LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 166. Șeful ocupant al regiunii Zaporojie a semnat un decret privind organizarea unui referendum de alipire a regiunii la Rusia; Ucrainenii au lovit două poduri strategice peste Nipru

8 august 2022, 07:13 Ucraina 439
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 166 zi de rezistență în fața armatei rusești, urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainean pe data de 24 februarie, prin ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a denazifica și demilitariza statul vecin.

La 7 august, forțele de ocupație ruse au continuat să bombardeze teritoriul regiunii Sumî, iar drept consecință a izbucnit un incendiu și a fost distrusă infrastructura civilă.

Rusia nu renunță la ideea de a anexa teritoriile ocupate temporar din Ucraina și poate accelera pregătirile pentru pseudo referendumuri privind anexarea lor, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Experții americani susțin că în special, rezistența în rândul populației ucrainene îi obligă pe ocupanți să-și schimbe constant planurile cu privire la așa numitele „referendumuri”.

UPDATE 21:26. Compania energetică de stat ucraineană Energoatom transmite că forțele ruse au minat centrala nucleară ocupată Zaporojie. O postare de pe canalul oficial de Telegram al companiei l-a citat pe generalul rus Valeri Vasiliev declarând că rușii au minat centrala.

„După cum știți, am minat toate zonele importante din centrala nucleară Zaporojie. Și nu ascundem asta de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va aparține nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar noi, războinicii eliberatori, trebuie să înțelegem că aceasta este singura cale”, ar fi declarat șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale forțelor armate ruse, potrivit site-ului Meduza.

Energoatom a raportat sâmbătă că uzina Zaporojie a fost „grav avariată” de bombardamentele rusești. Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a declarat „extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică”.

Trupele ruse dețin controlul asupra centralei Zaporojie din martie, deși tehnicieni ucraineni conduc încă uzina. Ucraina a acuzat Rusia că folosește instalația ca scut din care să tragă asupra țintelor civile.

Luni, șeful Energoatom, Petro Kotin, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei.

UPDATE 20:44. Compania turcă Baykar plănuiește să construiască o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina, potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, scrie siteul Meduza.

Amabasadorul ucrainean a spus că planurile pentru construcția uzinei erau în lucru încă dinaintea războiului.

„Cu doar o săptămână în urmă, guvernul a aprobat un acord bilateral și l-a trimis parlamentului pentru a fi ratificat – un acord privind construcția fabricii în sine”, a spus Bodnar într-un interviu pentru RBK-Ukraina. El a adăugat că planurile pentru fabrică au fost în lucru încă de înainte ca Rusia să declanșeze războiul în Ucraina și că o locație a fost deja aleasă.

Bodnar a mai spus că Baykar nu are de gând să colaboreze cu guvernul rus.

UPDATE 19:47. Guvernul bulgar ar fi încercat, în luna mai, să trimită în Ucraina, prin intermediul României, muniție veche, retrasă, fabricată în Belarus în perioada sovietică, dar Kievul a fost nemulțumit de starea avansată de degradare a armamentului și l-a trimis înapoi, arată o anchetă realizată de publicația bulgară Bivol.bg, preluată de G4Media.ro.

Este vorba despre rachete Grad și cartușe de artilerie, în valoare de circa 200 de milioane de dolari.

Aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul României s-ar fi făcut în timpul vizitei oficiale în România a premierului Kiril Petkov din 29 aprilie, la o zi după ce aceasta fusese la Kiev. Ar fi fost vorba despre exportul a circa 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe pentru mitraliere, cu o valoare estimată de 200 de milioane de dolari, potrivit Digi24.


UPDATE 19:00. Consilierul șefului Președintelui Ucrainei și membrul grupului de negocieri cu Federația Rusă, Mihail Podoliak, a declarat într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro că reluarea negocierilor de pace este posibilă doar dacă Rusia suferă mai multe înfrângeri tactice, scrie Hromadske.

Podoliak consideră că, în această condiție, sarcina Europei este acum să ofere sprijin militar și financiar Ucrainei pentru ca statul ucrainean să poată câștiga acest război.

„Din păcate, astăzi este imposibil să ajungem la un acord cu Rusia. Rusia cu siguranță va refuza sau va încerca să înșele părțile contractante. Își folosește pe deplin capacitățile expansioniste și dorește să promoveze status quo-ul, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, spune oficialul.


UPDATE 18:04. Kremlinul a declarat luni că nu există nicio bază pentru o întâlnire în acest moment între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin, respectiv Vladimir Zelenskiy, potrivit Reuters.

