Hepatita acută la copii, de origine necunoscută: Ministerul Sănătății vine cu sfaturi pentru părinți, după ce în R. Moldova a apărut primul caz suspect de această boală

13 mai 2022, 09:32 Sănătate 321
Imagine la microscop a virusului hepatitei de tip B.  Sursa: Erskine Palmer/AP

Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la starea de sănătate a copiilor, după ce zilele trecute în Republica moldova a fost înregistrat primul caz suspect de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii. Autoritățile sanitare spun că la primele apariții a simptomelor precum icterul sau a simptomelor afecțiunilor gastrointestinale, să se adreseze medicului de familie sau să apeleze Serviciul de Urgență 112.

În contextul înregistrării în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului (culoarea galbenă a feței și a sclerei, urina întunecată la culoare), dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale - greață, vomă, diaree și dureri abdominale, se arată într-un comunicat de presă.

Ulterior, pentru confirmarea sau infirmarea unui caz probabil de hepatită acută de etiologie neidentificată vor fi efectuate probele necesare pentru a exclude prezența virușilor obișnuiți care provoacă hepatită virală acută și prezența hepatitei toxice medicamentoase.

Potrivit informațiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, de hepatita acută de origine necunoscută pot suferi copiii la orice vârstă, începând de la o lună până la 16 ani.

Medicii recomandă respectarea bunelor practici de igienă, precum spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor care pot fi atinse frecvent de copii și a jucăriilor.

Amintim că joi, 12 mai, Ministerul Sănătății a anunțat despre întregistrarea în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Până în prezent nu a fost indentificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii.

În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media