Nemerenco, despre Institutul Oncologic din Chișinău: „În baza tehnico-materială nu s-a investit aproape nimic / Instituția nu are un tomograf propriu”

11 iunie 2022, 10:30 Sănătate 117
Institutul Oncologic.  Sursa: Institutul Oncologic/ Facebbok

În baza tehnico-materială a Institutului Oncologic din Chișinău nu s-a investit aproape nimic, iar instituția nu are un tomograf propriu, afirmă ministra Sănătății Ala Nemerenco. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Nemerenco anunță că la Ministerul Sănătății a fost pregătit un plan „foarte serios” de modernizare a Institutului și că au fost identificat toate resursele financiare necesare.

Potrivit ministrei Sănătății, instituția nu are un tomograf propriu, nici RMN și nici mamografe performante, deține doar un singur aparat modern pentru radioterapie, care a fost instalat pe parcursul acestui an.

„Nu pot înțelege cum s-a făcut, că ani de zile, în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic nu s-a investit aproape nimic. Instituția nu are un tomograf propriu, și nici RMN, mamografe performante, deține doar un singur aparat modern pentru radioterapie, și acela instalat anul acesta, nu are mașini suficiente de anestezie și nici de dializă pentru pacienții oncologici, și nu are foarte multe din cele necesare, încât nu e de mirare că pacienții au ajuns să aștepte cu lunile investigațiile, operațiile și tratamentele. Anume așa un mediu este propice încălcărilor și condiționalităților”, potrivit Alei Nemerenco.

În acest sens, Nemerenco afirmă că la Ministerul Sănărății a fost pregătit un plan foarte serios de modernizare a Institutului și că au fost identificat toate resursele financiare necesare.

„Am pregătit la minister un plan foarte serios de modernizare a Institutului. Am identificat deja toate resursele financiare necesare. Două mamografe digitale foarte moderne cu tomosinteză și soft au fost recent procurate - unul pentru IO Chișinău și altul pentru SC Bălți și care urmează să fie instalate acum vara. Pentru alte echipamente din lista de mai sus începem procedurile de procurări.

Trebuie să ne mișcam repede pentru ca nici un pacient să nu mai fie nevoit să aștepte”, a precizat ministra.

Totodată, este menționat că s-a decis pentru această perioadă, CNAM să contracteze suplimentar peste 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor.

Valoarea totală a contractelor este de circa 4,8 milioane de lei.

Biletele de trimitere pentru aceste investigații sunt eliberate de medicii specialiști de profil din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic (Policlinica Oncologică), precizează Nemerenco.

„Voi face mai mult decât îmi stă în puteri ca această instituție să ajungă una de forță în sistemul de sănătate, de care nimănui să nu-i mai fie frică. Sincer să recunosc, îmi este mai ușor să găsesc resurse financiare pentru ca să asigurăm instituția cu cele mai performante echipamente, dar mai greu să dezrădăcinăm niște practici urâte întâlnite pe acolo. Dar eu cred în puterea binelui și în acei buni și corecți profesioniști care muncesc în acest institut, și că noi, locuitorii acestui frumos și chinuit colț de țară, suntem capabili să ne luam destinul în mâini”, a mai spus Nemerenco.
Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media