DOC/ Avocații lui Igor Dodon îi solicită Veronicăi Drăgălin anchetarea persoanelor implicate în incidentul cu mama sa: „Sperăm că asemenea practici în instituția pe care o conduceți vor înceta”

15 august 2022, 16:26 Justiție 749
Igor Dodon și mama sa.  Sursa: Zugo.md

Avocații ex-președintelui Igor Dodon, investigat în două dosare penale - unul denumit generic „Energocom” și al doilea fiind învinuit pentru patru capete de acuzare, au emis o scrisoare deschisă către noua procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, dar și către șefa statului Maia Sandu, precum și Delegației Uniunii Europene (UE) prin care solicită invetigarea și „tragerea la răspundere contravențională a persoanelor care au comis actul de huliganism” în raport cu mama lui Igor Dodon, Galina Dodon și „tragerea la răspundere penală și a procedurilor disciplinare în privința procurorilor care au divulgat neautorizat datele urmăririi penale în acest caz.”

„Solicităm identificarea și tragerea la răspundere contravențională a tuturor persoanelor care au comis acte de huliganism în privința mamel fostului președinte Igor Dodon. Solicităm tragerea la răspundere penală, precum și inițierea, conform legii,a procedurilor disciplinare în privința procurorilor și ofițerilor care au divulgat neautorizat datele urmăririi penale în acest caz. La fel, în calitatea noastra de avocati și cetățeni ai acestei tari,sperăm că asemenea practici în instituția pe care o conduceți vor înceta”, se arată în scrisoare.

Avocații subliniază că modul în care acest caz și altele asemenea vor fi abordate de Veronica Dragalin, personal și de instituția pe care o conduce, îi va face pe avocați, precum și pe reprezentanții altor profesii juridice să vadă liber dacă venirea „Dvs. în Republica Moldova a schimbat cu adevărat lucrurile sau reprezintă încă o încercare eșuată de a schimba sistemul de justiție penală.”

Amintim că la 12 august, ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, investigat în două dosare penale - unul denumit generic „Energocom” și al doilea fiind învinuit pentru patru capete de acuzare, a venit cu o reacție în care se arată nemulțumit de comentariul emis de Procuratura Anticorupție (PA) cu privire la incidentul din fața instituției cu implicarea mamei ex-președintelui R. Moldova, Galina Dodon, și spune că „s-a gândit că măcar această nouă fată venită din America, Dragalin (n.red. noua șefă a Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin), va lua măsuri” în cadrul intituției, dar reacția PA a fost „eu - nu sunt eu și nici vaca nu este a mea.”

Amintim că la 1 august procurora-șefă Anticorupție, Veronica Drăgălin, a fost prezentată colaboratorilor Procuraturii Anticorupție de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, în temeiul ordinului emis la data de 15 iunie 2022, care a intrat în vigoare astăzi, 1 august 2022, fiind numită în funcție, pentru un mandat de 5 ani.

Potrivit informațiilor indicate în CV, Veronica Drăgălin a absolvit în 2008 facultatea de biologie şi chimie la Universitaea din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, facultatea de drept la Universitatea din Virginia.

Ulterior, din 2011 până în 2016, Veronica Drăgălin a profesat avocatura în cadrul firmei internaționale de avocatură americană, Jones Day. Mai târziu a devenit procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Dragalin are experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări înfața „grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință.

Aceasta mai are experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO).

La 11 august, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu o reacție în care își exprimă dezacordul față de incidentul din fața instituției cu implicarea mamei ex-președintelui R. Moldova, Galina Dodon, care a fost citată la Procuratură pentru i se aduce la cunostință rezultatele unei expertize despre munițiile găsite la domiciliul acesteia în timpul perchezițiilor, și subliniază că „persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament.”

Amintim că președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la acuzațiile făcute de către fostul șef al statului Igor Dodon, referitor la incidentele din 10 august, cu mama acestuia. Astfel, Maia Sandu a argumentat că justiția ar trebui să facă dreptate și nu circ, iar instituțiile ar trebui să asigure tuturor corectitudine.

Menționăm că, la scurt timp după ce în spațiul public au apărut imagini video în care mama lui Igor Dodon este huiduită la ușa Procuraturii Anticorupție unde a venit să i se prezinte rezultatele expertizei pe munițiile depistate la casa sa din Sadova în timpul perchezițiilor, fostul lider al PSRM a transmis pe rețelele de socializare un mesaj acid în care întreabă partidul de guvernare și pe președinta Maia Sandu de ce permite „ca mama unui fost șef de stat să fie umilită și batjocorită public de niște mizerii morale care trăiesc din bani negri plătiți pe ascuns de sponsorii PAS?”.

Amintim că, Galina Dodon, mama lui Igor Dodon, a fost miercuri, 10 august, la PA pentru pentru a i se aduce la cunostință rezultatele unei expertize.

Potrivit portalului anticorupție.md, este vorba despre un raport de expertiză privind muniţii pentru arme de vânătoare, depistate în timpul percheziţiei din casa părintească a fostului şef al statului de la Sadova, care nu erau păstrate corespunzător, informație confirmată pentru Replica Media și de procurora Cherpec.

„I s-a adus la cunostință rezultatul expertizei dispuse pe munițiile depistate la domiciliul acesteia în procesul de efectuare a perchezițiilor”, a precizat Cherpec.

De menționat că ,Galina Dodon, mama fostului președinte al țării, a fost citată la Procuratuă pe 15 iulie, însă nu s-a prezentat, unde urma să îi fie înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită, dosar în care figurează Igor Dodon, soția sa, Galina Dodon și fratele acestuia Petru Merineanu. Potrivit PA, la domiciliului mamei ex-președintelui Dodon au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689.600,00 lei; 17 005,00 Euro și 1000,00 Dolari SUA. Suma de 17 005,00 Euro, depistată la domiciliul mamei lui Igor Dodon, se afla chiar într-un plic de hârtie cu sigla PSRM.

Prin urmare, în legătură cu circumstanțele de fapt expuse supra, procurorii anticorupție au citat-o pe mama fostului șef de stat, la data de 15 iulie 2022, pentru a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită.


Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media