Care este limita de alcoolemie la volan și când devine infracțiune. Nivelurile permise de alcool în sânge, în diferite țări

31 august 2022, 14:47 Auto 13430
Limita alcoolemie la volan.  Sursa: tvnet.lv
Una dintre cauzele generatoare de accidente rutiere este condusul sub influența băuturilor alcoolice. În țara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană având o concentrație alcoolică în sânge de peste 0,5 g/l sau 0,3 mg/l vapori de alcool în aerul expirat este considerată infracțiune și se pedepsește cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Totodată pentru refuzul de la testarea alcoolscopică sau prelevarea de probe pentru stabilirea stării de ebrietate, conducătorul mijlocului de transport, la fel, riscă să fie cercetat penal.

De la 0,3 până la 0,5 g/l alcool în sânge (0,15 până la 0,30 mg/l vapori de alcool în aerul expirat), fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 17 500 până la 25 000 de lei, cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe un termen de până la 6 luni.

Zilnic, peste 400 de polițiști sunt prezenți pe traseele naționale și locale pentru a preveni comiterea încălcărilor în trafic dar și pentru siguranța fiecărui cetățean.

Cel mai comun standard pentru nivelurile acceptabile de alcool din sânge în timpul conducerii în Europa de Vest este 0,5 ‰. În majoritatea țărilor din Europa de Est, această cifră este mai mică. Acesta variază de la 0,0 ‰ la 0,3 ‰.

De asemenea, trebuie reținut faptul că cerințele pentru șoferii cu o experiență de conducere mai mică de doi ani sunt mai stricte în multe țări, iar nivelul admisibil de conținut de alcool din sânge este mult mai mic.

Tabelul de mai jos arată nivelurile acceptabile de alcool din sânge în diferite țări europene.


Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media