DOC/ APOTA, adresare către speakerul Grosu, ministrul Litvinenco și președinta CNPF: Ne exprimăm dezacordul față de acțiunile CNPF îndreptate spre majorarea semnificativă și nejustificată a costului polițelor de asigurare RCA

8 august 2022, 13:16 Economie 335
polița de asigurare auto.  Sursa: autoblog.md

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a înaintat spre consultări publice, la 1 iulie curent, un proiect de hotărâre potrivit căruia prima de bază a poliței de asigurare RCA ar urma să crească cu 355 de lei și ar putea constitui 1.350 de lei. În acest sens, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a emis o adresare către președintele Parlamentului Igor Grosu, Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și președinta CNPF Cornelia Cozlovschi prin care își exprimă dezacordul față de această inițiativă, solicitând suspendarea procedurii de adoptare a unui astfel de proiect.

În adresare, APOTA susține că a semnalat mai multe lacune ale formulelor de calcul existente, care au fost aprobate de CNPF, precum aplicarea selectivă și speculativă de către CNPF a practicii altor țări, manipularea cu unele date statistice și neluarea în considerare a altor date statistice, precum și interesul direct al CNPF în majorarea costului polițelor de asigurare privit prin prisma încasării a 2 la sută din suma totală a primelor subscrise în calitate de taxă specială achitată în bugetul CNPF.

Potrivit APOTA, motivarea prezentată de CNPF este una superficială, incompletă și care nu corespunde tuturor cerințelor legale.

„Inițiativa CNPF va lovi dur în posesorii de autovehicule, inclusiv în companiile de transport având un impact negativ foarte mare atât social cât și economic. Din acest motiv am solicitat implicarea președintelui Parlamentului, Ministrului Justiției și a președintei CNPF de a aplica instrumentele legale de care dispun pentru a asigura adoptarea unor eventuale decizii în domeniul RCA, fundamentate prin calcule reale corelate cu practica țărilor UE”, a declarat președintele APOTA, Oleg Alexa.

Cei vizați, deocamdată, nu au reacționat la solicitările APOTA.

Adresarea APOTA:


Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a înaintat spre consultări publice, la 1 iulie 2022, un proiect de hotărâre care prevede modificarea primei de asigurare de bază și a coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) internă, scrie mold-street.com. Potrivit proiectului, aflat în etapa de consultări publice, prima de bază a poliței de asigurare RCA ar urma să crească cu 355 de lei și ar putea constitui 1.350 de lei.

CNPF susține că necesitatea elaborării acestor amendamente este dictată de pierderile ce le înregistrează companiile de asigurări pe parcursul ultimilor trei ani pe această clasă de asigurări, ritmul anual al inflației și modificarea Metodologiei unice de calcul al primei de asigurare de bază.

Astfel, a fost stabilit că, la elaborarea Metodologiei unice de calcul al primei de asigurare de bază, formula aprobată de autoritatea de supraveghere în 2018 nu a ținut cont de impactul pe termen mediu al coeficientului bonus-malus, experții europeni sugerând rectificarea formulei.

Potrivit sursei citate, CNPF precizează că, deși această majorare va fi resimțită de asigurați, ajustarea tarifelor RCA este obligatorie prin prisma cadrului legal și este indispensabilă pentru asigurarea bunei funcționări a pieței de asigurări și garantarea protejării intereselor și drepturilor asiguraților. Astfel, pentru ca persoanele păgubite să primească integral despăgubirile pentru daunele rezultate în urma accidentelor rutiere, este important ca primele de asigurare încasate să fie suficiente pentru acoperirea acestor daune și a altor costuri conexe.

Potrivit datelor CNPF pentru anul 2021, dauna medie achitată a constituit 14.897 lei, iar prima medie încasată – 854 lei, cea din urma fiind mai mică ca prima de bază, care în prezent constituie 995 lei.

Amintim că, la 7 iulie curent, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul prin care asigurarea auto obligatorie (RCA) va putea fi perfectată și procurată online. Modificările au drept obiectiv digitalizarea procesului de emitere a RCA. Implementarea inovațiilor digitale în asigurări va duce la dezvoltarea canalelor on-line de distribuție a serviciilor de asigurare și la reducerea costurilor administrative de contractare a polițelor de asigurare obligatorie RCA.

Proiectul de lege mai prevede eliminarea obligativității de a purta fizic certificatul de înmatriculare, dar și anularea amenzii pentru nedeținerea acestuia în format fizic.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media