„Așa cum am menționat anterior, la prelungirea mandatului de arest la domiciliu nu au fost impuse careva restricții suplimentare de tipul interzicerea comunicării cu diferite persoane și utilizării rețelelor de socializare, acordării de interviuri sau primirea la domiciliu a altor persoane decât cele implicate pe dosar. Mai mult ca atât, au fost excluse unele restricții impuse anterior. De fapt, este inexplicabilă decizia CA, pe de o parte îmi scoate o restricție impusă ilegal de judecătorul de instrucție la solicitarea procurorului Iarmaliuc, dar, pe de alta parte, indică faptul că se resping recursurile apărării de eliberare din arest”, a scris Igor Dodon într-un mesaj pe rețelele de socializare.
Totodată, fostul șef de stat a spus că au fost depuse câteva plângeri la Consiliul Superior al Procurorilor și Procuratura Generală „privitor la acțiunile inadecvate și ilegale ale procurorului Petru Iarmaliuc”.
„Solicit public de la PG și CSP să ia măsuri urgente în vedere stopării și sancționării persoanelor care, printr-un comportament provocator și neprofesionist, în mod intenționat denaturează informația cu privire la urmărirea penală, fapt prin care ne prejudiciază ca parte în proces”, a mai adăugat Dodon.
Vineri, 29 iulie, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților lui Igor Dodon, care au cerut eliberarea fostului șef de stat din arest la domiciliu, și i-a fost prelungit mandatul de arest cu încă 30 de zile.
Deși Igor Dodon spune că procurorii au solicitat instanței ca să nu mai comunice cu presa, acuzatorul de stat a precizat, vineri, 29 iulie, că învinuitul nu are nicio interdicție de a discuta cu reprezentanții presei, adăugând că fostul șef de stat minte când insinuează că i se interzice de a oferi interviuri jurnaliștilor.
Igor Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, pe data de 24 mai, după ce în aceeași dimineață ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală (dosarul Kuliok), trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
În aceeași zi a fost reținut și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu. Potrivit procurorilor, Merineanu a încercat să înghită o recipisă care confirmă tranzacții cu bunuri imobile în valoare de peste 700 de mii de euro.
Iar la 26 mai, magistrații Judecătoriei Ciocana au decis plasarea în arest preventiv la domiciliu pentru 30 de zile a ex-președintelui Igor Dodon. În aceeași zi, Instanța a decis plasarea în arest în penitenciarul nr. 13 a lui Petru Merineanu. Ambilor fiindu-i prelugită măsura preventivă constant.
Fostul șef de stat Igor Dodon a declarat de mai multe ori că dosarul său a fost intentat la indicația actualei președinte a țării, Maia Sandu, cu scopul de a „neutraliza opoziția”.
