UPDATE/ Hotelul Național/ Ion Ceban a semnat Dispozița de revocare a autorizației de demolare a edificiului

20 mai 2022, 15:39 Politică 501
Hotelul Național din Chișinău.  Sursa: Replica Media

UPDATE 16:22. Primarul general, Ion Ceban, a semnat Dispoziția de revocare a autorizației de desființare a Hotelului Național.

Reprezentanții Primăriei Chișinău susțin astăzi, 20 mai, că specialiștii din cadrul instituției pregătesc Dispozița de revocare a autorizației de desființare a Hotelului Național din centrul capitalei, în urma încălcărilor depistate la fața locului de către Direcția Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare (DGAURF) și Direcția Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie (DGTPCC).

„Ieșind în teren specialiștii din cadrul Direcției Arhitectură și Direcției Transportului au depistat mai multe nereguli, inclusiv ce ține de amplasarea gardului pe drumul public și stoparea circulației rutiere, fără a avea vreun temei juridic”, a anunțat consiliera pe comunicare a primarului Ion Ceban, Natalia Ixari.

Potrivit informației furnizate, „pentru aceste lucrări, dar și pentru sistarea circulației pe partea carosabilului nu a fost emisă o dispoziție de către Primărie.”

„În lipsa unei astfel de dipoziție, Poliția trebuia să se implice imediat pentru a stopa încălcările comise. Agenția de Supraveghere Tehnică urmrează să verifice declarația de începere a lucrărilor și faptul dacă antreprenorul general deține proiect de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație. În ceea ce privește revendicarea dreptului de proprietate asupra clădirii, APP, ar trebui să facă lumină în acest caz și să întreprindă măsurile de apărare a interesului statului”, a mai precizat Ixari.

Primăria Chișinău spune că a solicitat organelor de stat să intervină imediat la scoaterea gardului.


Amintim că procesul de demolare a Hotelului Național a început astăzi, 20 mai, urmare a autorizației de desființare a clădirii emisă în iunie, 2021, deși potrivit viceprimarului capitalei restabilit în funcție de instanța de judecată, Victor Chironda, „în decembrie 2022, arhitecta-șefă a Chișinăului, Svetlana Dogotaru „spunea că autorizația de desființare emisă în 2021 nu mai este valabilă.”

„Autorizația de desființare a clădirii a fost emisă la 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii AD. Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului. Responsabilii se deplasează în teren pentru verifica starea de lucruri ”, a anunțat Primăria Chișinău.

Ulterior, președintele fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Roman Cojuhari, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook la inițierea procesului de demolare a Hotelului Național Chișinău în care spune că municipalitatea „anul trecut a retras de la CNA dosarul Hotelului Național și pe furiș au semnat autorizația de desființare a Hotelului”, iar astăzi „când au apărut zvonuri că a început demolarea, cei de la Primărie se dau mari eroi și zic că nu o vor permite.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media