Mureșan: „Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi R. Moldova, iar tratamentul în negocierile de aderare la UE, trebuie să fie aceleași”

4 mai 2022, 12:22 Politică 127
Siegfried Mureșan .  Sursa: Siegfried Mureșan via Facebook
Republica Moldova trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca Ucraina în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, susține europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan. Potrivit oficialului, de la începutul războiului, Comisia Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău, iar în aşteptare mai sunt încă 61 de milioane. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru News.ro.

„În momentul de faţă, Republica Moldova este mai importantă pentru siguranţa UE decât a fost oricând. Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este important pentru toată UE. Nu putem trăi în siguranţă în interiorul celor 27 de ţări membre ale UE dacă nu suntem înconjuraţi de ţări care sunt sigure şi stabile. Ce se întâmplă în vecinătatea imediată UE este esenţial pentru siguranţa întregii UE. Liderii UE se uită la Republica Moldova şi sunt dispuşi să o ajute.

Republica Moldova este importantă, este pe un drum de reformare şi modernizare în spiritul valorilor UE şi, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova este statul european care a primit cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor. Mai mulţi decât orice ţară membră a UE. Prin faptul că Republica Moldova a avut grijă de aceşti refugiaţi – a oferit adăpost, apă, hrană, protecţie - a contribuit foarte mult la stabilizarea situaţiei în vecinătatea estică a UE. Tocmai acesta este şi scopul rezoluţiei: să exprimăm aprecierea faţă de eforturile făcute de cetăţenii şi de autorităţile din Republica Moldova, să asigurăm sprijin imediat, dar şi perspectivă europeană”, a declarat Mureșan pentru News.ro.

Potrivit oficialului, de la începutul războiului, Comisia Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău, iar în aşteptare mai sunt încă 61 de milioane.

„De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, am reuşit să punem la dispoziţia Republicii Moldova 150 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară, iar Comisia Europeană a propus acordarea a încă 53 de milioane de euro suport bugetar – bani care să meargă direct în bugetul de stat şi să poată fi folosiţi acolo unde autorităţile consideră necesar. În momentul de faţă, cetăţenii moldoveni se confruntă cu aceleaşi dificultăţi cu care ne confruntăm şi noi: preţ crescut la combustibil, la gaze, la electricitate, o rată mare a inflaţiei”, a menționat europarlamentarul.

Republica Moldova trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca Ucraina în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, susține europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

„Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova. Pentru siguranţa UE, Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina. (...) În rezoluţia pe care o vom adopta în această săptămână, obiectivul meu este să folosim pentru Republica Moldova exact aceleaşi cuvinte, exact acelaşi limbaj ca în formularea folosită pentru Ucraina în rezoluţia adoptată de Parlamentul European în luna martie. În momentul de faţă, Comisia Europeană a transmis guvernului Republicii Moldova un chestionar pentru aderare cu multe întrebări, la care autorităţile trebuie să răspundă. Guvernul de la Chişinău a răspuns deja primului set de întrebări. E foarte important ca Republica Moldova să primească asistenţă pentru a se putea parcurge chiar şi aceste etape tehnice cât mai rapid”, spune Mureșan.

Potrivit europarlamentarului, aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE prin unirea cu România e un scenariu complicat.

„Vreau ca cetăţenii din Republica Moldova să aibă exact aceeaşi perspectivă de securitate şi de prosperitate pe care o avem şi noi. Extinderea NATO prin acceptarea peste noapte a unei noi regiuni s-a făcut o singură dată: la reunificarea Germaniei în 1990, cu acordul liderului de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov. E mai complicat decât ne-am dori. Eu aş vrea să fim alături de Republica Moldova cât de repede în UE. În ceea ce priveşte NATO, trebuie spus că Republica Moldova are stipulat în Constituţie neutralitatea. Însă cel mai important lucru este ce-şi doresc cetăţenii Republicii Moldova. Şi aici ştim foarte clar că îşi doresc integrarea în UE – au votat acest lucru la ultimele alegeri. Direcţia în care Republica Moldova se va îndrepta din punct de vedere al alianţelor militare este o decizie pe care o iau cetăţenii ţării”, a mai spus Mureșan.

Parlamentul European va aproba pe parcursul acestei săptămâni o rezoluție „prin care își va exprima susținerea față de Republica Moldova”. Potrivit europarlamentarului român Siegfried Mureșan, această săptămână „este dedicată Republicii Moldova” și va avea loc o dezbatere specială despre situația din țara noastră.

UE va examina oficial, săptămâna curentă, cererile din partea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova de aderare la bloc, a anunțat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Șefa legislativului european a mai adăugat că lidera de la Chișinău Maia Sandu a fost invitată să se adreseze Parlamentului European, invitație ce a fost deja acceptată.

Ambasadorii UE au declanșat această mișcare, cerând Comisiei Europene, brațul executiv al blocului, să-și spună părerile cu privire la solicitări, care au venit la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina.

Fiecare țară a spus că peisajul securității în schimbare rapidă trebuie să oblige UE să ia în considerare rapid cererile de aderare.

Ambasadorii UE au discutat despre cele trei cereri în cadrul unei întâlniri de luni după-amiază, înainte de a fi aprobată o decizie, potrivit mai multor diplomați.

Potrivit unui diplomat, ambasadorii UE au fost dispersați pe două puncte în timpul întâlnirii de luni: unul, că UE ar trebui să-și lanseze procesul formal de evaluare, și doi, că liderii UE ar trebui să discute subiectul la un summit la sfârșitul acestei săptămâni.

Ucraina, Georgia și Moldova sunt trei dintre cele șase țări pe care UE le clasifică drept vecine în cadrul așa-numitei inițiative „Parteneriatului Estic”. De ani de zile, UE s-a concentrat pe susținerea acestor țări să adopte treptat reforme democratice și juridice care să le apropie de bloc.

Pentru unii diplomați, este greu de imaginat că Ucraina, Georgia și Moldova pot realiza brusc reformele pe care s-au străduit să le implementeze până acum. Alții au considerat că este ciudat să unească trei țări care au doar unele asemănări. Deși fiecare este probabil departe de a ajunge la aderarea la UE, Ucraina se află acum într-o situație mult diferită din cauza invaziei ruse.

Diplomații au subliniat, de asemenea, că, deși procesul de aderare la UE poate dura ani de zile, UE încă oferă Ucrainei și altora din regiune ajutor financiar, asistență umanitară și acum, cel puțin în cazul Kievului, chiar și arme.

Mai mulți diplomați au mai spus că se așteaptă ca, Comisia să propună un fel de acord de parteneriat privilegiat pentru Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summitul liderilor UE din această săptămână.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media