VIDEO/ Lukașenko a vorbit în premieră despre cursa deturnată Ryanair: Alerta cu bombă a venit din Elveția și spune că a acționat legal pentru a proteja cetățenii bieloruși

26 mai 2021, 12:49 Externe 78
Alexandr Lukașenko.  Sursa: captură video

La 3 zile după ce autoritățile bieloruse au deturnat avionul Ryanair de pe cursa Atena-Vilnius în care se afla jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, liderul nerecunoscut de la Minsk a făcut primele declarații la subiect. Alexandr Lukașenko a declarat că a acționat legal și cu stricta respectare a legislației internaționale.

Liderul bielorus, aflat la putere din 1995 spune că alerta cu bombă a venit din Elveția în adresa a 3 aeropoarte: cel din Atena, de unde a decolat aeronava, Vilnius, unde era destinația cursei și Minsk. Lukașenko afirmă că doar autoritățile bieloruse au reacționat, iar obligația sa era să protejeze cetățenii bieloruși în cazul unui atentat și că nu mai contează că în spatele anunțului era Hamas sau nu.

Contestatul și nerecunoscutul președinte al Bielorusiei spune că avionul s-a întors din zbor în preajma centralei atomice bieloruse și că personal a cerut punerea în alertă a tuturor sistemelor de apărare a acesteia. Decizia de a ateriza la Minsk a aparținut echipajului avionului care s-ar fi consultat cu proprietarii aeronavei și responsabilii de la aeroportul din Vilnius. În opina lui Lukașenko, decizia de a ateriza în capitala bielorusă i se pare una ilogică, de vreme ce până în capitala Lituaniei mai avea de mers 70 de kilometri. „De ce alte aeropoarte nu au dorit să-i permită aterizarea?”, s-a întrebat Lukașenko care neagă faptul că avionul de vânătoare MIG-29 a impus Boeing-ul să-și schimbe direcția de zbor și că a avut misiunea de a-l escorta și a-i asigura aterizarea în siguranță la Minsk.


Legat de Roman Protasevici, jurnalistul de 26 de ani care era în avion și a fost arestat de KGB-ul bielorus, liderul nerecunoscut de la Minsk afirmă că este „un terorist bine cunoscut în afara Bielorusiei” și că acesta dă acum depoziții despre cine îl plătea și pentru care servicii secrete lucra.

Alexandr Lukașenko a lansat și un șir de acuzații dure în adresa Occidentului, fără a da nume de țară sau lideri politici, menționând că Bielorusia se află într-un război hibrid cu acesta, iar misiunea strategilor occidentali este să ajungă mai la est, spre Rusia. În opinia sa, Occidentul a depășit orice limită și linie roșie posibilă. Iar acum, ei se tem de dezvăluirile pe care în curând serviciile de securitate bieloruse le vor face publice.Ce s-a întâmplat cu cursa Ryanair care a provocat un scandal diplomatic internațional fără precedent pentru Belarus?

Duminică, 23 mai, autorităţile din Bielorusia au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă. În avion se afla Roman Protasevici, un jurnalist de 26 de ani și fost redactor-șef al celebrului canal de Telegram de opoziție bielorus, Nexta. Protasevici a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.

Jurnalistul era căutat în Bielorusia pentru difuzarea uriaşelor proteste de opoziţie de anul trecut din Minsk.

În urma anunţului pilotului, jurnalistul Roman Protasevici a reacţionat imediat, s-a ridicat de pe scaun şi a deschis compartimentul de bagaje pentru a-şi lua laptopul, pe care ulterior l-a pasat prietenei sale împreună cu telefonul mobil.

Împreună cu Protasevici a fost reținută și iubita acestuia - Sofia Sapega, cetățeană a Rusiei în vârstă de 23 de ani, care locuiește în Vilnius. Universitatea Europeană de Științe Umane din Vilnius, unde studiază Sapega, a cerut autorităților din Bielorusia eliberarea imediată a acesteia.

Luni seara, pe canalele de telegram apropiate autorităților bieloruse au apărut primele imagini cu Protasievici. Jurnalistul bielorus are câteva vânătăi pe față și recită un text în care spune că se simte bine, colaborează cu ancheta și că depune mărturii pentru organizarea protestelor în masă.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici iubita lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair. Marți seara, canalele de telegram apropiate puterii bieloruse au postat un video cu o mărturie a Sapegăi care spune că este administratoarea unui canal de Telegram care publică date personale ale reprezentanților structurilor de forță de la Minsk. Ulterior, au apărut informații că Sofia Sapega a primit un mandat de 2 luni de arest și este acuzată de organizarea de dezordini în masă, sancțiune ce se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

Amintim că liderii internaționali au condamnat cu fermitate deturnarea unui avion Ryanair spre Belarus şi reţinerea fondatorului NEXTA, Roman Protasevici. Oficialii au solicitat „eliberarea imediată” a opozantului și au solicitat o reuniune de urgenţă a unui grup internaţional al aviaţiei civile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis luni, 24 mai 2021, că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă „un incident grav şi periculos” şi a cerut „o anchetă internaţională”.

Cu o reacție dură a venit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Este absolut inacceptabil să forțezi zborul @Ryanair de la Atena la Vilnius pentru a ateriza în Minsk. TOȚI pasagerii trebuie să-și poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le asigure siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe” a scris oficiala pe Twitter.

Luni seara, șefii de state și guverne ai Uniunii Europene au decis sancțiuni dure în adresa Belarusului. Printre deciziile luate se numără închiderea spațiului aerian intern pentru aeronavele belaruse, iar aeronavele europene să evite spațiul aerian belarus. Liderii europeni au cerut ICAO, Organizației Internaționale a Aviației Civile să investigheze de urgență incidentul fără precedent.

În același timp, Consiliul UE a cerut Comisiei Europene să elaboreze un mecanism legal prin care să adopte cât mai rapid sancțiuni atât personale, dar și economice pentru Belarus. UE cere eliberarea imediată și fără condiționalități ai lui Roman Protasevici și Sofia Sepiga.

La rândul său, Secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a declarat că „actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani”.

Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media