Șoimaru, despre solicitarea lui Snegur de a păstra autonomia UST: „Dumnealui de patru ani și-o zi este Doctor Honoris Causa al acestei universități; dispare universitatea, dispare și…titlu”

30 iunie 2022, 09:52 Politică 11868
Vasile Șoimaru.  Sursa: multimedia.parlament.md

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Șoimaru, spune că primul președinte al R. Moldova Mircea Snegur nu-și dorește ca Universitatea de Stat din Tiraspol să fie absorbită de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, deoarece fostul șef de stat este Doctor Honoris Causa al acestei universități, iar reorganizarea instituției presupune și pierderea titlului onorific.

„Această informație este pentru curioșii care doresc să știe de ce Mircea Snegur, cel mai vechi președinte al R. Moldova, a fost strâns la perete să „salveze” instituția colegilor săi de onoare din conducerea universității tiraspolene, cu sediul la câteva sute de metri de alte patru universități chișinăuiene: Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Studii Europene din Moldova și Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Una ar trebui să-i explice prietenii și colegii primului președinte al R. Moldova: după comasare dispar doar funcțiile de conducere, nu și profesorii și studenții care vor trece cu activitatea la universitatea reorganizată și reformată cu o mult mai bună perspectivă”, a scris Șoimaru pe pagina sa de Facebook.

Vasile Șoimaru este un politician, economist, conferențiar universitar, publicist și fotograf moldovean, fost deputat în parlamentul Republicii Moldova în legislaturile 1990-1994, 1998-2001 și 2021-2025.

Este unul din cei 278 de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova.


Mircea Snegur a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău) la 28 iunie 2018.


La 29 iunie 2022, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu un apel către șefa statului Maia Sandu, prin care îi solicită să revadă decizia Ministerului Educației și Cercetării (MEC) care a dispus reorganizarea universităților și respectiv absorbția Universității de Stat din Tirspol de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

  Ministerul Educației și Cercetării, a anunțat, la 27 iunie, despre procesul de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior, care va avea loc între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.

   Potrivit ministerului de resort, „admiterea la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.”

   Alina
   publicat de:
   Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
    

   Discuțiile Replica Media