UPDATE/ Alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău - falsă. Activitatea a fost reluată

24 iulie 2022, 17:01 Societate 192
Aeroportul Internațional Chisinau.  Sursa: Replica Media

Activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost perturbată cu o nouă alertă de minare al acestuia. O persoană necunoscută a sesizat printr-un email în această după-amiază despre faptul că pe teritoriul Aeroportului s-ar afla un obiect explozibil.

UPDATE 17.30. / Alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău - falsă. Activitatea a fost reluată


Informația pentru Replica Media a fost confirmată de șefa Secției relații publice a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.

Astfel, activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost sistată din cauza unei noi alerte de minare al acestuia.il

După procedură, la fața locului au intervenit subdiviziunile specializate ale MAI pentru verificările de rigoare, pasagerii și personalul Aeroportului au fost evacuați în zone sigure, iar activitatea de înregistrare a fost oprită.

În ultimele săptămâni alertele cu bombă au vizat mai multe instituții din municipiul Chișinău printre care sediile judecătoriilor, Aeroportul Internațional Chișinău, sediul Adunării Populare a Găgăuziei și a altor clădiri publice și private.

Activitățile acestora a fost perturbată, de fiecare dată, timp de mai multe ore iar la intervenții au fost implicați numeroși polițiști și angajați ai serviciilor specializare din cadrul IGP.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat anterior că, deocamdată, nicio persoană nu a fost reținută de organele de drept în cazul anunțurilor false de amplasare a bombelor, care în ultimele săptămâni s-au întețit pe întreg teritoriul țării. Tot el a menționat că s-au depistat adresele de unde vin mesajele „de minare” prin intermediul poștei electronice și că toate sunt din afara Republicii Moldova.

În urma multiplelor alerte cu bombă parvenite în ultima perioadă, angajații Inspectoratului General al Poliției au fost mobilizați la maxim pentru asigurarea securității cetățenilor, a imobilelor, dar și identificarea suspecților.

Măsurile speciale de investigație și de stabilire a autorilor sunt realizate de grupul de investigație, format din ofițeri ai INI și ofițeri ai SIS, sub conducerea PCCOCS. Până la acest moment, s-a reușit identificarea mai multor persoane suspectate, ce se află atât în țară, cât și peste hotarele Republicii Moldova.

Protocoalele de securitate prevăd tratarea tuturor informațiilor cu privire la riscuri de securitate ca fiind reale și iminente. Astfel, serviciile Poliției intervin la toate înștiințările despre pericole și desfășoară tot spectrul de acțiuni, se iau în calcul toate scenariile, indiferent de originea notificării sau de repetitivitatea acestora la aceleași edificii.

În context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru cei care anunță în fals amplasarea de bombe, după ce în ultimele săptămâni s-au întețit alertele false cu bombă pe întreg teritoriul țării. Dacă până în prezent anunțul cu bombă era pedepsit cu închisoarea de până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului Penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media