LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 135. Blinken a cerut Rusiei să nu interfereze cu transportul de cereale ucrainene. Zelenskiy: „Rusia trage pentru distrugere, Ucraina - pentru supraviețuire”

8 iulie 2022, 07:24 Ucraina 364
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Trupele de ocupație ruse ar putea încerca să atace Slaviansk și Kramatorsk nu numai din nord și est, ci și din vest, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit analiștilor, trupele ruse au reușit câștiguri minore la sud-est de Siversk și au continuat operațiunile ofensive la vest de Lîsîceansk. Ocupanții au lansat lovituri de artilerie la sud de Barvinkove și au bombardat Nikopol, Novopavlivka și mai multe așezări la nord-vest de Slaviansk.

În cea de-a 134-a zi a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, țara agresoare a anunțat o „pauză” operațională. Armata ucraineană a afirmat joi că a recâştigat controlul asupra Insulei Şerpilor în Marea Neagră, după ce transportase drapelul ucrainean cu elicopterul cu câteva zile înainte, ca urmare a retragerii forţelor ruse de pe această fâşie de uscat simbolic.

Deși astăzi, 8 iulie, Ucraina luptă a 135-a zi pentru integritatea sa teritorială, libertate și pace, după ce rușii au invadat-o la 24 februarie la comanda președintelui rus, Putin a avertizat ieri, 7 iulie, că Rusia abia începe lupta în Ucraina. Mai exact, președintele rus Vladimir Putin a spus că „toată lumea ar trebui să știe că Rusia nu a început încă nimic serios”.

Orice perspective de negocieri de pace vor deveni mai slabe cu cât conflictul se prelungește, a spus liderul rus într-un discurs adresat liderilor parlamentari. El a spus că dacă Occidentul vrea să învingă Rusia pe câmpul de luptă, ar fi binevenit să încerce.

UPDATE 21:57. SUA au anunţat astăzi acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei, între care lansatoare de rachete şi obuze cu precizie ridicată ce vor ameliora capacităţile ucrainene de a viza depozite de armament şi lanţul de aprovizionare al armatei ruse, scrie France Presse, citează Agerpres.

Acest ajutor, care se ridică 400 milioane de dolari, cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte - ca depozite de muniţii - cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Cu astfel de sisteme HIMARS, „Ucraina a reuşit să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului şi să perturbe operaţiuni ale artileriei ruse”, a explicat acest înalt oficial american.

Astfel, armata ucraineană va dispune în total de 12 HIMARS.

Lotul de ajutor include de asemenea 1.000 de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliaţii occidentali ai Kievului.


UPDATE 20:35. Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că dacă Occidentul continuă cu sancțiunile împotriva Rusiei s-ar putea ajunge la creșteri catastrofale ale prețurilor pe piețele energetice, relatează Reuters.

„Da, știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești”, a declarat Putin, potrivit Reuters, în cadrul unei întâlniri televizate cu înalți oficiali.

„Cu toate acestea, ne așteptăm ca rezultatul unor astfel de acțiuni să fie o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali”, a continuat Putin.

Președintele rus a reiterat ideea potrivit căreia sancțiunile împotriva Moscovei afectează mai mult țările care le impun decât rușii și economia rusă.

„Toate acestea arată încă o dată că restricțiile impuse prin sancțiuni asupra Rusiei provoacă mult mai multe daune țărilor care le impun. Folosirea în continuare a sancțiunilor poate duce la consecințe și mai grave, fără exagerare, chiar catastrofale pe piața globală a energiei.”

UPDATE 19:40. Consilierul șefului Biroului Președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, susține că în războiul cu Rusia a început un anumit punct de cotitură - doar în ultima săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus 16 poziții inamice cu cazărmi și depozite de muniții rusești, scrie UNIAN, care citează Kanal 24.

„Desigur, începe deja un anumit punct de cotitură în război. Totul pentru că demonstrăm că vom ataca depozitele și centrele operaționale de control ale structurilor armatei", a dat asigurări reprezentantul Oficiului Prezidențial.

