Parlamentul European, în sesiune plenară. Perspectivele R. Moldova, Ucrainei, și Georgiei privind aderarea la UE, printre subiectele ce urmează să fie discutate

22 iunie 2022, 12:29 Politică 117
Parlamentul European.  Sursa: Replica Media

Parlamentul European se reunește într-o minisesiune plenară la Bruxelles pentru a discuta despre schimbările climatice, dar și pentru a vota cu privire la planurile de refacere a rezervelor de gaze înainte de iarnă. Totodată, Legislativul european își va prezenta așteptările pentru Consiliul European din 23-24 iunie și vor sprijini acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Moldovei și promovarea perspectivelor Georgiei, scrie Calea Europeană.

Summitul UE din 23-24 iunie se va axa pe războiul împotriva Ucrainei, pe Conferința privind viitorul Europei și pe aspectele economice. La 23 iunie, șefii de stat sau de guvern din UE se vor întâlni, de asemenea, cu liderii din Balcanii de Vest pentru a discuta perspectivele de aderare ale regiunii.

În ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei, Parlamentul a adoptat, la 9 iunie, o rezoluție prin care solicită Consiliului European să înceapă procesul de revizuire a tratatelor UE prin instituirea unei convenții. Acest lucru ar garanta că UE ia măsuri cu privire la rezultatele conferinței cât mai curând posibil și își demonstrează voința de a răspunde solicitărilor cetățenilor de reformă instituțională.

După dezbaterea privind reuniunea Consiliului European, eurodeputații vor discuta cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Într-o declarație din 9 iunie, Conferința președinților a Parlamentului (președinta Metsola și liderii grupurilor politice) a îndemnat șefii de stat sau de guvern din UE „să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca punct de plecare pentru un proces bazat pe merite, și să depună eforturi în vederea acordării aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian.”

O rezoluție privind statutul de țară candidată pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia va fi supusă la vot joi.

Eurodeputații vor discuta miercuri despre Uniunea Europeană și perspectivele sale de viitor cu prim-ministrul Croației, Andrej Plenković.

Aceasta va fi a patra dintr-o serie de dezbateri privind UE, sub mottoul „Acesta este Europa”, după prim-ministrul estonian Kaja Kallas în martie, prim-ministrul italian Mario Draghi în mai și șeful guvernului irlandez, Micheál Martin, în iunie.

În urma discursului lui Andrej Plenković, liderii grupurilor politice vor susține o rundă de intervenții. Andrej Plenković a devenit prim-ministru croat în 2016.

Totodată, Parlamentul European va vota cu privire la reforma certificatelor de emisii, la mecanismul UE de ajustare la frontieră a emisiilor și la fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice.

În urma dezbaterii în plen din 7 iunie 2022 și a respingerii raportului privind revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii pe 8 iunie 2022 în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, eurodeputații vor vota din nou miercuri cu privire la trei proiecte de lege, care fac parte din pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030”.

Acesta este planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990 și de a avea emisii nete de gaze cu efect de seră (GES) egale cu zero (neutralitate climatică) până în 2050, în conformitate cu Legea europeană a climei.

Textele aprobate vor constitui mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE cu privire la legile finale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media