UPDATE 21:35. Parlamentul Suediei a autorizat guvernul să ofere Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor militar al său anul acesta, în valoare de trei miliarde de coroane suedeze (287 de milioane de dolari). Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Parlamentului suedez.
Pachetul va include sisteme de apărare antiaeriană împreună cu muniție, vehicule blindate, echipamente individuale, inclusiv seturi de îmbrăcăminte de iarnă și protecție corporală, echipament pentru țintirea armelor, corturi și plase de camuflaj.
Mesajul subliniază că parlamentul a luat decizia în ciuda faptului că problema a fost depusă cu mai puțin de două zile lucrătoare înainte de examinare.
UPDATE 20:50. Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014 de o rachetă de fabricație rusă trasă dintr-un câmp din estul Ucrainei. Un anunț în acest sens a fost făcut joi, 17 noiembrie, de instanța olandeză care se ocupă de procesul a patru suspecți de doborârea avionului, scrie Reuters.
„Instanța este de părere că MH17 a fost doborât prin tragerea unei rachete BUK dintr-un câmp de fermă de lângă Pervomaisk, ucigând toți 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat judecătorul Hendrik Steenhuis.
Totodată, familiile victimelor tragediei MH17 au primit joi despăgubiri de peste 16,5 milioane de dolari.
UPDATE 20:15. Ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba și omologul său polonez Zbigniew Rau au discutat despre o investigație comună a locului unde o rachetă a ucis două persoane pe fondul atacului masiv al Rusiei asupra Ucrainei, scrie Kyiv Independent.
„Ucraina și Polonia vor coopera în mod constructiv și deschis cu privire la incidentul provocat de teroarea rusă împotriva rachetelor împotriva Ucrainei. Experții noștri sunt deja în Polonia”, a spus Kuleba. „Ne așteptăm ca aceștia să aibă acces rapid în cooperare cu forțele de ordine poloneze.”
Pe 15 noiembrie, în timpul unui atac masiv rusesc la nivel național împotriva Ucrainei, o explozie a ucis două persoane în satul polonez Przewodow, la aproximativ șase kilometri vest de granița cu Ucraina.
Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională al președintelui polonez, a declarat pe 17 noiembrie că o echipă de investigație polono-americană a examinat rămășițele rachetei și adâncimea craterului și a calculat direcția din care provine și cantitatea de combustibil folosită. Kumoch a spus că există dovezi că a fost o rachetă ucraineană.
UPDATE 19:20. După negocieri cu administrația SUA, Israelul a fost de acord să finanțeze „materiale strategice” în valoare de milioane de dolari pentru a ajuta eforturile militare ale Ucrainei. Haaretz scrie despre acest lucru cu referire la trei oficiali diplomatici europeni de rang înalt.
Potrivit presei, Statele Unite au făcut apel la guvernul Israelului în urmă cu câteva săptămâni, pentru ca Tel Aviv, împreună cu Occidentul, să se opună Rusiei.
Americanii doreau ca Israelul să furnizeze baterii antiaeriene Ucrainei, dar după negocieri, țările au convenit ca Israel să finanțeze în schimb materiale strategice.
UPDATE 18:40. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat joi că pacea în Ucraina va fi posibilă doar când Rusia își va retrage trupele, dar că Moscova nu dă semne că este pregătită pentru asta.
„Mă tem că Rusia nu este pregătită să se retragă și, în măsura în care nu se retrage, pacea nu va fi posibilă”, a declarat Borrell pentru Reuters.
UPDATE 18:20. Comisia Europeană coordonează luna aceasta o nouă livrare de ajutor de peste 1.800 de tone de asistență de urgență, inclusiv în domeniul energiei, pentru a sprijini Ucraina prin Mecanismul de protecție civilă al UE.
Acest lucru aduce ajutorul material total oferit Ucrainei la 74.000 de tone în valoare de peste 450 de milioane de euro și se adaugă celor 523 de milioane de euro în asistență financiară umanitară furnizate deja de la invazia ilegală a Rusiei.
