ISW: Forțele rusești au recăpătat inițiativa în Ucraina și au început următoarea lor ofensivă majoră în regiunea Luhansk

9 februarie 2023, 10:47 Ucraina 263
Munte de artilerie ucraineană lângă Bahmut, 20 ianuarie 2023 .  Sursa: Anatolii Stepanov / AFP / Scanpix / LETA

Armata rusă a recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022 și au demarat o ofensivă majoră în sectorul Svatovo-Kreminna de la granița regiunilor Luhansk și Harkiv, arată cea mai recentă analiză făcută de analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut semnificativ în ultima săptămână, surse rusești raportând că trupele Moscovei atacă liniile de apărare ucrainene și fac progrese minore de-a lungul frontierei Harkiv-Luhansk, în special la nord-vest de Svatovo, lângă Kupiansk, și la vest de Kreminna. În același timp, notează experții, forțele ucrainene împiedică până acum forțele ruse să obțină câștiguri semnificative.

„Surse rusești raportează pe larg faptul că trupele ruse atacă liniile defensive ucrainene și fac progrese nesemnificative de-a lungul graniței Harkiv-Luhansk. în special la nord-vest de Svatovo, lângă Kupyansk și la vest de Kreminna. Imaginile de luptă geolocalizate au confirmat succesele Rusiei în zona Dvoricine, la nord-vest de Svatovo. În plus, comandamentul militar rus pare să fi angajat pe deplin elemente ale mai multor divizii convenționale în operațiuni ofensive decisive de-a lungul liniei Svatovo-Kreminna, așa cum a menționat anterior ISW”, se arată în analiza publicat miercuri seara.

Potrivit ISW, la ofensivă participă unități ale mai multor regimente ale diviziilor 144 și 3 de puști motorizate (Armata 20 de arme combinate, districtul militar de vest) cu sprijinul unităților Diviziei 76 aeropurtate și al unităților nespecificate ale districtului militar de sud.

Însuși faptul ofensivei sugerează că în această zonă armata rusă a preluat inițiativa pierdută în august anul trecut. Cu toate acestea, faptul că ofensiva a început nu înseamnă că va avea succes. După punctul culminant (adică epuizarea rezervelor acumulate de forță de muncă și echipamente), Ucraina va avea ocazia să recâștige inițiativa și să lanseze o contraofensivă, susțin experții ISW.

Cu toate acestea, forțele ruse nu au atins încă ritmul maxim posibil și nu au folosit toate rezervele - de exemplu, divizia a 2-a de puști motorizate a Armatei 1 de tancuri de gardă a districtului militar de vest, care a fost transferată în regiunea Luhansk după ce a fost reorganizat pe teritoriul Belarusului în ianuarie, nu a intrat încă în luptă.

Deși forțele rusești din regiunea Luhansk dețin în prezent inițiativa, în sensul că forțele rusești stabilesc termenii de angajare, punând capăt perioadei de inițiativă ucraineană din august 2022, capacitatea de luptă a rușilor ar putea duce la un punct culminat pe linia Svatove-Kreminna, fără a atinge obiectivul de a captura întreaga regiune Luhansk și Donețk, obiectivul declarat de Kremlin. Acest punct culminant este probabil să creeze o oportunitate pentru ca forțele ucrainene să o folosească pentru propria contraofensivă, cred analiștii de la ISW.

Comandamentul Miliției Populare din republica separatistă Donețk (DNR) și-a asumat controlul asupra unui batalion de artilerie rusesc, probabil în sprijinul unui efort de a întări forțele DNR, ruinate. O sursă rusă a publicat pe 8 februarie un apel video din partea personalului mobilizat al batalionului 640 de obuzieri din regiunea Saratov, în care afirmă că oficialii militari ruși i-au trimis să se alăture unităților DNR și că comandanții DNR încearcă acum să-i transfere la unitățile de asalt ale infanteriei.

ISW nu a observat anterior personal rus subordonat unei formațiuni DNR și această afirmație, dacă este adevărată, ar sugera că forțele ruse ar putea consolida formațiunile DNR degradate cu personal mobilizat din Rusia însăși, deoarece formațiunile DNR nu sunt în măsură să-și refacă independent pierderile.

Subordonarea raportată a personalului militar rus față de formațiunile DNR poate prevesti un efort rusesc de a pregăti formațiunile DNR pentru un rol extins în zona lor de responsabilitate de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk și transferul forțelor ruse convenționale rămase din această zonă la Bakhmut. zona și regiunea Lugansk, unde forțele ruse desfășoară un ritm crescut de operațiuni ofensive, se mai arată în raport.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media