Procuratura s-a autosesizat și a deschis un dosar penal pe cazul Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată din Bălți

1 iulie 2022, 22:25 Justiție 436
Procuratura Generală.  Sursa: Replica Media

Procuratura municipiului Bălți s-a autosesizat şi a inițiat o investigaţie penală cu referire la pretinsele ilegalități admise în cadrul Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată din municipiul Bălți, din partea superiorilor față de soldați, ce țin de condițiile și modul în care sunt tratați, inclusiv supunerea unor violențe și tratamente degradante.

„La moment, procurorii administrează probatoriul necesar în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului sesizat. Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe acest caz, vom informa suplimentar opinia publică”, subliniază Procuratura Generală (PG).

De asemenea, PG informează că, Procuratura municipiului Bălţi a intervenit cu investigaţii pe fiecare caz sesizat, prin care se invocau pretinse fapte ilegale admise în cadrul unităţii militare menționate.

În acest context, PG precizează că Procuratura municipiului Bălți, a investigat recent un caz de maltratare a doi militari în termen din aceiaşi unitate militară.

Aşadar, în baza declaraţiilor date de cei doi militari în termen, care au calitatea de victime, la 03 iunie 2022, procurorii de la Bălţi, s-au autosesizat şi au pornit o urmărire penală pe faptul actelor de violenţă săvârșite asupra militarilor de către unul dintre superiorii lor, în perioada noiembrie 2021-februarie 2022.

„Prezenta cauză penală, la moment se află în proces de investigaţie, nefiind emisă încă o soluţie pe caz”, subliniază PG.

Anterior constatării acestui caz, cei doi militari au fost investigaţi pe faptul dezertării din unitatea militară.

Pe parcursul investigaţiilor, procurorii au constatat că, cei doi militari au părăsit unitatea militară din motivul supunerii acestora unor violențe și tratamente degradante din partea superiorilor. Aferent, acestui caz, procurorii la 18 mai 2022 au refuzat să pornească urmărirea penală în privinţa celor doi militari vizaţi, din motivul că nu s-a constatat faptul săvârşirii infracţiunii de dezertare, prevăzută de art.371 din Codul penal”, se arată în comunicatul PG.

Un alt caz investigat de procurorii de la Bălţi, ţine de o sesizare anonimă, parvenită la 14 decembrie 2021 prin intermediul Procuraturii Generale, în care se invoca acțiuni pretins ilicite de hărțuire sexuală, admise față de petiționară din partea unui superior.

Prin urmare, în cadrul măsurilor întreprinse de către procurorii de caz, au fost audiate persoanele de gen feminin, care activează în cadrul Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată din municipiul Bălți, au fost distribuite chestionare anonime în vederea obținerii informațiilor de supunere a acestora unor abuzuri sexuale sau de alt gen, au fost lăsate pentru contact telefoane de încredere de la Procuratura municipiul Bălți și Procuratura Generală, fiind totodată sesizat Ministerul Apărării, care la rândul său a demarat o anchetă internă.

În rezultatul investigaţiilor efectuate, alegaţiile invocate în adresare nu și-a găsit confirmare, iar verificările pe caz au fost finalizate la 13 ianuarie 2022. Totodată, s-a stabilit, că numele celei care a scris plângerea anonimă, a fost inventat.

În această ordine de idei, PG reiterează că actele de tortură, tratament inuman și degradant, rămân a fi permanent în vizorul Procuraturii, respectiv fiecare caz sesizat va fi investigat cu toată diligența necesară, complet, obiectiv și sub toate aspectele, cu intervenirea cu actele de reacționare care se impun potrivit legislației.

La 1 iulie, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a dat citire astăzi, 1 iulie, în cadrul unui briefing de presă la o scrisoare semnată de colectivul din Brigada nr. 1 de Infanterie Motorizată din municipiul Bălți. În scrisoare, soldații se plâng de condiții, dar și de modul cum sunt tratați. În reacție, Ministerul Apărării susține că s-a autosesizat la subiectul respectiv.

În legătură cu declarațiile din cadrul briefingului de presă, Ministerul Apărării anunță că s-a autosesizat la subiectul respectiv.

Totodată, conducerea instituției a invitat toți deputații să se folosească de prerogativele și mecanismele legale și să viziteze unitatea respectivă pentru a se documenta din prima sursă cu situația reală la capitolul condiții de trai și activitate ale militarilor, în vederea elucidării faptelor invocate în scrisoarea anonimă.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media