Hepatita acută la copii, de origine necunoscută: Ministerul Sănătății vine cu sfaturi pentru părinți, după ce în R. Moldova a apărut primul caz suspect de această boală

13 mai 2022, 09:32 Sănătate 221
Imagine la microscop a virusului hepatitei de tip B.  Sursa: Erskine Palmer/AP

Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la starea de sănătate a copiilor, după ce zilele trecute în Republica moldova a fost înregistrat primul caz suspect de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii. Autoritățile sanitare spun că la primele apariții a simptomelor precum icterul sau a simptomelor afecțiunilor gastrointestinale, să se adreseze medicului de familie sau să apeleze Serviciul de Urgență 112.

În contextul înregistrării în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului (culoarea galbenă a feței și a sclerei, urina întunecată la culoare), dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale - greață, vomă, diaree și dureri abdominale, se arată într-un comunicat de presă.

Ulterior, pentru confirmarea sau infirmarea unui caz probabil de hepatită acută de etiologie neidentificată vor fi efectuate probele necesare pentru a exclude prezența virușilor obișnuiți care provoacă hepatită virală acută și prezența hepatitei toxice medicamentoase.

Potrivit informațiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, de hepatita acută de origine necunoscută pot suferi copiii la orice vârstă, începând de la o lună până la 16 ani.

Medicii recomandă respectarea bunelor practici de igienă, precum spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor care pot fi atinse frecvent de copii și a jucăriilor.

Amintim că joi, 12 mai, Ministerul Sănătății a anunțat despre întregistrarea în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Până în prezent nu a fost indentificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii.

În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media