UPDATE 17:31. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță astăzi, 8 iulie, printr-un comunicat, că potrivit materialelor deținute, au fost confiscate drepturile corporative și imobilele a 11 întreprinderi, ai căror beneficiari finali sunt corporațiile de stat ruse Rosneft Oil Company, Rosatom și PJSC „Gazprom”.

UPDATE 16:40. Un număr record de 345 de milioane de oameni se confruntă cu perspectiva foametei, a declarat vineri directorul executiv al Programului Alimentar al ONU, David Beasley. Numărul acestora a crescut de peste patru ori în doar cinci ani, iar pandemia COVID și războiul din Ucraina au accelerat acest proces, scrie Digi24.

David Beasley a declarat că războiul din Ucraina a provocat cea mai gravă criză umanitară de la Al Doilea Război Mondial şi că aceasta poate afecta stabilitatea a zeci de state, în cazul în care nu se acţionează coordonat pentru „a evita dezastrul”.

„Am putea avea efectiv foamete, lipsă de stabilitate şi migraţie în masă. Ce credeţi că se întâmplă atunci când o ţară precum Ucraina, care produce suficientă mâncare pentru a hrăni 400 de milioane de oameni, nu mai poate face acest lucru? Chiar şi înaintea războiului din Ucraina ne confruntam cu o furtună perfectă din cauza efectelor generate de: conflicte, schimbări climatice şi impactul economic al pandemiei COVID - inflaţia pe care o vedem în toată lumea. Acest război aduce catastrofă peste catastrofă. Este aproape ca o furtună perfectă peste o altă furtună perfectă”, a declarat David Beasley, potrivit Agerpres.

Ultimele analize ale Programului Alimentar Mondial arată că un număr record de 345 de milioane de oameni se confruntă cu perspectiva foametei, în creştere faţă de cele 276 de milioane - chiar înaintea războiului din Ucraina şi faţă de cele 135 de milioane dinaintea pandemiei COVID. De asemenea, în urmă cu 5 ani, 80 de milioane de oameni se îndreptau spre pragul foametei.

UPDATE 15:23: Un nou atac precis al trupelor ucrainene asupra unui depozit de armament rusesc. De această dată, a fost distrus un depozit de armament în orașul Novaya Kahovka, regiunea Herson.


UPDATE 13:35. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy: „Nu putem depune armele, pentru că altfel vom dispărea. Ca stat, ca națiune, pur și simplu ca oameni. Rusia trage pentru distrugere, Ucraina - pentru supraviețuire. Războiul este o idee națională a Federației Ruse. Ideea națională a Ucrainei este pacea”.


UPDATE 13:30. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a acuzat Rusia că joacă „jocuri ale foamei” cu lumea într-un discurs la o reuniune a G20 din Bali. Comunitatea internațională nu are dreptul să permită Rusiei să șantajeze lumea cu prețuri mari la energie, foamete și amenințări la securitate, le-a spus Kuleba omologilor săi într-o adresare online.

Blocada navală rusă a porturilor ucrainene „a distrus deja lanțurile globale de aprovizionare cu alimente și are un efect dăunător asupra securității alimentare globale”, a spus el.

„Rusia joacă, în esență, jocurile foamei cu lumea, menținând blocada navală a porturilor ucrainene cu o mână și transferând vina pentru aceasta asupra Ucrainei cu cealaltă mână. Rusia vede dependența altor țări de orice tip de resurse ca fiind o slăbiciune și o invitație de a folosi această dependență ca pârghie pentru câștigul Rusiei”, a mai adăugat Kuleba.

El a spus că Ucraina a fost esențială pentru securitatea alimentară la nivel mondial de zeci de ani, dar acum este „atacată, bombardată și jefuită de criminalii ruși”.


UPDATE 13:24. Protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au fost ratificate vineri de Parlamentul Germaniei, informează dpa.

