Mesajul de condoleanțe al președintei Maia Sandu la trecerea în neființă a pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu: R. Moldova a pierdut un stâlp al artei sale naționale

2 noiembrie 2021, 09:33 Arte 187
Valentina Rusu-Ciobanu.  Sursa: Maia Sandu/Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei și tuturor celor care au cunoscut-o pe îndrăgita pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, aducând un omagiu întregii cariere artistice a artistei plastice, care a trecut în neființă, ieri, 2 noiembrie, subliniind că „artista a fost martora unui secol zbuciumat de istorie a acestui pământ, pe care l-a pictat simplu, în culori luminoase și clare.”

„Am primit cu multă tristețe vestea trecerii în neființă a artistei Valentina Rusu-Ciobanu. Inegalabila pictoriță a plecat dintre noi la doar câteva zile după împlinirea vârstei de 101 ani. Blândă, bună, cu zâmbet discret, artista a fost martora unui secol zbuciumat de istorie a acestui pământ, pe care l-a pictat simplu, în culori luminoase și clare. Performanța sa artistică și libertatea cu care a creat reprezintă un model la care ne putem raporta cu toții. Moldova a pierdut un stâlp al artei sale naționale. Suntem cu toții norocoși că am trăit în veacul Valentinei Rusu-Ciobanu. Sincere condoleanțe familiei, fiului Lică Sainciuc, celor apropiați, tuturor celor care au iubit-o și i-au apreciat arta și creația. Sincere condoleanțe familiei artistei, fiului Lică Sainciuc și tuturor celor care au iubit-o și i-au apreciat creația”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920, în Chișinău. A fost atrasă de artele plastice din copilărie și și-a păstrat pasiunea pentru pictură de-a lungul anilor. În anul 1937, merge la studii la Școala Belle-Arte din Chișinău, după care, la începutul anilor '40, urmează studiile la Academia de Arte Frumoase din Iași. În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală”) din Chișinău. Astfel, Valentina Rusu-Ciobanu aparține generației de artiști plastici basarabeni care s-au format în ambianța culturală a României interbelice, dar care au creat și s-au afirmat în a doua parte a secolului XX, în condițiile restrictive ale regimul sovietic.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii '50, remarcându-se rapid prin stilistica lor îndrăzneață și modernă. Printre acestea se numără picturile „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe”, „La joc”. Anii '70 au reprezentat deceniul cel mai prolific în activitatea de creație a artistei - ea s-a manifestat plenar în portret, natură moartă și pictură de gen, dar și în scenografie. A realizat decorul la spectacolele „Radu Ștefan întâiul și ultimul” de Aureliu Busuioc, la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău și „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova.

Este laureata Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996, a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 a obținut Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei, iar în anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, acordat de președintele României, Klaus Iohannis. A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare - în România, Bulgaria, Polonia, Canada, Siria, Irak, Franța. Lucrările ei au fost expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei, care păstrează în fondurile sale o colecție importantă a picturilor Valentinei Rusu-Ciobanu, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Picturile sale se regăsesc în galeriile de artă din multe țări.


Ministrul Culturii și Cercetării, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj de condoleanțe după decesul celebrei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu. Acesta a menționat că Valentina Rusu-Ciobanu va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a Republicii Moldova ca o artistă de mare valoare și un imens talent. Totodată, ministrul a menționat la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei până pe 30 noiembrie va fi deschisă o expoziție cu picturile artistei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media