Întrebat despre propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a intermedia discuţii de pace între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă că Vladimir Putin şi Vladimir Zelenskiy s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii de ambele părţi îşi „vor fi făcut temele”.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres.

„Delegaţia ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, a spus Peskov luni.

„În ceea ce priveşte o întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelenskiy, aceasta va fi posibilă doar după ce delegaţiile îşi vor fi făcut toate temele. Aceasta lipseşte, aşa că nu există premisele necesare pentru o întâlnire”, a adăugat el.

Duminică, preşedintele ucrainean a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters.


UPDATE 17:03. Cancelarul german Olaf Scholz nu consideră că sprijinul pentru sancțiunile Rusiei sunt în scădere, chiar dacă se așteaptă să crească în continuare facturile la energie, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului.

„Ne vom confrunta în viitor cu luni”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că „dar este clar că suntem ferm de partea Ucrainei și suntem în spatele sancțiunilor pe care le-am convenit împreună cu Uniunea Europeană și comunitatea internațională”.

Vorbind la o conferință de presă obișnuită la Berlin, purtătorul de cuvânt a exclus aprobarea conductei Nord Stream 2, anunțat Reuters.


UPDATE 16:28. Alte două nave, care transportau porumb și soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, au declarat Turcia și Ucraina, ridicând totalul la zece de când prima navă a navigat săptămâna trecută în baza unui acord cu Rusia pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene, transmite REUTERS.

Nava Sacura, care a plecat din Pivdenîi, este încărcată cu 11.000 de tone de boabe de soia și merge spre Italia, a anunțat ministerul turc al apărării, luni.

Cealaltă navă, Arizona, a părăsit Ciornomorsk și este încărcată cu 48.458 de tone. Ea va ajunge la Iskenderun, în sudul Turciei.

Polarnet, care a plecat vineri, a ajuns luni dimineața la destinația sa finală în nord-vestul Turciei Derince pentru a fi descărcat, marcând finalizarea primului transport de la relansarea exporturilor.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după ce au avertizat că oprirea transporturilor de cereale cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia ar putea duce la lipsuri severe de alimente și chiar la izbucniri de foamete în anumite părți ale lumii.


UPDATE 16:10. Forțele ruse vor să provoace întreruperi de curent în sudul Ucrainei prin bombardarea complexului său nuclear Zaporojie, a declarat ambasadorul ucrainean la supravegherea nucleară globală, solicitând o misiune internațională la centrală luna aceasta.

„Vom folosi toate canalele posibile de diplomație pentru a aduce AIEA și ONU mai aproape de realizarea acestei misiuni”, a declarat Evghenii Tsymbaliuk, ambasadorul la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, reporterilor la Viena.

„Avem chiar nevoie urgentă, cât mai curând posibil, aș spune că nu mai târziu de sfârșitul acestei luni”, a adăugat el.


UPDATE 15:55. Ucraina a efectuat lovituri cu rachete cu rază lungă asupra bazelor trupelor rusești și a două poduri cheie peste râul Nipru, au declarat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian.

„Rachetele au lovit singurele două puncte de trecere pe care Rusia le folosește în sudul Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent, dar anterior, Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației pro-ruse din Herson, a declarat agenției de presă Interfax că podul Antonivski a fost lovit din nou.


UPDATE 15:20. Fostul ministru al Apărării al Ucrainei Mihail Ejel a devenit suspect de trădare. Cazul este legat de acordurile de la Harkiv din 2010, conform cărora șederea Flotei Mării Negre a Forțelor Armate ale RF în Crimeea a fost prelungită până în 2042, cu posibilitatea unei prelungiri suplimentare.

Ejel este suspectat că a adus prejudicii intereselor naționale ale Ucrainei.

Inculpații în acest caz sunt încă doi miniștri asociați cu acordurile de la Harkiv, semnate de fostul președinte Viktor Ianukovici.

Ejel locuiește în Belarus și are statutul de refugiat. Este inculpat în multe alte dosare penale și a fost dat în urmărire în Ucraina.


UPDATE 14:28. Nava POLARNET a trecut inspecția la Istanbul și a ajuns la destinația finală în Turcia, transmite BBC.

Ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Alexandr Kubrakov, a spus că această experiență de succes face posibil să fim optimiști cu privire la viitorul transport al produselor agricole din porturile Ucrainei.

Potrivit Ministerului Infrastructurii, în aproximativ o săptămână vor ajunge navele NAVI STAR și ROJEN, care au părăsit porturile în aceeași rulotă cu POLARNET.

