VIDEO/ Un bărbat, presupus membru al unui grup criminal care organiza migrația ilegală a cetățenilor ucraineni, a fost reținut de oamenii legii

23 decembrie 2022, 16:15 Justiție 125
Trecere ilegală a Nistrului.  Sursa: captură video/Poliția.md

Un bărbat de 30 de ani din Ocnița a fost reținut de ofițerii INI, procurorii PCCOCS și Poliția de Frontieră, fiind bănuit într-un dosar de organizare a migraţiei ilegale. Acesta este suspectat că ar face parte dintr-un grup criminal, specializat în transportarea ilegală a cetățenilor din Ucraina în Republica Moldova și este al șaptelea figurant reținut de oamenii legii în acest caz.

Potrivit PCCOCS, faptele au avut loc începând cu februarie 2022. Bărbații din Ucraina erau transportați prin diferite modalități în Republica Moldova, pentru ca ulterior să ajungă în țările Uniunii Europene, contra unor sume impunătoare de bani, de cel puțin 7 500 dolari pentru o persoană.

Bărbații care intenționau să traverseze ilegal frontiera erau preluați din diferite localități din Ucraina și transportați într-o locație comună, în apropierea râului Nistru. Ulterior erau urcați într-o barcă împreună cu un membru al grupului și traversau ilegal râul, astfel ajungând în Moldova. Aici, migranții erau preluați de alți complici și transportați în localitățile din partea de nord a țării, unde erau cazați pe un termen nedeterminat, apoi direcționați spre țările Uniunii Europene.

Anterior au fost reținuți șase pretinși membri ai grupului, acum a fost reținut al șaptelea, cu vârsta de 30 de ani, domiciliat în Ocnița.

Acesta avea rolul de a prelua migranții de la hotar, în afara punctelor de trecere oficială a frontierei – deci ilegal – pentru ca mai apoi să-i cazeze în diferite hotele din raion.

În urma unor percheziții efectuate la domiciliul și automobilului bănuitului, oamenii legii au ridicat o armă de vânătoare fără acte, aproape 50 de cartușe cu calibru 16 mm și alte 50 cu calibru 22 mm, pistol cu 15 cartușe oarbe și automobilul acestuia destinat transportării cetățenilor ucraineni.

Ulterior cercetării probelor, procurorii PCCOCS vor determina necesitatea solicitării aplicării arestului preventiv în privința bănuitului, timp în care acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În prezent, investigațiile continuă în scopul identificării și tragerii la răspundere penală inclusiv a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media