FOTO/ Întâlnirea Biden-Zelenskiy, la Washington: Primele declarații

21 decembrie 2022, 22:06 SUA 267
Întâlnirea Biden-Zelenskiy.  Sursa: Brendan Smialowski/AFP

Joe Biden și soția sa Jill l-au întâlnit pe Vladimir Zelenskiy la intrarea în Casa Albă. Puțin timp au pozat, dar nu au răspuns la întrebările pe care jurnaliştii au început să le adreseze în engleză şi ucraineană. La scurt timp, presa mondială a citat primele declarații făcute în timpul discuțiilor Biden-Zelenskiy.

Biden, într-o conversație cu Zelenskiy, a spus că Statele Unite vor să obțină o „pace justă” pentru Ucraina și că ucrainenii din acest război „inspiră întreaga lume”. De asemenea, Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să „folosească iarna ca armă”.

Liderul de la Casa Albă a promis că va continua să sprijine „marii oameni ai Ucrainei”, relatează agențiile de presă.

Ca răspuns, Zelenskiy a spus că „apreciază” sprijinul Statelor Unite din toată inima.

Zelenskiy a mulțumit lui Biden și Congresului SUA pentru sprijinul acordat și și-a exprimat aprecierea și poporului american.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte. Desigur, mulțumesc sprijinului bipartizan, mulțumesc Congresului și mulțumesc oamenilor obișnuiți, americani. Apreciez foarte mult”, a spus el.

Zelenskiy i-a înmânat apoi lui Biden premiul de erou, despre care a spus că a fost transmis de la un căpitan din luptele militare ucrainene din regiunea Donbas.

„Un tip care este cu adevărat, într-adevăr un erou, un adevărat căpitan, și mi-a cerut să-i transmit premiul președintelui Biden”, a spus Zelensky. „Este foarte curajos și a spus să-l dați unui președinte foarte curajos, iar eu vreau să vă dau, aceasta este o cruce pentru meritul militar”.

Biden i-a mulțumit lui Zelensky și a spus că îi va trimite căpitanului ucrainean o monedă de comandă a SUA în schimb. „Nemeritat, dar foarte apreciat, mulțumesc”, a spus Biden. „Ei bine, avem o tradiție aici și i-o voi da. Fiul meu, care a luptat în Irak, au ceea ce ei numesc o monedă de comandă. Ați văzut acele monede pe care le primim pe câmpul de luptă? Mă voi asigura că el primește una dintre acestea. Mulțumesc”.

sursa foto: AFP

Președintele ucrainean a venit la această întâlnire oficială fără costum, purtând un pulover cu stema Ucrainei și pantaloni kaki. Așa se îmbracă de la începutul invaziei rusești pe scară largă.

„Astăzi sunt la Washington pentru a mulțumi poporului american, președintelui și Congresului pentru sprijinul atât de necesar”, a scris Zelenskiy pe canalul său Telegram, atunci când a ajuns la Washington. „Voi ține o serie de discuții pentru a consolida rezistența și capacitatea de apărare a Ucrainei. Cooperarea dintre Ucraina și Statele Unite ale Americii", a mai adăugat liderul de la Kiev.


Aceasta este prima călătorie a lui Zelenskiy în străinătate în zece luni de război.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media