Pe 22 iulie, Rusia, Ucraina și Turcia au convenit asupra exportului nestingherit de cereale și alte produse agricole din porturile Ucrainei. Pe perioada acordului, 10 nave cu porumb, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui au părăsit deja porturile: în total, peste 300.000 de tone de produse.


UPDATE 14:10. Imagini video de la momentul în care a fost semnat „decretul”.


UPDATE 13:42. Șeful ocupant al regiunii Zaporojie, Evgheni Balițki, a semnat un decret privind organizarea unui referendum privind alipirea regiunii la Rusia, transmite presa rusă.

Balițki a semnat „documentul” în cadrul forumului mișcării sociale din regiunea Zaporojie „Suntem împreună cu Rusia”, care are loc la Melitopol.

„Peste 700 de delegați din toată regiunea s-au adunat la forum. Toți cei adunați în sală au ridicat în unanimitate mâna fiindde acord să organizeze un referendum privind reunificarea regiunii Zaporojie cu Rusia”, scrie ria.ru.


UPDATE 13:33. Racheta lansată de ruși în această dimineață a căzut în Pavlovo Pole, regiunea Harkiv, a declarat primarul orașului Igor Terekhov.

„Cu siguranță nu există infrastructură militară în această zonă pașnică și dens populată”, a subliniat el pe canalul său Telegram.

„În urma atacurilor de astăzi asupra zonelor rezidențiale aproape din centrul orașului Harkiv, un bărbat de 60 de ani a fost ucis, iar un alt bărbat de 68 de ani a fost rănit”, a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale Harkiv.

Starea răniților este moderată, a mai adăugat el.


UPDATE 12:28. Petiția de pe site-ul președintelui Ucrainei care propunere de a interzice intrarea tuturor rușilor în Ucraina a adunat deja 25.000 de semnături. Aceasta înseamnă că președintele Zelenskiy va fi obligat să ia în considerare această propunere.

Autorii petiției amintesc că războiul cu Rusia durează de 8 ani.

„Din păcate, în acești 8 ani, autoritățile nu au reușit să protejeze Ucraina de sabotori, agenți și observatori care au ajuns în Ucraina în tot acest timp din cauza regimului fără vize cu Rusia. Am plătit pentru asta cu mii de vieți”, se spune în apelul la președintele ucrainean.

Autorii propun să închidă complet intrarea în Ucraina tuturor rușilor în următorii 50 de ani și să nu elibereze permise de ședere rușilor.

Se propune să se facă o excepție pentru cei care au luptat de partea Ucrainei în războiul ruso-ucrainean.


UPDATE 11:31. Rezumatul Biroului Președintelui Ucrainei privind situația din regiuni:

- Dnipropetrovsk: regiunea Nikopol a fost atacată de trei ori în timpul nopții. Casele și spațiile particulare, utilajele și transportul unei companii agricole au fost avariate, în timp ce nu s-au înregistrat victime.

- Harkiv: Din cauza bombardamentelor rusești, un incendiu a izbucnit într-o clădire administrativă din cartierul Kievsky al orașului, dar nicio persoană nu a fost rănită. În total, două femei - 72 și 62 de ani - au murit din cauza bombardamentelor în regiunea Harkiv în ultimele 24 de ore.

- Sumî: din cauza bombardării zonelor de graniță, acolo a început un incendiu de amploare.

- Luhansk: armata rusă a încercat din nou să avanseze, dar din nou s-a retras. După cum se menționează în OP, alte încercări de asalt în patru direcții au fost la fel de eșuate pentru ruși. În apropierea a patru așezări din regiune, forțele ucrainene au descoperit și neutralizat grupuri de recunoaștere inamice.

- Regiunea Donețk rămâne fără gaz și parțial fără apă și electricitate. Evacuarea continuă. În cursul zilei în regiune 5 morți, 17 răniți.

- Nikolaev: bombardare constantă. Luni dimineața, periferia orașului Nikolaev a fost bombardată, anterior fără victime sau rănite.

- Herson: situația este critică în raioanele Beryslav și Kahov, „din ce în ce mai mulți oameni sunt forțați să locuiască în beciuri, invadatorii încearcă să-și restabilească pozițiile pierdute și bombardează fără milă satele deja deocupate”, relatează biroul prezidențial ucrainean.