Decizia a fost susţinută de partidele care fac parte din coaliţia de guvernare, dar şi de Uniunea Creştin-Democrată din opoziţie şi chiar, parţial, de membri ai partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), scrie Agerpres.

Doar membrii partidului de stânga Die Linke s-au opus în bloc. Atât Finlanda, cât şi Suedia au refuzat timp de decenii să devină membre ale NATO de teama unor represalii din partea Rusiei. Însă invazia rusă asupra Ucrainei, declanşată anul acesta, a schimbat calculele politice şi a determinat cele două ţări să decidă cu o largă majoritate că un statut de membru în NATO este critic pentru securitatea lor.

„Astăzi, întărim valorile democratice ale NATO”, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe german Tobias Lindner.

Canada a devenit marți prima țară din NATO care a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.


UPDATE 12:55. Ministerul de Interne al Ucrainei a emis o declarație prin care afirmă că lucrările criminalistice continuă la locul mall-ului atacat în Kremenciuk pe 27 iunie.

Aceștia îl citează pe Igor Malish, șeful departamentului de asistență criminalistică al departamentului principal de investigații al poliției naționale: „În aceste momente, operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare pe locul centrului comercial distrus de trupele ruse, o persoană fiind încă considerată dispărută”.


UPDATE 12:50. Ministerul rus al Apărării a declarat într-un briefing că forțele sale au distrus două sisteme de rachete antinavă Harpoon furnizate de britanici în regiunea Odesa a Ucrainei peste noapte.


UPDATE 12:23. Așa-zisele autorități ale autoproclamatei Republici Populare Donețk susțin că o persoană a fost ucisă și 13 civili au fost răniți în ultimele 24 de ore în urma bombardamentelor efectuate de forțele armate ucrainene pe teritoriul pe care împuterniciții pro-ruși îl ocupă.

Rusia și Siria sunt singurele state membre ONU care recunosc Republica Populară Donețk ca autoritate legitimă.


UPDATE 11:43. Secretarul de stat american Anthony Blinken s-a adresat Rusiei direct la summitul al G20 de la Bali și a cerut Moscovei să permită reluarea exportului de cereale ucrainene acumulate în porturile blocate de trupele ruse, transmite BBC.

„Fac un apel la colegii noștri ruși: Ucraina nu este țara voastră. Boabele ei nu sunt cerealele dvs. De ce blocați porturile? Trebuie să eliberați acest cereale", i-a spus Blinken ministrului rus de externe Serghei Lavrov, cu care, potrivit reprezentanților occidentali, a refuzat să se întâlnească personal.

Securitatea alimentară este unul dintre principalele subiecte ale summitului miniștrilor de externe G20 din acest an. Țările occidentale acuză Rusia că a intervenit în exporturile de alimente ucrainene de către trupele ruse care au atacat Ucraina, creând deficite serioase pe piețele mondiale și amenințând unele țări cu înfometarea.

Rusia neagă acuzațiile de a crea o amenințare la adresa securității alimentare mondiale și insistă că navele de marfă cu cereale ucrainene nu pot părăsi porturile, deoarece Kievul a minat abordările către ele. În plus, potrivit Moscovei, sancțiunile impuse acesteia de țările occidentale sunt de vină pentru lipsa hranei.


UPDATE 11:05. Situația din Severodonețk, ocupată de armata rusă, este aproape de o catastrofă umanitară, a declarat vineri Serghei Gaidai, șeful administrației regionale Luhansk.

Potrivit acestuia, trupele ruse jefuiesc proprietatea cetățenilor, nu există apă, lumină și electricitate în oraș.

„În Severodonețk, 80% dintre case au fost distruse sau avariate. Unii încearcă să se întoarcă după lucruri, dar din ce în ce mai des găsesc un apartament gol, chiar dacă a supraviețuit. Intrând în oraș, rușii au deportat mai întâi o parte din populația locală, au luat cheile și apoi au început să jefuiască totul la rând. Dacă mobila este bună, atunci o scot. Nu mai vorbim doar de electrocasnice", a scris Gaidai pe canalul său Telegram.

