Comisia Națională pentru Integrare Europeană va avea noi membri. Ce subiecte au fost discutate și aprobate în cadrul ședinței

4 august 2022, 12:59 Politică 57
Maia Sandu.  Sursa: Replica Media

Președinta Maia Sandu anunță că astăzi, 4 august, a extins componența Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) în cadrul ședinței convocate pentru a aproba mai multe decizii ce vizează procesul de euro-integrare a Republicii Moldova.

„Am extins componența Comisiei, invitând să ni se alăture nouă membri noi, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile. Odată cu venirea lor, procesul de consultare și de coordonare a măsurilor de euro-integrare va deveni mai incluziv și va fi mai aproape de cetățeni. Am discutat, de asemenea, modificările propuse în cadrul consultărilor publice pentru completarea Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Planul conține acțiuni care trebuie realizate în următoarele luni pentru a putea avansa în demersul nostru de aderare, în mai multe domenii:
  • Reforma justiției și combaterea corupției;
  • Remedierea deficiențelor în legislația electorală;
  • Deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor;
  • Consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice;
  • Implicarea societății civile în procesele decizionale, precum și
  • Consolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen.
Șefa statului precizează că planul a fost aprobat și va fi publicat după includerea modificărilor adoptate la ședința de azi.

„Tot astăzi am discutat mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană, care va fi definitivat de Guvern în următoarele săptămâni. Integrarea europeană a Republicii Moldova este proiectul nostru de țară, pe care vom avansa în ritm susținut, în pofida circumstanțelor complicate în care ne aflăm în prezent. Vrem, astfel, să le oferim cetățenilor perspectiva unui trai mai bun și mai multe oportunități aici, acasă”, a conchis Maia Sandu.


CNIE a fost constituită prin decret prezidențial la 22 aprilie 2022 și are menirea de a coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană, inclusiv implementarea reformelor asumate de țara noastră prin angajamentele față de Uniunea Europeană.

Comisia este constituită din următorii membri: Prim-ministra Natalia Gavrilița, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, deputații Dumitru Alaiba, Adrian Baluțel, Vladimir Bolea, Lilian Carp, Doina Gherman, Liliana Nicolăescu-Onofrei, Dan Perciun, Olesea Stamate, viceprim-miniștrii Nicolae Popescu, Oleg Serebrian și Andrei Spînu și miniștrii Dumitru Budianschi, Sergiu Gaibu, Sergiu Litvinenco și Ana Revenco.

Din componența comisiei mai fac parte Cristina Gherasimov, Secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, precum și Adrian Lupușor, facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată la 23 iunie, de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie curent.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media