Moldovenii datorează peste 1 miliard de lei pentru gaz. Ceban: „Ținând cont de faptul că statul acordă compensații, S.A. Moldovagaz solicită achitarea la timp a facturilor”

15 decembrie 2022, 09:13 Societate 196
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Datoriile consumatorilor finali pentru gazele naturale utilizate de la începutul anului curent depășește, conform situației de la 11 decembrie, 1 miliard de lei, informează președintele consiliului de administrației a S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, șeful principalului distribuitor de gaz din Republica Moldova îndeamnă consumatorii să achite la timp facturile, în contextul în care, menționează el, „guvernul acordă compensații persoanelor fizice pentru perioada rece a anului”.

Potrivit șefului Moldovagaz, volumul gazelor naturale consumate în perioada ianuarie - noiembrie 2022 a fost de 745,4 milioane de metri cubi, care a costat în total 12,416 miliarde de lei, dintre care 63 milioane metri cubi au fost utilizați în luna noiembrie a anului curent, în valoare de 1,78 miliarde de lei.

Consumatorii finali au plătit pentru gazul utilizat în perioada ianuarie - octombrie 10,591 miliarde lei, iar cuantumul compensațiilor oferite de Guvernul Republicii Moldova a fost de 1,07 miliarde de lei.

Totodată, consumatorii casnici vor trebui să plătească 716,8 milioane de lei în noiembrie, cu compensații estimate la 363,6 milioane de lei, notează Ceban.

Astfel, la 11 decembrie 2022, suma datorată de consumatori pentru livrările de gaze în anul curent s-a ridicat la 1,063 miliarde de lei (45,189 milioane pentru perioada ianuarie - octombrie 2022), dintre care 320,928 milioane de lei revin consumatorilor casnici (23,259 milioane pentru ianuarie - octombrie), iar 742,415 milioane de lei (21,929 pentru ianuarie - octombrie) - consumatorilor non-casnici.

În acest context, Vadim Ceban a subliniat că iarna consumul de gaze naturale va crește semnificativ, și a îndemnat consumatorii, „ținând cont de faptul că guvernul țării acordă compensații persoanelor fizice pentru perioada noiembrie 2022 - martie 2023”, să achite la timp facturile.

Amintim că programul de ajutor prevede compensații în valoare de 5 miliarde de lei.

Recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a anunțat că înregistrarea pe platforma compensații.gov.md va continua pe întreaga perioada rece a anului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media