UPDATE 11:22. Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International și-a cerut scuze pentru faptul că raportul său, care acuză armata ucraineană că pune în pericol civili, a provocat „durere și furie”, scrie Reuters. Reacția la raport a fost destul de previzibilă - indignare și nedumerire în rândul politicienilor occidentali și ucraineni, și evaluări pozitive în Rusia. Totodată, raportul a dus la demisia șefului biroului din Kiev al Amnesty International, Oxana Pokalciuk.

Esența raportului este că prezența armatei ucrainene în zonele rezidențiale ale orașelor pune în pericol civilii și încalcă regulile războiului.

„Amnesty International regretă profund durerea și furia cauzate de comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se arată în declarație.

„Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice alt conflict este de a asigura protecția civililor. Acesta a fost singurul nostru scop în publicarea ultimei noastre investigații. Susținem pe deplin constatările noastre, dar regretăm durerea cauzată”, se mai menționează în mesaj.


UPDATE 10:13. Războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei a stârnit un val uriaş de solidaritate în întreaga Europă, guvernele oferind ajutoare celor care fug de bombardamente. Potrivit ONU, 6,3 milioane de ucraineni şi-au găsit refugiu în străinătate. Însă această criză scoate la iveală un aspect neplăcut, şi anume că romii nu sunt bineveniţi, relatează CNN într-un amplu reportaj realizat la Praga, Bucureşti şi Chişinău.

În toate situaţiile prezentate de CNN, romii şi activiştii pentru drepturile acestei minorităţi se plâng de condiţiile de primire şi atitudinea gazdelor, dar autorităţile neagă reclamaţiile lor.

Povestea Lidiei Kalișinko

Lidia Kalișinko a fugit împreună cu familia sa din regiunea Odesa. Ea, fiica și cele două nepoate ale sale au stat în ultimele trei luni într-o clădire universitară abandonată din Chișinău, transformată în adăpost pentru refugiați. Clădirea găzduiește peste 100 de refugiați, aproape toți romi. Cei câțiva care nu sunt romi sunt în mare parte cetățeni ai țărilor post-sovietice din Asia Centrală și de Vest, de pildă Tadjikistan și Azerbaidjan. Un singur robinet de apă potabilă deservește întreaga clădire, iar mobilierul aruncat la gunoi aglomerează coridoarele întunecate pe care se plimbă copii mici.

La momentul vizitei CNN, la mijlocul lunii iulie, mai multe cazuri de Covid-19 fuseseră raportate în rândul rezidenților. Stând în fața clădirii mari și cenușii, Lida Kalișinko arată spre o unitate mobilă de dușuri furnizată de UNICEF. Instalația a fost de prea puțin folos pentru nepoata ei, care e în scaun cu rotile.

„A făcut duș doar de patru ori de când a venit aici, pentru că este atât de dificil să meargă acolo, sunt atât de multe trepte și dușurile nu pot fi folosite de persoanele cu dizabilități”, explică Lida.

Într-un răspuns scris la întrebările adresate de CNN, autoritățile neagă segregarea intenționată a refugiaților romi în acest adăpost, spunând că aceștia au fost plasați acolo pentru a evita despărțirea familiilor mari, care nu puteau fi separate în diferite centre de plasament într-o perioadă în care un număr mare de refugiați intrau în țară.

Întregul articol realizat de CNN poate fi găsit AICI.


UPDATE 09:55. Probabil că Rusia plantează mine antipersonal pentru a proteja și reduce libertatea de mișcare de-a lungul liniilor sale defensive în Donbas, potrivit informațiilor din ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării. Aceste mine pot provoca daune semnificative atât militarilor, cât și populației civile locale.

În regiunea Donețk, forțele ruse au folosit cel mai probabil mine antipersonal puternic explozive PFM-1 și PFM-1S. Seria PFM-1, cunoscută sub numele de „Petală”, este o armă fără discernământ.

Potrivit informațiilor britanice, aceste mine au fost utilizate pe scară largă în timpul războiului sovietico-afgan, când ar fi mutilat un număr mare de copii care le-au confundat cu jucării. Este foarte probabil ca stocul din epoca sovietică folosit de Rusia să se fi deteriorat de-a lungul timpului și să fie acum extrem de nesigur și imprevizibil. Acest lucru reprezintă o amenințare atât pentru populația locală, cât și pentru operațiunile umanitare de deminare.

În Rusia, dimpotrivă, Forțele Armate ale Ucrainei sunt acuzate că au folosit aceste mine pentru a bombarda orașele ucrainene ocupate.