Cel mai recent suport vine din Belgia, Finlanda, Germania, Slovacia, Luxemburg și Suedia. Include provizii de energie, articole de adăpost, materiale de prim ajutor, îmbrăcăminte de protecție, echipamente de stingere a incendiilor, camioane cu apă și autobuze, printre altele. Toate statele membre ale UE au trimis sprijin Ucrainei prin intermediul mecanismului.
UPDATE 17:30. Kremlinul a acuzat Kievul că și-a schimbat poziția cu privire la posibilele discuții de pace dintre Rusia și Ucraina și a spus că nu își poate imagina angajarea în negocieri „publice” cu Kievul.
Într-un apel cu reporterii, mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „Mai întâi negociază, apoi refuză să negocieze, apoi adoptă o lege care interzice orice fel de negocieri, apoi spun că vor negocieri, dar publice”.
El a adăugat că „prin urmare, este greu să ne imaginăm negocieri publice, nu există așa ceva... Un lucru este cert: ucrainenii nu vor nicio negociere”, consideră Peskov.
Peskov a spus că SUA este capabilă să ia în considerare preocupările Rusiei și ar putea încuraja Kievul să revină la masa negocierilor dacă ar dori.
Întrebat despre milioane de oameni care au rămas fără electricitate după loviturile masive ale Rusiei asupra Ucrainei la începutul acestei săptămâni pe fondul scăderii temperaturii, Peskov a spus că „Operațiunea militară specială continuă și continuarea ei nu depinde de condițiile climatice, meteorologice”.
UPDATE 16:45. În Marea Neagră, inamicul a crescut numărul de purtători de rachete de croazieră, a anunțat Comandamentul Operațional „Sud” într-un comunicat privind situația de la ora 13:00.
„În gruparea navală din Marea Neagră, inamicul a crescut numărul de purtători de rachete de croazieră. Acum sunt trei dintre ele, dintre care una sub apă. Până la două duzini de rachete „Calibr” sunt pregătite pentru o salvă. Compoziția totală a grupării de nave inamice este formată din zece nave și bărci care continuă să manevreze într-o zonă sigură pentru rachete, de-a lungul coastei de sud-vest a Crimeei ocupate temporar”, se arată în raport.
De asemenea, se reține că unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare în timpul nopții au efectuat misiuni de foc și au atacat poziții inamice și zone de concentrare a forței de muncă, echipamente și armament dislocate pe malul stâng al Niprului.
Pierderile inamicilor din ultima noapte se actualizează.
UPDATE 16:21. Oamenii legii au documentat 11 locuri de privare de libertate, inclusiv 4 camere de tortură, pe terenurile eliberate din regiunea Herson, scrie Hromadske, care citează Poliția Națională a Ucrainei.
Ocupanții au reținut și torturat ilegal cetățeni ucraineni pe teritoriu și în subsolurile locuințelor private, în incinta a 5 instituții de învățământ, precum și într-un magazin alimentar, a declarat șeful Departamentului Național de Poliție, Oleksii Sergeev.
Astfel, trupurile a 30 de civili morți au fost găsite în regiunea Herson. Lucrările active privind documentarea crimelor de război comise de ruși și complicii acestora în regiunea Herson continuă acum.
Anchetatorii au documentat deja 461 de infracțiuni, dintre care majoritatea sunt încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului.
Oamenii legii sunt, de asemenea, angajați în dezvăluirea faptelor de cooperare cu inamicul.
Implicarea a aproape 1.000 de oameni în activități colaboraționiste, subversive îndreptate împotriva Ucrainei a fost deja pusă la punct. 13 persoane au fost deja reținute.
UPDATE 15:40. Kremlinul a numit lipsa de lumină și căldură din orașele Ucrainei consecințele acțiunilor autorităților de la Kiev, care refuză să negocieze.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că Rusia a atacat doar acea infrastructură care „are legătură directă sau indirectă cu potențialul militar al Ucrainei și al regimului ucrainean”.
Potrivit acestuia, lipsa luminii și căldurii sunt consecințele acțiunilor autorităților ucrainene, care „nu vor să rezolve problema”.
„Lipsa de dorință a părții ucrainene de a rezolva problema, de a intra în negocieri, în plus, acțiunile părții ucrainene de a abandona înțelegerile convenite ale textului și așa mai departe, acestea sunt toate consecințele, iar acest lucru trebuie discutat”, a spus Peskov.
