LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108. Ursula von der Leyen efectuează o nouă vizită la Kiev / Rusia a început să elibereze pașapoarte ucrainenilor din Melitopol și Herson

11 iunie 2022, 09:32 Rusia 323
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 108-a zi de război după invazia Rusiei pe teritoriul său. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării și că luptele grele care se duc în Donbas vor decisive.

Orașul-port ucrainean Mariupol, aproape distrus pe parcursul ultimelor săptămâni de bombardamente și care acum se află sub control rusesc, este expus riscului unui focar major de holeră, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Totodată, SUA vor aloca o nouă tranșă de 7,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru a face față războiului împotriva Rusiei.

UPDATE 17.30. Comisia Europeană va finaliza „săptămâna viitoare” avizul său cu privire la ambiţiile Ucrainei de a obţine statutul de candidat al aderării la Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, scrie Agerpres. Totodată, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a declarat că „proiectul european cu siguranță nu poate fi finalizat fără Ucraina, iar acest lucru este absolut evident chiar acum, când poporul ucrainean apără viitorul pentru sine și pentru toate popoarele din Vest, Est, Nord și Sudul Europei”.


UPDATE 16.15. Până la 300.000 de tone de cereale ar fi putut fi stocate în depozitele despre care Kievul spune că au fost distruse de bombardamentele rusești la finalul săptămânii trecute, a declarat sâmbătă, 11 iunie, viceministrul ucrainean al Agriculturii Taras Vysotskyi, potrivit Reuters.

Oficialul a spus la televiziunea națională că la începutul războiului, în depozitele de la unul dintre cele mai mari terminale agricole ale Ucrainei din portul Mikolaiv de la Marea Neagră erau stocate între 250.000 și 300.000 de tone de cereale, în special grâu și porumb.


UPDATE 15.30. Ucrainenii anunță că încă doi generali ruși au fost uciși în război. Un consilier prezidențial a precizat că cei doi militari au fost omorâți în Herson.

Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Aleksei Arestovici, iar informația a fost făcută publică de Nexta.UPDATE 14.25. Ucraina controlează fabrica Azot din Severodonetsk.

„Informațiile despre blocada uzinei Azot este o minciună completă răspândită de propagandiștii ruși”, a scris Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, pe Telegram, după ce un separatist susținut de Rusia a susținut că între 300 și 400 de luptători ucraineni au fost prinși acolo.

Forțele noastre dețin o zonă industrială Seveerodonetsk și distrug armata rusă în oraș. Aproximativ 800 de oameni, inclusiv copii, se ascund sub o fabrică de produse chimice din orașul cheie din estul Ucrainei, acum 80% deținut de trupele ruse.

Capturarea Severodonețk i-ar da președintelui rus, Vladimir Putin, controlul asupra întregului Lugansk - regiunea care, împreună cu Donețk, alcătuiește centrul industrial al Ucrainei, Donbasul.


UPDATE 13.35. Rusia a început să elibereze pașapoarte ucrainenilor din Melitopol și Herson, scrie The Guardian.

Numărul de pașapoarte solicitate sau eliberate în Melitopol nu a fost menționat. Mai târziu, sâmbătă, Tass a raportat imagini cu pașapoartele rusești „prezentate” celor 23 de locuitori din orașul ocupat Herson, din sudul Ucrainei. În mai, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care se simplifică procedura de obținere a unui pașaport rusesc pentru rezidenții din regiunile din sudul Ucrainei Zaporizhzhia și Herson.

Ca răspuns, Ministerul de Externe ucrainean a spus că eliberarea ilegală de pașapoarte... este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a normelor și principiilor dreptului internațional umanitar.


UPDATE 13.00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a îndemnat vineri Occidentul să scoată Ucraina din „zona gri” dintre Uniunea Europeană și Rusia, la Summitul pentru Democrație de la Copenhaga, care a avut loc săptămâna aceasta în capitala daneză. Pentru intervenția sa, acesta a fost ovaționat în picioare de către participanți.


UPDATE 12.15. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,efectuează o nouă vizită la Kiev. Ea urmează să aibă discuții cu președintele Volodimir Zelenski despre candidatura Ucrainei la UE. Este pentru a doua oară când șefa executivului de la Bruxelles este în capitala Ucrainei, de la debutul invaziei rusești.UPDATE 11.10. Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, „nu a vrut să audă” avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara.

„Mulţi oameni au crezut că exagerez”când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

„Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. (Preşedintele rus Vladimir Putin) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta”, a adăugat el în faţa jurnaliştilor, scrie Agerpres.


UPDATE 10.00. De la începutul invaziei ruse, 287 de copii au decedat și 492 au fost răniți în Ucraina.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 217, Harkov - 132, Kiev - 116, Cernihiv - 68, Luhansk - 53, Herson - 52, Mykolaiv - 48, Zaporizhia - 30, Sumy - 17, la Kiev - 16, Zhytomyr, - 15.

În timpul înregistrării infracțiunilor, s-a aflat că încă 24 de copii au murit în orașul Mariupol, regiunea Donețk, ca urmare a bombardamentelor armatei ruse.UPDATE 09.25. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide „când va veni acest dup㔺i care vor fi graniţele unde vor fi „stricate” planurile ocupanţilor.


UPDATE 09.15. SUA vor aloca o nouă tranșă de 7,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru a face față războiului împotriva Rusiei, a precizat ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, într-o postare pe twitter. Precizarea vine după ce diplomatul american s-a întâlnit cu premierul Ucrainei.UPDATE 09.00. Orașul-port ucrainean Mariupol, aproape distrus pe parcursul ultimelor săptămâni de bombardamente și care acum se află sub control rusesc, este expus riscului unui focar major de holeră, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

O mare parte din infrastructura orașului este deteriorată sau distrusă, iar apa potabilă s-a amestecat cu canalizarea, potrivit ONU. Holera apare de obicei prin consumul de alimente sau apă contaminată și este strâns legată de o salubritate deficitară. Cadavrele neadunate și gunoiul se adaugă la condițiile insalubre.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie și 10 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media