UPDATE 09:20. Trupele ucrainene anunță despre pierderile rusești din ziua invaziei și până în prezent:

personal - 42.340 (+140);
tancuri - 1.811 (+6);
mașini blindate de luptă - 4.070 (+15);
sisteme de artilerie - 960 (+2);
RSZV / MLRS - 261 (+1);
sisteme de război antiaerian - 132 (+0);
avioane - 223 (+0);
elicoptere - 192 (+1);
UAV nivel operațional-tactic - 754 (+4);
rachete de croazieră - 182 (+0);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 2.993 (+15);
echipamente speciale - 86 (+0).


UPDATE 09:02. Încă patru nave cu cereale au părăsit, duminică, 7 august, porturile ucrainene în cadrul unui acord de deblocare a aprovizionării cu produse agricole pe mare, potrivit ministrului infrastructurii al Ucrainei, Alexandr Kubrakov.

„A doua caravană de nave a plecat din porturile ucrainene. 4 vrachiere MUSTAFA NECATI, STAR HELENA, GLORY și RIVA WIND au la bord aproape 170.000 de tone de produse agricole”, a scris oficialul pe Twitter.

Anterior, 4 nave încărcate cu porumb au părăsit porturile ucrainene. S-a raportat că pe părțile lor există un total de 84 de mii de tone de cereale.

Oe 22 iulie, Ucraina, Rusia, Turcia au semnat un acord privind exportul de cereale ucrainene sub auspiciile ONU. Potrivit secretarului general al ONU, António Guterres, aceasta deschide calea exporturilor comerciale de alimente din Ucraina prin Marea Neagră. Acordul ar putea permite exportul a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale ucrainene blocate în porturi.


UPDATE 08:40. Preşedintele Vladimir Zelenskiy a declarat, duminică, că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, scrie Reuters.

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti deţin acum zone mari de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei şi în zonele de sud. Oficiali din ambele zone au ridicat posibilitatea de a organiza referendumuri.

În discursul său video de duminică noapte, preşedintele Zelenskiy a spus că Ucraina îşi susţine cu fermitate poziţia de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei.

„Poziţia ţării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ceea ce este al nostru”, a spus el.

„Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”.


UPDATE 07:45. Șeful Administrației Militare Regionale Sumî, Dmitri Jivițkiy anunță că, la 7 august, forțele de ocupație ruse au continuat să bombardeze teritoriul regiunii Sumî.

„După ora 13:00, a început bombardarea cu mortar la periferia satului Pavlivka din comunitatea Bilopol - 10 „sosiri”. Au fost avariate 6 gospodării de locuit, un turn de apă, un transformator electric și o linie electrică. De asemenea, două străzi au pierdut curent electric, în prezent se lucrează la refacerea acesteia.

După ora 17.00, ocupanții au bombardat periferia satului Pisky din comunitatea Buryn - acolo au fost înregistrate 13 „sosiri”. Și de la ora 18:00 au fost 16 „sosiri” din artilerie la marginea satului Ulanovo al comunității Esman. Rușii au deschis și focul de artilerie la marginea satului Manuhivka din comunitatea Novoslobodsk (13 „sosiri”).

O fermă, un hangar cu mașini agricole și rețelele electrice sunt avariate. În plus, după ora 20:00, au început bombardamentele comunității Seredino-Budsk cu diverse tipuri de arme, în urma cărora acolo a izbucnit un incendiu. Începând cu ora 22:00, bombardamentele au continuat. Nu sunt raportate victime în urma bombardamentelor”, a declarat el.


UPDATE 07:07. Rusia nu renunță la ideea de a anexa teritoriile ocupate temporar din Ucraina și poate accelera pregătirile pentru pseudo referendumuri privind anexarea lor, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Experții americani susțin că în special, rezistența în rândul populației ucrainene îi obligă pe ocupanți să-și schimbe constant planurile cu privire la așa numitele „referendumuri”.

De asemenea, o contraofensivă a armatei ucrainene ar putea influența planurile ocupanților.

Analiștii mai spun că se observă faptul că ocupanții ruși își sporesc capacitățile de intimidare directă a populației civile a Ucrainei prin desfășurarea votului din „casă în casă”. Rușii pot, de asemenea, transforma aceste „sondaje” într-o operațiune de strângere de informații pentru a elimina opoziția ucraineană din teritoriile ocupate.

„Votul acasă limitează posibilitățile de atacuri partizane. Kremlinul poate organiza diferite tipuri de vot în diferite localități, în funcție de sprijinul local așteptat, de riscul perceput de atacuri partizane și de oportunitățile birocratice", se arată în mesaj.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august și 7 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media