„Nu poate exista argumentare comună pentru tarif la troleibuze, autobuze, și microbuze, pentru că primele două sunt două întreprinderi municipale diferite, cu bugete separate, cheltuieli proprii, și, se știe tot ce e pe combustibili fosili, e mai scump - autobuzele. Deci, argumentarea trebuie să vina separat și detaliat aparte, pe fiecare întreprindere. Pentru a exista tarif unic - trebuie unificate întreprinderile și multe alte măsuri. Microbuzele - sunt subiect aparte complet.
Proiectul de decizie este plin de grafice cu gratuități și coeficienți de reducere, prin care, de fapt, se vrea compensarea transportului practic pentru toți călătorii - un fel de comunism. Pe lângă aceasta, va începe din nou competiția pentru obținerea de legitimațiilor și certificate false, cum și a fost până în 2009, pentru a primi gratuități. Consecința acestui populism este falimentul.
O creștere șoc până la 6 lei va însemna automat scăderea numărului de călători, respectiv o situație financiară și mai grea pentru transportul public”, declară Dorin Chirtoacă.
Fostul primar de Chișinău susține că cererea făcută Guvernului cu privire la subvenționarea activității transportului public este una „ilegală, un populism de cea mai joasă speță” și o „manipulare electorală ieftină.” În aceeași ordine de idei, Dorin Chirtoacă se întreabă ce ar fi fost dacă ar fi propus el „un tarif de 6 lei, față de cel actual de 2 lei”.
„Ce spume la gura ar fi făcut socialiștii. Cine credeți că ar fi țipat cel mai tare, ca din gură de șarpe? Fără supărare, dar CMC și locuitorii Chișinăului sunt luați de proști și scuipați în față prin această propunere obraznică cu 6 lei. În cazul în care CMC va vota un tarif mai mic - de ex. 3-4 lei la troleibuze - pentru a crea o stare de „bucurie” că tariful nu este 6 lei, atunci Primăria și subdiviziunile fie sunt incompetente, fie mai degrabă niște escroci și potlogari care intenționat vin cu cifre exagerate pentru a speria și a induce în eroare, pentru ca apoi să obțină mai puțin. Or asta nu mai este administrație, e barbut și casino. Mie personal, și colegilor mei - o mână de tineri care cu s-au implicat ca nimeni alții să schimbe cu adevărat lucrurile în Chișinău - ne este dureros să vedem cum reformele noastre, proiectele noastre, rezultatele noastre, se duc pe apa sâmbetei si nimănui nici măcar nu-i pasă să explice, să bată alarma și să oprească dezmățul”, a mai subliniat fostul primar al municipiului Chișinău.
Potrivit lui Chirtoacă, pentru ca lucrurile să nu „degradeze” și mai mult în Primăria Chișinău, este nevoie de implicarea Guvernului și Parlamentului.
„Sluga lui Plahotniuc, Dodon și a Rusiei din Primărie, trebuie pusă la punct. Dacă vrea să distrugă tot ce am pornit și realizat ca proiecte europene de dezvoltare durabilă, atunci trebuie să intervină Guvernul și Parlamentul, sa modifice legislația în așa fel încât rămășițele mafiei care au pus mâna pe Primărie și CMC sa fie puși la punct - revizuirea, eliminarea practic completa a gratuităților, limitarea facilităților, stabilirea tipului și limitelor de cheltuieli admise, verificarea achizițiilor, etc. Documentele prezentate CMC-ului nu au fost făcute de subdiviziunile municipale. Au fost elaborate în laboratoarele FSB-iste și ale cohortei roșii, scopul fiind alegerile din 2023 și menținerea controlului de către Moscova asupra Chișinăului, prin Ceban. Este un adevărat pericol acest proiect de decizie, riscul fiind - oprirea dezvoltării, oprirea asamblării de unități noi și falimentarea acestui serviciu public. Transportul nu poate fi cu atâtea gratuități și reduceri, este o problema de securitate economică și nu doar economică. Trebuie să se implice guvernarea și consilierii strategici din UE care o conduc, pentru că numai cu alocarea de euro de la Bruxelles, proaspăt tipăriți, problemele nu se vor rezolva. Va avea loc doar amânarea rezolvării lor cu agravarea situației și creșterea inflației. Degradăm, în loc să progresăm”, a conchis Dorin Chirtoacă.