UPDATE 15:15. Forţele ucrainene controlează aproximativ 1% din teritoriu în regiunea de est Luhansk, a declarat joi şeful administraţiei instalate de Rusia, citat de agenţia de presă RIA Novosti, preluată de REUTRS.
Rusia a declarat Lugansk regiune proprie după ce a susţinut ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate ale Ucrainei. Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că votul a încălcat dreptul internaţional şi a fost coercitiv şi nereprezentativ.
UPDATE 14:50. Președintele Vladimir Zelenskiy, comentând problema realizării păcii cu Federația Rusă, a spus că nimic nu poate fi rezolvat prin simpla încetare a focului.
„Luptele se desfășoară în mod constant pe un front de peste o mie de kilometri, iar Rusia efectuează aproape zilnic atacuri asupra infrastructurii civile și critice a Ucrainei”, a declarat șeful statului ucrainean în timpul discursului său la Forumul Bloomberg pentru Noua Economie, scrie UNIAN.
„Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere global? În loc să investească trilioane de dolari în dezvoltarea capitalului uman, lumea va cheltui fonduri colosale pentru reînarmare - pe lângă cele deja planificate. Veţi vedea”, a spus Zelenskiy.
Potrivit lui, acum întreaga lume urmărește îndeaproape cum se apără Ucraina, ce tactici funcționează, ce sisteme defensive dau rezultatul maxim.
„Ca să fiu sincer, doar câteva țări ar putea acum să se apere împotriva agresiunii la fel de intens ca noi. Pur și simplu nu sunt atât de multe obuze, arme. Dar există încă mai mulți potențiali agresori în lume și conflicte înghețate care pot izbucni din nou. Și asta înseamnă că există un deficit de securitate frenetic. Pentru că, cu cât Rusia folosește mai multe forme de teroare în acest război, cu atât lumea va ajunge să cheltuiască mai mult pentru arme și pentru protecția împotriva unei potențiale repetiții a unor astfel de lovituri”, crede Zelenskiy.
El a mai adăugat că, în loc să acorde o atenție maximă transformării „verzi”, acum diferite guverne caută în egală măsură cum să garanteze o aprovizionare mai ieftină cu petrol, gaze, cărbune pentru a reduce prețurile.
„Prețul energiei, și nu puritatea energiei, este problema numărul unu pentru mulți. Și nu ar fi fost așa dacă nu ar fi fost agresiunea rusă și utilizarea de către Rusia a resurselor energetice ca armă”, Zelensky. spus.
Președintele a reamintit, de asemenea, că în câteva săptămâni și în mod absolut artificial, a apărut amenințarea de foamete pentru zeci de milioane de oameni - nu din cauza unei secete sau a unei crize economice, ci din cauza unei blocade militare a porturilor ucrainene.
În opinia sa, orice nouă catastrofă în cutare sau cutare țară din cauza prețurilor mari la alimente sau din cauza foametei reprezintă ani minus pentru dezvoltarea globală.
„Prin urmare, atunci când Ucraina propune o formulă de pace, este într-adevăr o formulă de pace nu doar pentru noi, ci pentru lume. Când amenințarea este complexă, atunci răspunsul trebuie să fie complex. Nimic nu poate fi rezolvat printr-un simplu stop-foc. Aceasta este formula noastră. Trebuie să întoarcem pacea - în mod fiabil, pe termen lung. Simpla atenuare a crizelor provocate de Rusia nu va restabili stabilitatea. Trebuie să demontăm complet orice amenințare", a conchis Zelenskiy.
UPDATE 14:21. În urma atacurilor cu rachete asupra Ucrainei în dimineața zilei de 17 noiembrie, 14 persoane, inclusiv un copil, au fost internate în spital, a anunțat șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei Kirilo Timoșenko.
Primarul orașului Dnipro, Boris Filatov, a raportat cel puțin 8 răniți în oraș în urma atacurilor rusești. Printre ei se numără un copil de 15 ani.
