Statul va compensa majorarea ratei dobânzii bancare pentru beneficiarii Programului „Prima Casă” până în iulie 2023

24 ianuarie 2023, 13:18 Economie 111
Prima Casă.  Sursa: Axa Imobil

Statul va compensa o parte din dobânda lunară a creditului ipotecar obținut prin Programul „Prima casă” până în iulie 2023. O decizie în acest sens urmează a fi aprobată la ședința Guvernului de miercuri, 25 ianuarie. Măsura vizează peste opt mii de familii, iar în acest scop va fi alocat un fond de 75 de milioane de lei din bugetul de stat.

Compensația se va aloca lunar în perioada ianuarie - iunie, anul curent. Transferul compensațiilor pentru luna ianuarie se va efectua în luna februarie a acestui an, după punerea în aplicare a hotărârii de Guvern.

În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, transferul compensației va înceta din luna următoare celei în care a fost achitată ultima rată.

De menționat că anul trecut marja maximă aplicată de creditori a fost plafonată la 3% pentru perioada iulie - decembrie 2022, cu scopul de a atenua impactul crizei economice asupra beneficiarilor Programului „Prima casă”. Atunci Guvernul a alocat resurse suplimentare pentru compensarea a 50% din creșterea dobânzii.

Volumul compensației acordate din bugetul de stat unui beneficiar s-a calculat din data de 1 iulie 2022, în mărime de până la 50% din suma majorării dobânzii calculate din soldul creditului rămas. Creșterea dobânzii a fost redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de program.

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 8.073 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,42 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 2,1 miliarde lei.

Beneficiar al Programului de stat „Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, la momentul solicitării creditului ipotecar. Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, în sectorul public sau privat din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media