Ecoul pierderii ultimelor scrutine? Igor Dodon demisionează din funcția de deputat și anunță că PSRM nu va mai avea lider după congresul formațiunii

18 octombrie 2021, 12:09 Politică 844
Igor Dodon.  Sursa: Dan Guțu/IPN

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, și-a anunțat demisia din funcția de deputat. Socialistul a declarat că, în continuare, va fi președintele organizației ruse „Uniunea oamenilor de afaceri moldo-ruse”, al cărei co-președinte este Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse.

„Refuz mandatul de deputat al Republicii Moldova. Nu văd sensul să fiu în acest Parlament, pot fi mai eficient în alte funcții. (...) O cerere în acest sens va fi transmisă secretariatului în următoarele zile. Decizia am luat-o din câteva considerente - rolul meu ca lider de opoziție va fi unul mult mai activ în afara Parlamentului, am decis să nu fiu legat de agenda parlamentară, dar să fiu tot mai activ în sate, mai aproape de cetățeni, să ajut agenții economici”, a declarat Dodon într-un briefing de presă.

În continuare, liderul PSRM susține că activa în calitate de președinte al unei organizații ruse.

„Eu am acceptat propunerea care mi s-a făcut să conduc o nouă organizație „Uniunea oamenilor de afaceri moldo-ruse”, care este înregistrată la Chișinău începând cu luna iunie. Fondator al acestei organizații din partea Federației Ruse este asociația oamenilor de afaceri „Delovaia Rossia”, spune Dodon.

Igor Dodon a menționat că, în cadrul congresului PSRM, ce va avea loc în luna decembrie, formațiunea își va modifica statutul și nu va fi condusă de un lider, dar de cinci secretari executivi.

„Peste 2 luni, pe 18 decembrie, va avea loc congresul PSRM. 10 ani în urmă am devenit președinte al PSRM - în 10 ani împreună cu echipa am asigurat toate victoriile politice posibile. (...) Astăzi am avut ședința executivului partidului, unde am discutat mai multe subiecte, dar vreau să anunț despre 2 decizii importante. Prima decizie - am venit cu propunerea, colegii m-au susținut, ca la congresul PSRM să fie introduse modificări în statutul partidului, pentru ca formațiunea să fie condusă de un organ colegial.

Totuși, liderul PSRM a punctat că nu pleacă din partid și va rămâne în echipa socialiștilor „pentru a asigura revenirea PSRM la guvernare”.

„PSRM va reveni la guvernare mai repede decât credeau unii. O să vedem când vor fi alegerile parlamentare, fie ordinare sau anticipate. O să vedem dacă vor ieși din această iarnă cei din guvernarea galbenă. Nu este suficient să fii cel mai bun și cel mai profesionist, dar, la timp, trebuie de luat unele decizii - să te conformezi schimbărilor”, a punctat Dodon.


Amintim că, în cadrul ultimelor scrutine partidul condus de Igor Dodon a suferit înfrângeri. În urma alegerilor prezidențiale, Dodon a fost devansat de Maia Sandu și, astfel, socialistul a pierdut Președinția.

Totodată, la alegerile parlamentare anticipate, declanșate prin decretul Maiei Sandu, PSRM, ce s-a aliat cu Partidul Comuniștilor formând un bloc electoral, a reușit să obțină 32 de mandate, iar PAS - 62, astfel pierzând și majoritatea în Parlament.
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media