UPDATE 13:38. Scopul atacului rusesc cu rachete din 15 noiembrie a fost închiderea centralelor nucleare din Ucraina, a declarat prim-viceministrului Energiei, Iuri Vlasenko, într-un interviu pentru Forbes, menționând că principalele hit-uri au fost la substații.
„Probabil, inginerii lor energetici, care au schemele de alimentare cu energie electrică ale sistemului nostru de energie, le-au spus militarilor unde să lovească pentru a opri centralele noastre nucleare. Cu toate acestea, am reușit să activăm rapid scheme de alimentare de rezervă pentru a asigura funcționarea stațiilor”, a spus el.
Pe 15 noiembrie, Rusia a tras 100 de rachete în Ucraina. A fost cel mai masiv bombardament al sistemului energetic al Ucrainei de la începutul războiului.
Datorită atacului masiv al Federației Ruse în mai multe regiuni ale Ucrainei, au fost introduse întreruperi de urgență.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a reacționat la atacul masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei și a confirmat că majoritatea rachetelor inamice au fost trase tocmai asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Pe 15 noiembrie 2022, operatorii de telefonie mobilă au făcut apel la ucraineni pe fondul întreruperilor de comunicații și internet și au avertizat cu privire la problemele de comunicare din cauza întreruperilor de curent.
Pe 16 noiembrie, ucrainenii au fost avertizați cu privire la întreruperile de curent de urgență.
UPDATE 12:53. În teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei se înregistrează deteriorarea situației socio-politice și se creează premisele apariției unor probleme sanitar-epidemiologice critice, a declarat ministra adjunctă a Apărării a Ucrainei, Hanna Malyar.
Potrivit acesteia, ocupanții au dezorganizat munca aproape a tuturor serviciilor sociale, au „mobilizat” forțat muncitori, au jefuit echipamente și echipamente speciale ale companiilor locale de utilități.
În majoritatea orașelor și satelor ocupate, potrivit Ministerului Apărării, problemele de condiții insalubre s-au acumulat de mult timp. În special, deșeurile menajere nu sunt luate acolo, inclusiv din locațiile unităților rusești. De asemenea, nu există întreținere a sistemelor de canalizare, ceea ce duce la o poluare critică a mediului.
„În același timp, pe fondul acțiunilor de contraofensivă reușite ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, există o creștere a panicii și o scădere semnificativă a nivelului de moral și a stării psihologice în rândul personalului forțelor de ocupație ruse”, a spus Malyar.
Astfel, în rândul ocupanților se observă abuz în masă de băuturi alcoolice, în urma căruia au crescut cazurile de conflicte armate între reprezentanții diferitelor unități, ceea ce duce la o creștere a pierderilor necombate ale inamicului.
Potrivit lui Malyar, comanda forțelor de ocupație ruse încearcă să corecteze situația prin interzicerea vânzării de alcool și aducerea în fața justiției pe cei implicați în încălcări ale disciplinei militare și săvârșirea infracțiunilor cu uz de arme.
UPDATE 12:20. La locul prăbușirii rachetelor din Polonia au fost deja strânse anumite dovezi care arată succesiunea evenimentelor, a declarat șeful Biroului de Politică Internațională sub președintele Poloniei, Jakub Kumoch, într-un interviu pentru TVN24.
„Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuia să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a declarat Kumoch.
Potrivit acestuia, la locul accidentului lucrează o echipă de anchetă polono-americană, iar ucrainenii au cerut și ei acces la anchetă.
„Dacă ambele părți sunt de acord și, din câte știu eu, nu există obiecții din partea americană, atunci un astfel de acces poate fi asigurat în viitorul apropiat. Dacă echipa de anchetă nu are comentarii la nivel tehnic, atunci probabil că nu va exista niciun motiv pentru a le interzice accesul ucrainenilor”, a explicat el.
Întrebat ce probe avea ancheta, acesta a răspuns: „Fragmentele rachetei, adâncimea craterului, experții calculează direcția din care a zburat racheta, chiar și cantitatea de combustibil pe care a folosit-o”.
El a adăugat că „există videoclipuri”.