După lupte de stradă prelungite și sângeroase de la începutul lunii iulie, armata ucraineană a părăsit Severodonețk.

Controlul asupra orașului a trecut în mâinile forțelor pro-ruse. După cum spunea în urmă cu câteva zile Alexander Striuk, șeful administrației militare a orașului, aproximativ opt mii de locuitori au rămas în Severodonețk capturați de trupele ruse.


UPDATE 10:37. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a plecat de la summitul G20, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara. Ministrul rus al Afacerilor Externe a transmis că el „nu va alerga” după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american, Antony Blinken, a refuzat să aibă o întrevedere cu el. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulțumit că liderii occidentali vorbesc despre războiul din Ucraina, adresând critici Rusiei, în loc „să abordeze probleme economice globale”, relatează Reuters, citat de Digi24.

„Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere”, a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20.

Lavrov a respins vineri criticile Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, pe care le-a numit „frenetice”, spunând că liderii occidentali au ratat şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale. „În timpul discuţiei, partenerii occidentali au evitat să urmeze mandatul G20, cel de a trata probleme ale economiei mondiale”, a transmis oficialul rus.

Potrivit ministrului rus de externe, discuţia Occidentului „a deviat aproape imediat (...) spre critici frenetice la adresa Federaţiei Ruse pe tema situaţiei din Ucraina”. „Agresori, invadatori, ocupanţi, am auzit multe lucruri astăzi”, a mai spus Serghei Lavrov.

În aceeași declarație făcută în Indonezia, Lavrov a transmis că Rusia este gata să negocieze cu Ucraina şi Turcia asupra livrărilor de cereale, dar nu este clar când ar putea avea loc astfel de negocieri.


UPDATE 09:57. De la începutul războiului din Ucraina, 347 de copii au murit, peste 646 au fost răniți, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei într-un raport tradițional din 8 iulie.

Majoritatea copiilor au suferit în regiunile Donețk, Harkiv, Kiev, Cernihiv, Luhansk, Nikolaiv, Herson și Zaporojie.

Aceste date nu sunt definitive, subliniază autoritățile ucrainene: în multe regiuni în care ostilitățile continuă, și în teritoriile ocupate, numărarea este acum imposibilă.

Peste 2116 instituții de învățământ au fost avariate din cauza atacurilor și bombardamentelor, 216 dintre ele au fost complet distruse.

La 4 iulie, conform ONU, 4.889 de civili, inclusiv 294 de copii, au fost uciși în urma agresiunii ruse. ONU mai clarifică că sunt mult mai mulți morți și răniți, cifrele date sunt victime documentate și confirmate ale războiului.


UPDATE 09:32. Ucraina continuă ofensiva în regiunea Herson, iar Rusia se pregătește de atacuri asupra Slaviansk și Kramatorsk, declară informațiile britanice.

Rezumatul de dimineață al informațiilor britanice:

- Probabil că Rusia adună echipamente militare pe linia frontului spre Seversk, la aproximativ 8 kilometri vest de pozițiile de avans actuale;

- Forțele ruse par să fi întrerupt avansul pentru a se reaproviziona înaintea noilor atacuri în regiunea Donețk;

- Forțele ucrainene continuă o ofensivă treptată în direcția sud-vest în regiunea Herson;

- Poate că ținta tactică imediată pentru forțele ruse va fi Seversk, deoarece Rusia încearcă să se îndrepte către ținta intermediară cea mai probabilă - zona orașelor Slaviansk și Kramatorsk.


UPDATE 08:27. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei prezintă situația de pe front, de la ora 06:00.

