VIDEO/ Maia Sandu: Problema numărul unu pe agenda autorităţilor este creşterea preţurilor

21 mai 2022, 11:48 Politică 746
Maia Sandu.  Sursa: Replica Media

Problema numărul unu pe agenda autorităților este creșterea prețurilor, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a explicat că, în mod normal, din martie trebuia să plătim preţuri mult mai mici la gaze naturale şi energia electrică, însă din cauza războiului preţurile doar cresc şi asta pune presiunea inflaţionistă pe alte produse şi servicii.

„Problema numărul unul pe agenda autorităţilor este creşterea preţurilor. Dacă nu era acest război, din martie trebuia să plătim preţuri mult mai mici la gaze naturale şi energia electrică. Din cauza războiului preţurile doar cresc şi asta pune presiunea inflaţionistă pe alte produse şi servicii, la fel cu carburanţii. Majoritatea acestei presiuni inflaţioniste vine din importuri pentru că o parte din acestea veneau din Ucraina”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Bună seara” de la postul public de televiziune Moldova1.

Preşedinta Republicii Moldova a menţionat că în caz de necesitate trebuie să intervină Consiliul Concurenţei, iar Guvernul să lucreze pe programe ţintite pentru a ajuta oamenii cu venituri mici.

„Guvernul să lucreze pe programe ţintite pentru a ajuta oamenii cu venituri mici. Iarna trecută au fost ajutaţi toţi, iar de acum încolo nu vom putea să compensăm preţul la gaze pentru toţi, trebuie să fie compensat pentru oamenii care au venituri mici”, a adăugat Maia Sandu.


Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), rata inflației anuale în luna aprilie a ajuns la 27,07%. Prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare - cu 30,17%, mărfuri nealimentare - cu 19,13% și servicii prestate populaţiei - cu 34,40%.

Cel mai recent raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), prezentat la 13 mai, arată că rata anuală a inflației va crește până la 31% în cel de-al treilea trimestru al anului curent.

Guvernatorul Octavian Armașu a declarat că Republica Moldova se confruntă, de rând cu toate economiile din lume, cu o inflație în creștere provocată de criza pandemică și războiul din Ucraina, care au generat pe rând un val de scumpiri la nivel internațional.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media