VIDEO/ Șefa statului, la Gala studenților originari din R. Moldova: Suntem mândri de succesele voastre. (...) Sunt sigură că voi puteți reuși oriunde în lume, dar eu îmi doresc ca voi să reușiți aici, acasă

22 decembrie 2022, 08:28 Educație 172
Președinta Maia Sandu la Gala studenților originari din R. Moldova.  Sursa: presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Gala studenților originari din Republica Moldova, eveniment care celebrează absolvenții moldoveni ai universităților din străinătate, unde a susținut un discurs de felicitare, îndemnându-i pe absolvenții noștri „să caute oportunități de angajare și realizare profesională în R. Moldova, folosind stagiile, programele de finanțare a unei afaceri sau ofertele de muncă din țară.”

„Sunt sigură că voi puteți reuși oriunde în lume - sunteți tineri, talentați, plini de energie, sunteți isteți - aveți toate elementele pentru a atinge performanțe; dar eu, evident, îmi doresc ca voi să reușiți aici, acasă. Ne vom mândri cu voi și dacă veți alege să excelați profesional în Franța, Marea Britanie sau Statele Unite, dar îndemnul nostru și al meu personal este să vă faceți remarcați, aici, acasă. Nicăieri în lume efortul vostru nu va fi mai valoros, iar impactul atât de mare, precum ar putea fi aici, în Republica Moldova.

Aici, acasă, veți vedea mai repede progresul și impactul acțiunilor voastre - fie că vă veți angaja în procesul de construcție a spitalelor sau a podurilor, fie că vă veți angaja în instituții publice pentru ne ajuta să facem integrarea europeană sau veți lansa o afacere în industria creativă, IT sau în agricultură.

Aici, în primul rând, veți avea ocazia să fiți alături de cei dragi, să contribuiți, să învățați. Așa cum o fac deja unii colegii ai voștri, foști studenți originari din Moldova, care au mers la studii în afara țării și care astăzi sunt deputați, miniștri, secretari de stat și mulți alți colegi care lucrează în instituțiile statului sau în sectorul privat. Unii dintre ei sper să vă împărtășească experiența lor și să fie convingători.

În Moldova există oportunități de stagiere în instituțiile publice, inclusiv în instituția prezidențială, programe de finanțare a afacerilor pentru tineri, pentru femei și antreprenori din zona rurală. Sigur, e nevoie de mai multe programe, dar există anumite oportunități. Vreau să vă rog să studiați aceste oportunități și să le abordați. Apropierea de UE, următorii pași pe care îi vom face în acest proces de aderare, evident că, va crește exponențial aceste oportunități”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului i-a îndemnat pe tineri să-și concentreze atenția pe oportunitățile, nu pe dificultățile de aici de acasă.

„Putem spune că Moldova e o țară săracă. Dar putem să o vedem și ca pe țara cu cel mai bun vin roșu din lume. În țara noastră studenții trimit nanosateliți în spațiu, aici se produc componente electrice pentru cunoscute branduri de automobile, iar companiile din sectorul creativ produc și exportă produse din Moldova. Putem face multe lucruri, împreună. Vreau să vă spun încă o dată că suntem mândri de succesele voastre. Și să știți că în multe țări aud cuvinte de laudă de la reprezentanții guvernelor, autorităților de acolo despre studenții din Republica Moldova. Vă doresc în continuare succese, vă doresc să reușiți! Îmi doresc să reușim cu toții, împreună!”, a conchis președinta țării.


Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media