 • În direcțiile Volînia și Poliske, nu se observă modificări semnificative în componența și activitatea unităților Forțelor Armate ale Belarusului în zonele de frontieră ale regiunilor Brest și Gomel;
 • În direcția Siversk, inamicul a bombardat cu rachete și mortiere localitatea Mîhalciîna-Sloboda din regiunea Cernihiv;
 • În direcția Harkiv, ocupanții continuă să desfășoare operațiuni defensive. Inamicul a tras din artilerie, lansatoare de rachete și tancuri în zonele localităților Harkiv, Mîkilske și Lebyazhe. De asemenea, rușii au bombardat Udy, Dementiivka, Verhnii și Starîi Saltiv, Petrivka, Ruski Tyshki și Bairak. La fel, au efectuat un atac aerian lângă Petrivka. Luptătorii ucraineni au înăbușit cu hotărâre o tentativă de atac inamic în direcția Dementiivka;
 • În direcția Slaviansk, inamicul a tras artilerie de diferite calibre în zonele așezărilor Volobuivka, Krestișce, Husarivka, Chepil, Mazanivka, Dolîna, Chervone, Dibrivne, Bohorodicine și Adamivka;
 • În direcția Kramatorsk, rușii au bombardat cartierele Siversk, Hrihorivka, Belohorivka, Zolotarivka, Serebryanka, Verkhnokamyansky, Zvanivka și Rozdolivka cu artilerie cu țevi și rachete. Inamicul a condus o ofensivă în direcția lui Verkhnokamyansky, cu succes parțial, precizează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei;
 • În direcția lui Bahmut, inamicul a tras mortare, țevi și artilerie de rachete în zonele așezărilor Bahmut, Spirne, Ivano-Daryivka, Berestove și Pokrovske. De asemenea, rușii au bombardat Vershina, Volodîmîrivka, Opytne, Torețk, Zaitseve, Kodema, Klînove și New York. Raiduri aeriene au fost efectuate în apropiere de Vershyn și centrala termică Vuglehirska. Ocupatorii avansează în direcția Vesela Dolyna și în zona așezării Spirne, iar ostilitățile continuă;
 • În direcțiile Avdiivka, Novopavlivske și Zaporojie, luptele continuă de-a lungul liniei de contact cu mortare, tancuri, țevi și artilerie de rachete. Inamicul a lansat lovituri aeriene în apropiere de Vasîlivka, Avdiivka, Novoselivka, Vesely și Novomykhailivka;
 • În direcția estuarului Bug , inamicul își concentrează eforturile pe prevenirea ofensivei Forțelor de Apărare ale Ucrainei. Efectuează un efect sistematic de foc de la artileria cu țevi și rachete de-a lungul liniei de contact pentru a restrânge acțiunile trupelor ucrainene.

UPDATE 07:18. Rușii au lansat, la 7 iulie, un atac cu rachete aeriene asupra părții centrale a localității Kramatorsk. Șase clădiri au fost avariate în urma impactului, inclusiv un hotel și o clădire rezidențială înaltă.

Potrivit rapoartelor preliminare, există un decedat și 6 răniți. Lovitura a fost efectuată cu o rachetă de tip Iskander.


UPDATE 07:11. Principalele evenimente remarcate, la 7 iulie, de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW):

 • Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse efectuează o pauză operațională pentru odihnă și reconstituire;
 • Forțele ruse au continuat eforturile de a avansa spre Slaviansk dinspre sud-est de Izium și pot crea condiții pentru a avansa dinspre sud-est de Barvinkove – fie spre Slaviansk, fie spre Kramatorsk;
 • Forțele ruse au obținut câștiguri marginale la sud-est de Siversk și au continuat operațiunile ofensive la vest de Lîsîceansk;
 • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la sud și la est de Bahmut;
 • Forțele ruse au efectuat un atac limitat și fără succes la nord de orașul Harkiv;
 • Partizanii ucraineni vor continua probabil să vizeze căile ferate controlate de ruși în jurul Melitopolului;
 • Regiunile rusești continuă să își creeze propriile unități ad-hoc de voluntari pentru a compensa pierderile de personal din Ucraina.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie și 7 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media