Șeful Moldovagaz a cerut Gazprom să accepte amânarea plății pentru luna august

6 august 2022, 13:53 Economie 98
Vadim Ceban, șeful Moldovagaz.  Sursa: Vadim Ceban/ Facebook

După ce ANRE a acceptat parțial creșterea tarifelor la gaz, șeful Moldovagaz anunță că întreprinderea pe care o conduce ar putea avea probleme pentru a achita factura din luna august. Asta deoarece noul tarif nu acoperă prețul de achiziție al gazelor și nu va avea resurse suficiente.

„În aceste condiții, compania (Moldvagaz) s-a adresat furnizorului extern cu rugămintea de a amâna plata pentru luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale am transmis o scrisoare prin care cerem să fie amânata plata TVA pentru perioada aprilie-august inclusiv. O altă propunere a SA Moldovagaz este ca întreprinderile din sectorul energetic să efectueze plăți în avans și/sau să achite datoriile istorice în sumă de 600 de milioane de lei”, a cerut Vadim Ceban.

Deocamdată, Gazprom care este cel mai mare acționar al Moldovagaz nu a reacționat la solicitarea întreprinderii moldovenești.

Mesajul lui Vadim Ceban vine la scurt timp după ce ANRE a stabilit nou tarif la gazul natural, pentru consumatorii finali. Prin urmare, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Amintim că luni, 1 august, Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna august 2022 va constitui 1 458,5 de dolari pentru mia de metri cubi. Tariful pentru luna august este cu 478,5 de dolari mai mult decât pentru luna iulie, când prețul de aciziție a fost de 980 de dolari pentru 1.000 m3 .

Amintim că, monopolistul Moldovagaz a emis, la 12 iulie, o nouă solicitare la ANRE prin care a cerut un nou tarif la gazele naturale. Dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, recent s-a cerut aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani.

Până la aprobarea deciziei de astăzi, 4 august, consumatorii achitau un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA.

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media