Cele șase PUZ-uri controversate, votate de CMC la sfârșitul anului 2022, contestate în instanța de judecată de către Cancelaria de Stat

18 ianuarie 2023, 11:21 Justiție 324
Consilierul PUN, Corneliu Pîntea și secretarul CMC, Adrian Talmaci.  Sursa: Replica Media

Cancelaria de Stat a notificat în instanțele de judecată cele 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) votate la sfârșitul anului trecut, de Consiliul Municipal Chișinău (CMC), anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care reiterează faptul că „niciunul dintre aceste PUZ-uri nu a avut aviz general pozitiv de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, conform prevederilor legale.”

„Noi nu putem admite astfel de proiecte care sunt împotriva oamenilor. De exemplu, unul din aceste PUZ-uri e pentru 4522 de apartamente într-o zonă fără școală și grădiniță, nu mai vorbesc de ambuteiajele care se vor crea. (...) Fac apel către companiile de construcție și autoritățile publice locale ca atunci când implementează proiecte să respecte toate procedurile. Trebuie să construim cu respect față de oameni, natură şi monumente istorice. În acest sens, Agenția pentru Supraveghere Tehnică, în 2022, nu a aprobat darea în exploatare a mai multor blocuri, care erau construite cu abateri. Susținem dezvoltarea orașului, dar nu cu încălcări de legislație. Mă bucur că în instituțiile statului încă sunt funcționari care lucrează în interesul cetățenilor și nu pot admite astfel de încălcări. Nici nu vreau să mă gândesc în ce aglomerație de clădiri se poate transforma Chișinăul, dacă se continuă cu aprobarea unor astfel de PUZ-uri”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Lista PUZ-urilor contestate în judecată:

  • Ciocana: str. Bucovinei (se dorea schimbarea terenului din zona C - zonă comercială în zona R -zonă de locuit, chiar dacă era zonă comercială, s-au făcut blocuri de locuit și se încearcă legalizarea unei ilegalități, aici video a construcției deja în derulare https://bit.ly/3LpmYMT);
  • Telecentru: str. Timiș-Nucarilor-Bujorilor (se schimbă destinația terenului ca să fie construite townhousuri în imediata apropiere de lacul de la Valea Morilor);
  • Ciocana: str. Ginta Latină 16 (se schimbă destinația terenului din S - zone ce nu permit zone de locuit, comerciale sau industriale în R7 - locuințe colective dense și înalte, aici poze cu blocurile care urmează să apară: https://bit.ly/34KdhI3);
  • Buiucani: str. Ghidighici 5, în parcarea de la „Niagara” (se schimbă destinația terenului din C6 - zone comerciale în zone de agrement în R6 - locuințe colective de densitate medie aici poze: https://bit.ly/3GFeZI3 și aici un reportaj făcut la fața locului: https://bit.ly/3GClMSJ);
  • Centru: str. Testemițanu 31 (se schimbă destinația terenului din Re -zonă de revitalizare în R7 - locuințe colective dense și înalte);
  • Ciocana: str. Meșterul Manole – Maria Dragan – Otovasca – str-la Uzinelor – consilierilor nu le-a fost transmis proiectul final spre analiză.

Amintim că la 20 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a anunțat că va sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) votate în aceeași zi, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și a reiterat că ministerul pe care-l conduce nu a eliberat aviz general referitor la aceste construcții.

Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) au fost votate de CMC prin voturile PSRM, Platforma DA, PCRM, PUN, PSDE și independenții Filimon, Mandatii, Tișcul, Afanasenco și Cebotari. Primarul capitalei, invitat la ședință, a ignorat solicitarea consilierilor locali.


Amintim că la 16 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a reacționat la scandalul cu cele șase proiecte urbanistice zonale (PUZ) despre care viceprimarul suspendat din funcție al capitalei, Victor Chironda, a avertizat că ar fi fost elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice și care au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău.

Vicepremierul a acuzat Centrul Național Anticorupție „(CNA), Procuratura și judecătorii că ar fi intrat în cârdășie cu Primăria Chișinău pentru ca acestea să treacă toate etapele pentru a fi aprobate.

Consiliera pentru comunicare a primarului general al capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la scurt timp după ce Andrei Spînu a publicat mesajul și a precizat că anume CMC decide să voteze sau nu anumite documente, iar Primăria Chișinău eliberează acte permisive în strictă conformitate cu legislația și documentația urbanistică aprobată de CMC.

„Toate insinuările cu privire la eliberarea actelor permisive cu încălcări, au fost eliberate în perioadele anterioare și nu suntem vizați nici cum în diverse declarații apărute”, a mai precizat Ixari.

Primul care a dat alarma despre aceste șase PUZ-uri a fost viceprimarul suspendat al municipiului Chișinău, Victor Chironda, care a declarat, într-o conferință de presă organizată pe 16 decembrie, că aprobarea lor „va agrava situația urbanistică din capitală și calitatea vieții pentru cetățenii din aceste zone”.

„Toate cele șase Planuri Zonale sunt elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice, mascate prin diverse șiretlicuri, manipulări de calcule și indicatori urbanistici. Aprobarea acestor PUZ-uri, în forma lor existentă, în caz că ea va avea loc, va agrava situația urbanistică din oraș, mai ales la capitolul trafic, parcări și va afecta, evident, calitatea vieții tuturor oamenilor care locuiesc sau muncesc în zonele vizate de aceste PUZ-uri. Spre regret, cei care promovează aceste documente, aceste modificări, profită de faptul că marea majoritate a cetățenilor, opinia publică nu cunoaște detalii sau nu are cunoștințe atât de avansate în domeniul arhitectură și urbanism și de asta își permit să manipuleze grosolan opinia publică, cetățenii, uneori chiar și funcționarii statului”, a spus Victor Chironda.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media