Executorii judecătorești George Boțan și Nicolae Pașa au rămas fără licențe și nu vor mai putea activa. Sergiu Litvinenco: „Au încălcat în mod grosolan legislația”

19 ianuarie 2023, 10:52 Justiție 2094
George Boțan și Nicolae Pașa.  Sursa: Colaj Foto

Executorii judecătorești George Boțan și Nicolae Pașa au rămas fără licențe și nu vor mai putea să activeze. Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Am emis astăzi ordinele de retragere a licențelor și de încetare a activității executorilor judecătorești George Boțan și Nicolae Pașa. Acestea au la bază deciziile colegiului disciplinar prin care s-a constatat că acești doi executori au încălcat în mod grosolan legislația, atribuțiile lor și nu au respectat hotărâri ale instanțelor de judecată”, susține oficialul de la justiție.

Ministrul menționează că foarte mulți oameni au de suferit de pe urma deciziilor abuzive ale executorilor.

„Sper ca deciziile date să fie un semnal clar că ilegalitățile și bătaia de joc față de oameni să fie oprite, iar persoanele cărora le-au fost delegate niște atribuții ale statului, cum ar fi executori judecătorești și alte profesii juridice, urmează să activeze doar în conformitate cu legea și cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, a conchis Litvinenco.


Georghe Boțan a fost trimis în vara anului 2022 pe banca acuzaților pentru că ar fi deposedat ilegal un bărbat din capitală de apartamentul pe care îl deținea. Anterior, Boțan a fost vizat de mai multe ori în dosare pornite pentru abuz de putere și abuz în serviciu, potrivit Deschide.md.

Astfel, tot în aceeași perioadă când și-ar fi pus în aplicare schema infracțională prin care ratele fostei sale soții și-a însușit un apartament cu 2 camere în capitală, Georghe Boțan ar fi deposedat și alte persoane de bunuri care valorau mult mai mult de cât datoriile ce urmau să fie încasate.

Printre cazurile de acest gen în care a fost vizat Boțan și care au ajuns și în presă este cazul unei familii din capitală care a fost deposedată de un automobil în valoare de peste 40 de mii de euro pentru o datorie de circa 46 de mii de lei.

Atunci, Georghe Boțan a declarat pentru presă că nu este îngrijorat de toate dosarele intentate pe numele lui.

Nu este pentru prima dată când acestuia i-a fost retrasă licența. Într-un material al colegilor de la Ziarul de Gardă, se menționează că în 2011, fiind acuzat de implicare în atacul raider de la Universalbank, executorul judecătoresc George Boţan era disponibilizat din sistem, printr-un ordin al ministrului Justiţiei de atunci, Oleg Efrim. La scurt timp, însă, Boţan a fost restabilit. În 2015, un alt ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, semnează un ordin prin care Boţan este lăsat fără licenţă, fiind acuzat de alte acţiuni ilegale. La scurt timp însă, din nou, judecătorii au suspendat ordinul ministrului, iar executorul şi-a putut continua activitatea. Curtea de Apel Chişinău, la începutul acestui an, i-a retras din nou licenţa, însă punctul final în acest dosar a fost pus acum o săptămână, de Curtea Supremă de Justiţie. Un complet de judecători, din care au făcut parte Mariana Pitic, judecătoarea ajunsă controversat în cadrul instanţei supreme, dar şi Oleg Sternioală, magistrat la nunta căruia, din toamna anului 2014, participa şi George Boţan, au dispus, repetat, restabilirea licenţei executorului judecătoresc.

Și executorul judecătoresc Nicolae Pașa a fost în trecut acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. În 2019, Nicolae Paşa ar fi încălcat legislaţia în raport cu un grup de locuitori ai Chişinăului, pe care i-a evacuat din apartamente. Într-un caz, Paşa este acuzat că a scos din casă, în plin iarnă, o familie cu copii mici şi o bătrână.

De asemenea, implicat într-o schemă din care mai făceau parte și avocați, executori judecătoreşti, judecători, oameni de afaceri, dar şi diverşi funcţionari, municipiul Chişinău a fost deposedat de peste 30 de loturi de teren, cu o suprafaţă totală de aproximativ 5,5 hectare şi o valoare de piaţă de peste 100 de milioane de lei.

La fel, într-o investigație făcută de Ziarul de Gardă, este explicat cum funcționa gruparea și schema, dar și cine sunt oamenii care comiteau aceste abuzuri.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media