VIDEO/ Diplome de onoare ale Ministerului Culturii pentru muzeografii R. Moldova de Ziua Internațională a Muzeelor

19 mai 2022, 14:49 Cultură 281
Diplome de onoare ale Ministerului Culturii pentru muzeografii R. Moldova de Ziua Internațională a Muzeelor.  Sursa: mc.gov.md

Muzeul Național de Artă al Moldovei a găzduit, la 18 mai, ceremonia de decernare a Premiilor Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei cu ocazia Ziua Internațională a Muzeelor.Diplome de onoare ale Ministerului Culturii:

Ion Maftei, șef Serviciu expoziții, Muzeul Național de Artă al Moldovei;

Arina Gorobeț, restaurator, Muzeul Național de Artă al Moldovei;

Mihai Stăvilă, șef Secție documentare și arhivă, Muzeul Național de Artă al Moldovei;

Victor Vasilachi, muzeograf, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”;

Cristina Caterev, șef Secție patrimoniu, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”;

Nelea Golea, șef Serviciu Informatică, Fonduri și Restaurare, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”;

Veronica Moraru, ghid, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”;

Irina Ciobanu, restaurator, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală;

Alexandra Ciobanu, restaurator, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală;

Galina Mîrzac, muzeograf, Secția Relații publice, educație muzeală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei;

Lucia Marinescu, cercetător științific, Sectorul Istorie și Muzeologie; Muzeul Național de Istorie a Moldovei;

Valeria Suruceanu, director, Muzeul de Istorie a orașului Chișinău;

Alexandru Bulat, director, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Cimișlia.

Diplomele Ministerului Culturii pentru câștigătorii concursului Memorie. Onoare. Patrie.

În baza Planului de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect” pentru consolidarea încrederii și îmbunătățirea protecției sociale și de drept a veteranilor de război pentru perioada 2021-2023, aprobat prin Dispoziția Guvernului nr. 204/2020, Ministerul Culturii a organizat un concurs la care au participat muzeele din Republica Moldova care dispun de expoziții cu tematica evenimentelor de război, participării la acțiunile de luptă a cetățenilor Republicii Moldova și eroismului demonstrat în apărarea Patriei. La apelul Ministerului au participat 37 de muzee, dintre care patru au fost desemnate câștigătoare.

Astfel, pentru organizarea expozițiilor și proiectelor de pedagogie muzeală în spiritul educației patriotice și dragostei de țară, Ministerul Culturii decernează diplome următoarelor instituții:

Muzeul de istorie a satului Avdarma;

Muzeul Ținutului Edineț;

Muzeul Raional de Istorie și Etnografie, Telenești;

Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”.

Diplomele Ministerului Culturii pentru rezultate remarcabile în domeniul muzeografiei:

Lucia Postica, director adjunct al Muzeului Național de Artă al Moldovei, pentru contribuție semnificativă la promovarea patrimoniului cultural național.

Natalia Golenco, șef Laborator restaurare pictură, Muzeul Național de Artă al Moldovei, pentru contribuție semnificativă la conservarea patrimoniului cultural național.

Elena Postică, director adjunct pentru Patrimoniu, doctor în istorie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pentru contribuție deosebită la păstrarea și cercetarea patrimoniului cultural.

Ecaterina Berbec, contabil-șef al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, pentru perseverență și eficiență în activitatea de dezvoltare a sistemului economic-financiar al instituției.

Nina Corețchi, ghid, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, pentru contribuție semnificativă la promovarea patrimoniului cultural național.

Andrei Prohin, secretar științific, doctor în istorie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru contribuție semnificativă la cercetarea patrimoniului cultural.

Lilia Mogoreanu, director adjunct, Casa-muzeu „A.S. Pușkin", pentru contribuție remarcabilă la promovarea patrimoniului cultural național

Distincțiile Ministerului Culturii:

Pentru creativitate și dăruire în organizarea proiectelor de valorificare a patrimoniului cultural național - Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”;

Pentru contribuție remarcabilă la dezvoltarea patrimoniului muzeal cu colecții inestimabile de relicve istorice despre viața și opera unor actori și regizori legendari - Zinaida Timofti.

Trofeul Ministerului Culturii pentru acțiuni de promovare și includere a patrimoniului cultural în circuitul turistic național și internațional:

Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu”, Călărași

Trofeul Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei:

Tatiana Popa, fondatoare a Muzeului „Casa Părintească”, s. Palanca, r-nul Călărași.

Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a instituit Ziua Internațională a Muzeelor în anul 1977, iar primul eveniment s-a desfășurat în 1997 la Berlin. Republica Moldova, începând cu anul 2005, serbează, alături de cele 47 de țări europene, Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, pe data de 18 mai. Anual ICOM propune câte o tematică deosebită pentru acest eveniment. În acest an, genericul Zilei Internaționale a Muzeelor este „Forța Muzeelor”, care încurajează valorificarea patrimoniului muzeal.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media