VIDEO/ Un moldovean a fost împușcat în cap și îngropat într-o pădure din Franța. Suspecții, patru membri ai grupării „Chitaeț”

14 martie 2023, 11:51 Justiție 1525
Poliția INI.  Sursa: Poliția RM

Un moldovean de 29 de ani a fost împușcat în cap și îngropat într-o pădure din orașul Amiens din Franța, o crimă care a fost comisă în septembrie 2021. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, victima ar fi fost executată de membrii grupării criminale „Chitaeț”, după ce ar fi fost prins de poliția franceză cu un lot de țigări de contrabandă în valoare de circa 260 de mii de euro. Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, de comun cu procurorii PCCOCS și ofițerii de investigație francezi, cercetează penal în acest caz patru membri ai organizației criminale care ar avea legătură cu crima comisă în Franța și au desfășurat percheziții la domiciliile acestora din Bălți și Chișinău.

Potrivit materialelor din dosar, după comiterea omorului, corpul neînsuflețit și dezgolit al bărbatului cu vârsta de 29 de ani, a fost îngropat într-o pădure din localitatea franceză, iar locul îngropării a fost ascuns cu ramuri de arbuști. După deshumarea acestuia, oamenii legii au constatat decesul lui printr-o împușcătură în regiunea capului.

Potrivit materialelor dosarului de bază investigat de autoritățile franceze, înaintea omorului, victima a accidentat automobilul pe care-l conducea, iar la fața locului s-au prezentat forțele de ordine. Sosite la fața locului, suplimentar gestionării legale a accidentului, autoritățile au confiscat din automobilul acestuia țigări introduse ilegal în Franța din Belgia, în valoare de circa 260.000 euro.

Ulterior, superiorii victimei din organizația criminală „Chitaeț” („Chinezul,” din limba rusă) i-au cerut suma de bani în contul mărfii confiscate, pentru ca mai apoi să treacă la răfuială fizică, în lipsa compensării pretinse.

Urmare a investigațiilor autorităților franceze, în decembrie 2022, procurorii DIICOT din România l-au reținut pe organizatorul infracțiunii, un bărbat de 40 de ani, care sosise din Italia.

Acesta este persoana de încredere a conducătorului organizației criminale conduse de hoțul în lege cunoscut drept „Chitaeț,” responsabil și de acumularea mijloacelor bănești pentru organizație.

Urmare a reținerii acesta a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă din orașul francez în care a fost comisă crima, iar conducătorul organizației este anunțat în căutare, în vederea audierii în calitate de bănuit.

Între timp, autoritățile franceze au sesizat bilateralii din Moldova, iar în primăvara lui 2022 a fost format un grup comun de investigații.

Prin urmare, ulterior documentării celor patru bănuiți, cu vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani, pentru o perioadă de până la jumătate de an, la 9 martie 2023 la aceștia au fost desfășurate percheziții.

Perchezițiile au avut loc în Bălți și Chișinău și au rezultat cu ridicarea telefoanelor mobile, cartelelor telefonice, dispozitivelor de stocare a informației, unor ceasuri de lux și altor obiecte relevante urmăririi penale.

De asemenea, oamenii legii din Moldova urmează să stabilească dacă mostrele de ADN preluate de la locul faptei din Franța le aparțin celor patru bănuiți, care pe parcursul investigațiilor se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Replica
publicat de:
Replica Media
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media