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și consilierii socialiști din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au expus condițiile în care tariful pentru transportul municipal ar putea să rămână 2 lei. În primul caz s-a invocat suma de 350 de milioane de lei pe care Guvernul ar trebui să o ramburseze Primăriei Chișinău, bani cu care municipalitatea ar putea să subvenționeze Regia Transport Electric din Chișinău (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA), suplimentar la 700 de milioane oferite anual insituțiilor municipale, iar în cel de-al doilea caz, s-a propus subvenționarea „în acest an din bugetul municipal a pierderilor care sunt în domeniul public municipal.”
Executivul Primăriei Chișinău urma să propună în ședința de joi, 12 mai, reintroducerea pe ordinea de zi a subiectului cu privire la ajustarea tarifulului la transportul public municipal în cadrul unei noi ședințe a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și cel cu privire la majorarea tarifelor la gestionarea deșeurilor în municipiul Chișinău.
Amintim că la 21 aprilie, Executivul Primăriei Chișinău, Ion Ceban, a retras de pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău mai multe subiecte importante ce țin de majorarea tarifelor la gestionarea deșeurilor în municipiul Chișinău și a tarifului la transportul public municipal, precum și cel de acordare a unei donații de 200.000 de euro din partea Primăriei Sectorului 2 București pentru renovarea Centrului Municipal de Tineret de pe bulevardul Dacia.
La 18 aprilie, primarul municipiului Chișinău susținea că pierderile cumulative suferite de Parcul Urban de Autobuze (PUA) și Regia Transport Electric (RTC) în primele trei luni ale anului 2022 sunt de aproximativ 46 de milioane de lei și a acuzat consilierii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că vin intenționat cu amendamente la proiectul cu privire la majorarea tarifului la transportul municipal și i-a atenționat să nu blocheze transportul public în Chișinău și să nu falimenteze intenționat aceste două întreprinderi municipale responsabile de transportul din Chișinău și suburbii.
Reacția lui Ion Ceban a venit după ce a fost propusă noua metodologie de majorare a tarifului la transportul public de la 2 lei la 6 lei, pe care PAS l-a considerat „nejustificat de înalt”, consilierii menționând că „o ajustare a tarifului poate avea loc doar dacă vor fi înlăturate toate riscurile de fraudă și hoție din cadrul celor două întreprinderi municipale.”
Potrivit PAS, fracțiunea pe care o reprezintă din CMC, timp de doi ani îi cere primarului să facă audit financiar și funcțional la RTEC și PUA.
„Există o decizie elaborată de fracțiunea PAS în anul 2020, care prevedea o serie de acțiuni pentru reînnoirea parcului rulant al sistemului de transport public. Conform deadline-ului, Ion Ceban trebuia să facă auditul financiar și funcțional la PUA și RTEC încă acum un an, pe 31 martie 2021. Acest lucru nu a fost făcut, iar acum se plânge că ajunge în faliment. Dacă Ion Ceban mai puțin ar fi furat, acum RTEC și PUA nu erau să ajungă în prag de faliment, iar majorarea cu 300% a prețului pentru călătoriile cu transportul public nu era să fie necesară”, subliniază PAS.
Fracțiunea PAS din CMC reiterează că „dacă se dorește o majorare a prețului este nevoie îmbunătățirea calității transportului public.”
„Benzi dedicate încă nu au fost amenajate, troleibuzele și autobuzele nu respectă orarul din cauza că stau în ambuteiaje, sistemul de GPS nu funcționează, tichetarea electronică nu funcționează, cu toții am văzut cum sărmanii taxatori merg cu aparatele de casă aninate la gât prin troleibuzele arhipline, audit nu a fost făcut și nici concurs de angajare pentru funcțiile de directori la RTEC și PUA nu a fost organizat”, a precizat fracțiunea PAS din CMC.
Fracțiunea PAS din CMC reamintește că a condiționat ajustarea prețurilor printr-o serie de amendamente:
- prezentarea în ședința CMC a rezultatelor auditului financiare și funcțional al Î.M. Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze, precum și auditul costurilor efectuate de companii independente;
- implementarea sistemului GPS;
- dezvoltarea rețelei de benzi dedicate;
- implementarea tichetării electronice;
- contracte de muncă cu administratorii ÎM RTEC și PUA în condițiile și cu respectarea prevederilor Legii 246/2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.
