Igor Dodon: „În cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2020 și al alegerilor parlamentare din această vară, reprezentanții SUA și UE s-au implicat deschis în treburile interne ale țării noastre”

1 decembrie 2021, 14:01 Politică 213
Igor Dodon în videoconferință cu Rusia Unită.  Sursa: psrm.md

Un nou atac la misiunile diplomatice ale SUA și UE din partea fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. De această dată în cadrul unei videocnferințe dedicată celor 20 de ani ai partidului de guvernare din Federația Rusă - „Rusia Unită”. Dodon a avut un discurs în care a vorbit despre o problemă cu care s-ar confrunta „Republica Moldova și alte țări din spațiul post-sovietic: imixtiunea din exterior și apărarea suveranității”, se arată într-o postare a liderului PSRM pe paginile sale de social media.

„În cadrul scurtului meu discurs, am indicat asupra unei dintre cele mai actuale probleme cu care se confruntă Republica Moldova și alte țări din spațiul post-sovietic: imixtiunea din exterior și apărarea suveranității. În special, am remarcat că în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2020 și al alegerilor parlamentare din această vară, reprezentanții SUA și UE s-au implicat deschis în treburile interne ale țării noastre”, a scris Dodon.

Fostul președinte, care mereu a declarat că optează pentru un curs echilibrat al politicii externe a Republicii Moldova, cu relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul, a oferit și exemple ale imixtiunii.

„Astfel, ambasadorul SUA și șeful Delegației UE au efectuat vizite la structurile de forță ale statului nostru, la CEC și Consiliul Audiovizualului. Iar în perioada actualului regim, de facto, în Moldova a fost instituită o administrare externă directă. În încheiere, am subliniat că sarcina comună a țărilor noastre, care luptă pentru păstrarea suveranității, este unitatea. Am convingerea că doar prin eforturi comune, noi vom putea să ne protejăm țările, independența și suveranitatea”, se mai arată în postarea lui Igor Dodon.

În reacție, Delegația UE a declarat pentru Replica Media că „Uniunea Europeană este angajată în Republica Moldova pe baza Acordului de Asociere, într-un spirit de cooperare și parteneriat. Delegația Uniunii Europene observă evoluțiile interne cu accent pe compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv cele față de Uniunea Europeană, în conformitate cu mandatele sale și cu respectarea deplină a independența și suveranitatea Republicii Moldova”.

Reprezentanții Ambasadei SUA de la Chișinău, deocamdată, nu a comentat afirmațiile lui Igor Dodon.

Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media