ULTIMA ORĂ/ DOC/ Ion Ceban, însărcinat de CMC să mărească tariful la transportul public. Nedelea, către consilieri: „Primarul va stabili prețul. N-ați dorit să vă asumați responsabilitatea”

13 iunie 2022, 16:15 Auto 602
stradă, stație, oameni, primăvara, troleibuz.  Sursa: Replica Media

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat astăzi, 13 iunie, Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie, iar conform proiectului de decizie, primarul general Ion Ceban a fost delegat să ajusteze prețurile pentru o călătorie la transportul public municipal.

Proiectul de decizie a fost votat de 30 de consilieri: PSRM- 17 pentru; Platforma DA - 8 pentru, 2 abțineri; PAS - 5 împotrivă; PUN - 1 pentru; PL - 3 împotrivă; PCRM - 1 împotrivă; PD- 1 pentru; Veaceslav Nedelea - împotrivă; Victor Bunescu - abținere; Aliona Mandatii - 1 pentru; Ala Tîșcul - 1 pentru; Serghei Afanasenco- 1 pentru.

Astfel, Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație, în comun cu entitățile interesate (Direcția Generală Asistență Medicală și Socială, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, Î.M. „Regia transport electric”, Î.M. „Parcul urban de autobuze” va elabora, in termen de 120 zile, Regulamentul cu privire la emiterea și distribuirea abonamentelor de călătorie.

Î.M. „Regia transport electric” și Î.M. „Parcul urban de autobuze” vor elibera bilete pentru o călătorie în troleibuze și autobuze în valoare cumulativă echivalentă cu valoarea de referință, până la epuizarea stocurilor existente.

„Primarul va stabili prețul. N-ați dorit să vă asumați respectiva. Eu am votat conștient, mă bazez pe onestitatea primarului general că prețul va fi 6 lei, dar primarul având pârghia poate mări și la 10 lei. Toată lumea știe că primarul general va stabili prețul, voi v-ați speriat să vă asumați responsabilitatea”, a declarat consilierul independent Veaceslav Nedelea.

Subiectul privind ajustarea tarifului la transportul public municipal a fost dezbătut de consilierii municipali și edilul cpaitalei Ion Ceban din luna aprilie 2022.

La 18 aprilie, primarul municipiului Chișinău susținea că pierderile cumulative suferite de Parcul Urban de Autobuze (PUA) și Regia Transport Electric (RTC) în primele trei luni ale anului 2022 sunt de aproximativ 46 de milioane de lei și a acuzat consilierii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că vin intenționat cu amendamente la proiectul cu privire la majorarea tarifului la transportul municipal și i-a atenționat să nu blocheze transportul public în Chișinău și să nu falimenteze intenționat aceste două întreprinderi municipale responsabile de transportul din Chișinău și suburbii.

Reacția lui Ion Ceban a venit după ce a fost propusă noua metodologie de majorare a tarifului la transportul public de la 2 lei la 6 lei, pe care PAS l-a considerat „nejustificat de înalt”, consilierii menționând că „o ajustare a tarifului poate avea loc doar dacă vor fi înlăturate toate riscurile de fraudă și hoție din cadrul celor două întreprinderi municipale.”

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media