Opozanta belarusă, Svetlana Tihanovskaia, condamnată în lipsă la 15 ani de închisoare

6 martie 2023, 16:14 Externe 231
Svetlana Tihanovskaia.  Sursa: EPA

Un tribunal din Belarus a condamnat-o luni în lipsă pe lidera opoziţiei aflată în exil Svetlana Tihanovskaia la 15 ani de închisoare, împreună cu ea fiind condamnaţi alţi patru opozanţi, de asemenea refugiaţi în străinătate, a anunţat agenţia Belta, citată de EFE, AFP şi REUTERS, citează Agerpres.

Fostul ministru al Culturii, Pavel Latuşko, membru al „Consiliului de Coordonare pentru tranziţie democratică”, o organizaţie a opoziţiei belaruse, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în acelaşi proces pe care Tihanovskaia îl consideră o „farsă”. Alţi trei opozanţi, Serghei Dilevski, Maria Moroz şi Olga Kovalkova au primit 12 ani de închisoare.

Toţi cei condamnaţi în acest proces trăiesc în Lituania sau Polonia. Ei au fost acuzaţi în special de conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii, constituirea unei formaţiuni extremiste şi lansarea de apeluri publice pentru preluarea puterii.

În vârstă de 40 de ani, Tihanovskaia a fugit din Belarus după ce a pierdut în 2020 alegerile prezidenţiale în faţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Alegerile au fost urmate de proteste masive organizate de opoziţie, care-l acuză pe Lukaşenko de fraudă electorală.

„Cu sau fără mine, forţele democratice şi eu vom continua să facem tot posibilul pentru a ne elibera deţinuţii politici şi a obţine schimbări democratice în ţara noastră”, a reacţionat ea pe Telegram după anunţarea sentinţei.

„Astăzi, nu mă gândesc la propria mea pedeapsă. Mă gândesc la miile de nevinovaţi, de deţinuţi şi condamnaţi la pedepse adevărate cu închisoarea”, a adăugat ea.

Potrivit ONG-ului Vesna, sunt în total 1.438 de deţinuţi politici în Belarus, printre ei fiind activişti, bloggeri, afacerişti sau foşti aspiranţi la alegerile prezidenţiale, printre care şi soţul lui Tihanovskaia, Serghei Tihanovski.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media