Fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev a venit cu primul mesaj video pentru națiune după violențele din ianuarie

18 ianuarie 2022, 16:35 Externe 139
Nursultan Nazarbaiev.  Sursa: sputnik.md

„Sunt în Kazahstan, sunt la pensie și niciun conflict la nivelul elitelor kazahe nu a avut loc”. Sunt câteva din declarațiile fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, care s-a aflat la conducerea Republicii central asiatice mai bine de 30 de ani pe care le-a făcut în cadrul unei adresări oficiale pentru națiune făcută publică astăzi, 18 ianuarie.

Este prima ieșire publică a lui Nazarbaev după ce în mass-media internaționale s-a vorbit despre faptul că s-ar fi aflat în spatele dezordinilor de masă de la începutul anului.

„Scopul acestor atacuri și dezordini organizate asupra Kazahstanului era distrugerea integrității țării și organizării statului. Aceste evenimnte au demonstrat o dată în plus că independența trebuie păstrată ca lumina ochilor, este asemeni unui vas de sânge minuscul ce are nevoie de o îngrijire deosebită. Tragedia prin care am trecut a devenit pentru noi toți o lecție. Este foarte important să fie descoperiți cei care au organizat aceste pogromuri și crime. Ancheta va da răspuns la această întrebare”, a declarat Nazarbaiev.

În același timp, „Elbasy”, după cum i se spune, în traducere, „Părintele Națiunii”, a transmis un mesaj de susținere a actualei puteri, menționând că în prezent este la pensia bine meritată, se află în capitala Kazahstanului, nu a plecat din țară și că a delegat toate responsabilitățile de la plecarea sa din funcție în 2019.

„Președintele Kasim-Jomart Tokaev deține toată puterea în țară, este președintele Consiliului Suprem de Securitate, în curând va fi ales în funcția de președinte al partidului „Nur Otan” (care se află la guvernare, n.red.), iată de ce niciun fel de conflict sau confruntări la nivel de elite nu există”, a mai spus Nazarbaiev.


Nursultan Nazarbaiev a fost cel mai longeviv președinte de stat din fostele țări sovietice. A condus cu mână de fier Kazahstanul din 1989 până în 2019 când, la proprie inițiativă a renunțat la funcția de șef de stat. În același timp, prin Constituție, el a rămas președintele Consilului Suprem de Securitate din Kazahstan și mai mulți analiști internaționali, menționau că de facto, Nazarbaiev conducea în continuare republica central asiatică.

În timpul protestelor violente de la începutul anului, numele său a fost cel mai des utilizat de protestatari, nemulțumiți de nivelul de trai în Kazahstan impus de regimul Nazarbaiev, când un grup restrâns de apropiați ai fostului președinte controlau în continuare Republica și în special, accesul la rezervele impresionante de petrol, gaze și minereuri de preț.

În toată această perioadă, Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, nu a apărut în public, alimentând zvonurile că în spatele evenimentelor ar fi un conflict al acestuia cu actualul președinte. Ulterior, după ce forțele de ordine au calmat situația, actualul șef al statului a ieșit cu o declarație publică prin care a criticat politicile duse de Nazarbaiev, iar mai mulți apropiați ai săi, printre care 2 gineri, au fost înlocuiți din funcții importante în stat, dar și din principalele companii de exploatare a rezervelor de petrol și gaze. Acest lucru a fost văzut de mai mulți analiști drept o nouă dovadă a loviturii de palat prin care Tokaev l-a înlăturat de la putere pe Nazarbaiev.


Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media