Dosarul Energocom: Igor Dodon ar fi cauzat daune de circa 12 milioane de dolari și creșterea tarifelor la energia electrică

29 decembrie 2021, 14:15 Justiție 544
Igor Dodon.  Sursa: Replica Media

Ex-Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari SUA, după ce în primăvara anului 2008, pe când deținea funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, ar fi semnat un aviz de procurare a energiei electrice prin intermendiul Energocom, cu aproape 30% mai scumpă decât prețul prevăzut în contractele existente la acel moment.

Potrivit Procuraturii Generale, acțiunile sale au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, iar diferența de bani ar fi ajuns pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit PG, Dodon este bănuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.328 alin.(3) din Codul penal - Depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

PG menționează că bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

În urma acțiunilor sale, statului, în persoana SA „Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de Dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Procurorii remarcă faptul că în cadrul audierilor de astăzi, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănui și nu a dat declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului.

Asupra lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală.

Președintele de onoare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a fost audiat în calitate de bănuit miercuri, 29 decembrie, în dosarul Energocom. Fostul șef de stat a declarat la ieșirea din Procuratura Generală că este nevinovat și a acuzat guvernarea că încearcă în acest fel să distragă atenția de la creșterea prețurilor înainte de Anul Nou.

Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un doar penal la 13 septembrie 2021 pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme în procesul de import al energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari.

Potrivit PG, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Moldovei cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabili ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media