„Mi-au spus că este o înregistrare audio în care eu vorbesc cu prietenul meu, îi zic că-l iubesc și îi duc dorul”. Dezvăluiri de la Marin Pavlescu - tânărul care spune că a fost hărțuit în armată după ce s-a aflat că este gay

30 noiembrie 2021, 21:56 Societate 799
Marin Pavlescu - tânărul hărțuit în armată după ce s-a aflat că este gay.  Sursa: captură video/TV8

Marin Pavlescu, tânărul militar în termen, care a dezvăluit că a fost supus abuzurilor și tratamentului degradant în armată, după ce s-a aflat că este gay, însă Ministerul Apărării a contrazis cele spuse de el, zice că acțiunile violente față de sine au început la aproximativ o lună după ce a fost înrolat în Forțele Armate. Mai mult, tânărul declară că a ieșit la suprafață informația despre orientarea sa sexuală în urma unei discuții telefonice purtate cu prietenul său, iar convorbirea fiind înregistrată.

Fostul militar susține că a suportat înjosiri și violență din partea colegilor săi soldați din armată timp de mai bine de cinci luni.

„Abuzurile au început în cursul de instruire, atunci când am fost încorporat în Forțele Armate. Nu am avut posibilitatea să sun acasă, deoarece în unitatea militară este interzis să deții telefon. Este permisă legătura cu părinții sau persoanele apropiate prin intermediul unui telefon de-al unui superior. Așa și am procedat - am luat un telefon de la superior și am sunat. Prima am contactat-o pe mama, apoi prietenul meu. Discuția noastră a fost înregistrată, iar eu nu am știut despre aceasta.

După două săptămâni, după cursul inițial de instruire, prin brigadă au început să mă numească cuvinte necenzurate. Am încercat să întreb soldații care mă numeau urât, iar ei mi-au spus că ei cunosc, existând o înregistrare audio în care eu vorbesc cu prietenul meu, îi zic că-l iubesc și îi duc dorul, și el la fel.

(...) A fost violență fizică din partea militarilor, încercau să mă lovească, să-și expună părerea lor cu cuvinte murdare. De superior am fost deseori presat, fiind întrebat dacă este adevărat sau nu despre mine. (...) Un militar de la mine din companie m-a lovit cu pumnul în piept și mă ținea de gât. Eu am avut o leziune în regiunea gâtului. Am anunțat superior despre acesta, chiar și mama a sunat la care a spus că va rezolva situația dată. După circa trei zile, a sunat-o pe mama și i-a spus că persoana dată a fost pedepsită. Însă așa și nu a fost întreprinsă nicio măsură”, a dezvăluit Marin în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Marin Pavlescu spune că a apelat și la psihologul din cadrul unității militare, însă nu a primit ajutorul necesar.

„Psihologul a spus că nu este nicio ieșire din situație și, din păcate, nu mă poate ajuta cu nimic. Unica soluție fiind ca să fiu transferat într-o altă brigadă, undeva unde nu sunt la curent despre orientarea mea sexuală”, a mai adăugat tânărul.

În prezent, Marin ar putea fi tras la răspundere pentru dezertare, după ce categoric a refuzat să se mai întoarcă în Armată.

„Persoana poate fi numită dezertor numai după ce există o sentință în care este recunoscută vinovată de fapta în cauză. (...) În cauza lui Marin așteptăm citarea la Procuratură, pentru că dânsul are decizia fermă de a nu se întoarce după șase luni de serviciu militar. Cu părere de rău, în prezent Codul Penal sancționează un astfel de comportament sau închisoare de până la cinci ani. Același articol prevede o excepție. Oricât am căutat în practica instanțelor naționale nu am găsit să fi fost aplicată anterior. Acest articol spune că tânărul care a comis dezertarea și a comis-o în circumstanțe grele nu poate fi tras la răspundere penală”, a declarat Doina Ioana Străisteanu, avocata lui Marin.

Potrivit articolului 371 din Codul Penal al Republicii Moldova dezertarea, adică părăsirea unităţii militare, centrului de instrucţie sau locului de serviciu în scopul eschivării de la serviciul militar, de la concentrare sau mobilizare, precum şi neprezentarea din acelaşi motiv la serviciu ori la concentrare sau mobilizare în cazurile permisiei din unitatea militară sau din centrul de instrucţie, repartizării, transferării, întoarcerii din misiune, din concediu sau din instituţia curativă, săvârşită de către un militar sau rezervist, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 950 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

Militarul care pentru prima dată a dezertat în condiţiile alin.(1) se liberează de răspundere penală dacă dezertarea a fost săvârşită în urma unui concurs de împrejurări grele.

Amintim că, un tânăr militar în termen, aflat în concendiu, și-a făcut publică orientarea sexuală și a declarat că nu se va mai întoarce în armată, deoarece a fost supus abuzurilor și tratamentului degradant, după ce s-a aflat că este gay.

Ulterior, Ministerul Apărării a inițiat o anchetă internă pe cazul tânărului militar în termen, comunicând că „nu a depistat dovezi de hărțuiri, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică”.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media