UE suspendă licența de emisie pentru posturi TV din Rusia, în cadrul celui de-al nouălea pachet de sancțiuni

17 decembrie 2022, 14:29 Externe 337
Canale de televiziune ruse.  Sursa: colaj

Patru posturi de televiziune rusești - NTV/NTV Mir, Rossiia 1, REN TV și Pervâi Kanal - vor pierde dreptul de a emite în spațiul Uniunii Europene. Consiliul UE a decis, în cadrul celui de-al nouălea pachet de sacnțiuni impuse împotriva Rusiei, suspendarea licențelor de difuzare a celor patru canale rusești, percepute ca fiind folosite de Moscova în acțiuni „continue și concertate” de dezinformare și propagandă de război.

„Pentru a aborda campania sistematică internațională de dezinformare și manipulare a informațiilor a Federației Ruse, menită să-și destabilizeze țările vecine, UE și statele sale membre, Consiliul a inițiat procesul de suspendare a licențelor de difuzare a altor patru instituții media: NTV/NTV Mir , Rossiya 1, REN TV și Pervâi Kanal.

Aceste canale se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și au fost folosite de aceasta din urmă pentru acțiunile sale continue și concertate de dezinformare și propagandă de război, care legitimează agresiunea Rusiei și subminează sprijinul pentru Ucraina. În conformitate cu Carta Drepturilor Fundamentale, aceste măsuri nu vor împiedica respectivele instituții media și personalul acestora să desfășoare activități în UE, altele decât cele de radiodifuziune, de exemplu cercetări și interviuri”, se arată într-un comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Uniunea Europeană a adoptat vineri, 16 decembrie, cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei. Măsurile punitive vizează companii ruseşti de apărare, bănci, media şi oficiali ai statului „pentru a deraia şi mai mult economia rusă şi maşina de război”, a anunțat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.

Nu este prima oarăc ând UE interzice pe teritoriul său difuzarea canalelor de televiziune rusești. Anterior a suspendat licențele de emisie a canalelor Sputnik, Russia Today, RTR Planeta, Russia 24 și TV-Țentr.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media