Vom avea sau nu gaz după 1 octombrie? Președinta Sandu: „Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Autoritățile statului sunt pregătite”

26 septembrie 2022, 11:24 Economie 194
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova nu are certitudine în privinţa livrării gazelor naturale din Federația Rusia, după 1 octombrie. Totuşi, potrivit președintei Maia Sandu, autoritățile centrale sunt pregătite de scenariul în care monopolistul Gazprom ar putea sista livrările de gaze către țara noastră în prag de iarnă.

„În sectorul energetic nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic.

Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut și în iarna trecută”, a declarat președinta Maia Sandu în urma desfășurării Consiliului Suprem de Securitate.

De menționat că, de la data de la 1 octombrie, grupul rus Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, invocând lipsa finalităţii auditului pretinselor datorii ale companiei Moldovagaz de peste 700 de milioane de dolari.

Amintim că, gazul livrat de Gazprom se scumpește începând cu 1 octombrie în urma unei decizii aprobatre de ANRE la data de 23 serptembrie. Astfel, consumatorii finali vor achita 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai scump decât în prezent.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media