Jurnal TV: Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Zara, surprinși într-o fotografie cu mai mulți preoți în Grecia: Ar urma să se întâlnească cu Plahotniuc

21 iunie 2022, 08:41 Politică 485
Fostul deputat PD, Eugeniu Nichiforciuc și fostul director al Agenției Servicii Publice, Vladimir Zara.  Sursa: captură video/ Jurnal TV

Fostul deputat al Partidului Democrat, Eugeniu Nichiforciuc și fostul director al Agenției Servicii Publice, Vladimir Zara, vizat în dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte, s-ar afla la momentul actual în Grecia, unde ar urma să se întâlnească cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, susțin surse ale Jurnal TV.

În cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, a fost prezentată o fotografie în care cei doi apar înconjurați de preoți. Moderatorul Dumitru Mișin a menționat că aceștia, potrivit surselor, ar urma să se întâlnească cu fugarul Vladimir Plahotniuc pe Marea Egee.

Eugeniu Nichiforciuc a plecat din Republica Moldova pe 16 iunie, cu destinația Grecia, iar Vladimir Zara a părăsit Republica Moldova prin luna martie, cu puțin timp înainte ca procurorii să descindă cu percheziții la domiciliul său.

Unul dintre invitații emisiunii, comentatorul politic Roman Mihăeș, a comentat că nu exclude că foștii conducători și-ar dori să revină în Republica Moldova. „Eu am propus să aplicăm o lege antioligarhică ca cea din Ucraina. Dacă ai afaceri, deții instituții media și te implici în politică, ești inclus pe lista oligarhilor și nu mai ai dreptul să faci politică. Am sperat că PAS va adopta o lege antioligarhie. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, dar încă nu e târziu”, a spus comentatorul politic, potrivit sursei citate.

La rândul său, expertul politic Cornel Ciurea a menționat că dacă se confirmă o astfel de întâlnire, ea prezintă interes deoarece apare întrebarea dacă au de gând sau nu să se întoarcă oligarhii

„Contextul este relativ favorabil, situația este proastă, oamenii sărăcesc. Actuala guvernare trebuie să înțeleagă că oligarhii sunt rivalii pe care i-au scos din joc și dacă nu vor interveni ei se pot întoarce”, a spus Ciurea.

Și expertul în drept constituțional Teo Cârnaț a specificat că obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE reprezintă un pericol pentru cei care stau acum ascunși și nu doresc ca RM să devină un stat de drept.

„Dacă e așa, numaidecât vor face tot posibilul pentru a zdruncina realizarea condiționalităților pe care trebuie să le îndeplinească RM pe parcursul următorilor doi ani. Aceste proteste, „Novaia jizni”, concerte, nu sunt întâmplătoare și acest lucru ar trebui să pună în gardă autoritățile, mai ales dacă aceștia sunt anunțați în căutare internațională”, a spus juristul.

Amintim că, la 19 iunie, mii de oameni au fost aduși cu autocarele în Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la protestul organizat de Partidul „Șor” cu genericul „O viață nouă” și a manifesta împotriva guvernării.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media