Aprobat de ANRE: După gazele naturale, energia termică și cea electrică livrată consumatorilor S.A. „CET-Nord” și S.A. „Termoelectrica” se scumpește

28 septembrie 2022, 12:14 Economie 491
energie termică, căldură.  Sursa: Replica Media

Tariful pentru căldură și energie electrică livrată de S.A. „CET-Nord” și S.A. „Termoelectrica” se scumpește în prag de sezon de încălzire. Solicitările au fost aprobate, astăzi, 28 septembrie, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate pentru energia electrică produsă în cadrul centralelor electrice de termoficare (fără TVA):

  • prețul reglementat pentru energia electrică produsă de către S.A. „Termoelectrica” în valoare de 454 bani/kWh, actualmente fiind de 335 bani/kWh (fără TVA)
  • prețul reglementat pentru energia electrică produsă de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 457 bani/kWh, în prezent fiind la un preț de la 311 bani/kWh (fără TVA).

Totodată, au fost aprobate următoarele tarife pentru energia termică livrată în cadrul sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică (fără TVA):

  • tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în mărime de 2 854 lei/Gcal;
  • tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord” în mărime de 3 052 lei/Gcal;
  • tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în mărime de 3 134 lei/Gcal;
  • tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. „Antermo” în mărime de 3187 lei/Gcal;
  • tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” în mărime de 3 342 lei/Gcal.

Potrivit ANRE, factorii obiectivi care determină necesitatea revizuirii tarifelor și prețurilor reglementate sunt:

  • majorarea prețului mediu de procurare a gazelor naturale cu circa 50% în raport cu prețurile în vigoare din luna ianuarie;
  • majorarea indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de la 6,9 % la 21,9%;
  • majorarea cuantumului indicelui prețurilor de consum al SUA în anul 2022 de la 3 % la 8,30%.

Deciziile aprobate de ANRE intră în vigoare de la 1 octombrie.

Amintim că, ultima ajustare a tarifelor la căldură și energie elctrică a avut loc la 28 ianuarie 2022, când prețul unei gigacalorii pentru consumatorii casnici a ajuns să coste 2 169 lei, fără TVA. Tariful a fost aplicat retroactiv, de la 1 ianuarie.

Între timp, asemenea Termoelectrica S.A. a emis o asemena solcitare Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în luna iulie curent, însă cererile așa și nu au fost examinate.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media