Guvernele Republicii Moldova și României vor implementa în comun proiecte de digitalizare

17 iunie 2022, 10:23 Politică 63
Guvernele Republicii Moldova și României vor implementa în comun proiecte de digitalizare.  Sursa: Gurnul RM

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița l-a primit pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, aflat într-o vizită de două zile la Chișinău, la invitația omologului său, vicepremierului pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu.

În cadrul întrevederii au fost puse în discuție mai multe subiecte, printre care intensificarea parteneriatului strategic și implementarea în comun a proiectelor pe domeniul dezvoltării digitale, dar și crearea unui spațiu digital România-Republica Moldova. De asemenea, s-a vorbit și despre necesitatea acordării unei atenții sporite securității cibernetice și digitalizării domeniilor strategice, cum ar fi sănătatea, educația și economia.

Premierul Gavrilița a reamintit faptul că actuala guvernare de la Chișinău și-a trasat ca prioritate accelerarea procesului de transformare digitală în toate sectoarele, inclusiv a subliniat că Republica Moldova se află printre primele țări ale lumii care au implementat cloud-ul guvernamental și open data.

„Practic, am fost forțați să accelerăm procesul de digitalizare, inclusiv de nivelul ridicat al corupției din mediul offline. În acest sens, ne dorim o cooperare strânsă cu România pe domeniul securității cibernetice și ce ține de siguranța datelor prin preluarea reciprocă a bunelor practici și a experienței acumulate. E adevărat, traversăm o perioadă complicată, dar trebuie să privim cu încredere spre viitor și să dezvoltăm împreună industrii și servicii digitale de calitate pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului”, a menționat Natalia Gavrilita.

Partea română a calificat vizita la Chișinău ca fiind una istorică. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării de la București, Sebastian Burduja, a apreciat nivelul avansat pe care l-a atins țara noastră pe transformarea digitală. Oficialul și-a exprimat încrederea că prin crearea Comisiei Mixte moldo-române pentru implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale se va reuși unificarea spațiului digital dintre cele două țări, lucru ce va genera eficiență, productivitate și competitivitate pentru cetățeni și mediul de afaceri.
Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media