„Nu aș vrea să vorbesc despre conținutul lor, pentru că i-am văzut într-un mod clasificat”, a spus el. Kumoch a subliniat că „nimeni nu acuză Ucraina că a bombardat în mod deliberat teritoriul polonez”.
„Rusia a bombardat Ucraina în acea zi și Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru tot ce cade. Este ca o situație în care o persoană a pășit pe drum și a provocat o coliziune între o mașină și un autobuz. Este mașina de vină? Nu, persoana care a pășit pe drum și a provocat accidentul este de vină ", - a spus el.
Reamintim, președintele polonez Andrzej Duda a spus că exploziile din estul Poloniei au fost un accident, iar Varșovia nu consideră incidentul cu rachetă un atac asupra țării, deoarece racheta căzută, potrivit lui Duda, a fost probabil trasă de forțele de apărare aeriană ucraineană.
UPDATE 11:55. Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) a suspendat calitatea de membru al Comitetelor Paralimpice din Rusia și Belarus din cauza invaziei militare rusești a Ucrainei.
Această decizie a fost luată în cadrul unei ședințe extraordinare a Adunării Generale a organizației de la Berlin, potrivit site-ului oficial al Comitetului Paralimpic Internațional.
64 de delegați au votat pentru excluderea Federației Ruse, 39 împotrivă, 16 s-au abținut. 54 de delegați au susținut suspendarea calității de membru al Belarusului, 45 împotrivă, 18 s-au abținut. Pentru a lua o decizie a fost nevoie de 50% + 1 vot.
„În legătură cu suspendarea calității de membru, Rusia pierde toate drepturile în IPC, sub rezerva dreptului de a face apel. Numai Adunarea Generală poate anula suspendarea”, se arată într-un comunicat al organizației.
Următoarea ședință a Adunării Generale este de așteptat să aibă loc în al patrulea trimestru al anului 2023.
UPDATE 11:10. Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a raportat că două rachete de croazieră și patru drone kamikaze Shahed au fost doborâte în regiunea Kiev, inclusiv două deasupra lacului de acumulare Kiev.
Ocupanții au lansat atacuri cu rachete asupra districtului Izium din regiunea Harkiv: infrastructura critică a fost lovită, a spus șeful OVA, Oleg Sinegubov, pe pagina sa de Telegram. Trei muncitori răniți în urma bombardamentelor, internați.
UPDATE 10:45. În dimineața zilei de joi, 17 noiembrie, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei.
După cum a raportat președintele administrației militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim, în jurul orei 8 dimineața au fost lansate primele rachete.
„Primele 4 rachete în aer. Avem grijă de noi”, a scris Kim.
De la 7:30 la 8:00 a fost anunțată o alertă de raid aerian în toate regiunile Ucrainei.
La ora 10:45, Kim a anunțat lansarea unui alt lot de rachete din Marea Neagră. În același timp, prim-ministrul Ucrainei Denis Șmihal a spus că Rusia vizează producția de gaze ucrainene cu noi bombardamente.
„Acum rachetele zboară deasupra Kievului. Acum producția noastră de gaz este bombardată, întreprinderile noastre din Nipru, Yuzhmash, sunt bombardate”, a spus el.
De asemenea, în rețelele sociale există mesaje despre activitatea de apărare aeriană în regiunile Kiev, Cerkasî, Poltava, Harkiv și Lviv.
Potrivit informațiilor preliminare, două rachete de croazieră au fost doborâte deasupra Kievului. Nu există date despre victime și distrugeri.
UPDATE: 10:20. Rusia a efectuat o grevă asupra a două infrastructuri de pe Nipru, potrivit Biroului Președintelui Ucrainei.
„Teroriștii ruși tocmai au bombardat Niprul. Există mai multe lovituri asupra a două infrastructuri. În mod preliminar, o victimă”, se arată în raport.
Acum salvatorii lichidează consecințele loviturilor.
Conform raportului de la ora 10:00, se știe deja despre cinci răniți în urma atacului rusesc asupra Niprului.
„Rachetele rusești au atacat Nipru. Au lovit două cartiere ale orașului. Este o lovitură într-o întreprindere industrială. Este un incendiu puternic. Clădiri de locuințe din apropiere au fost avariate. Preliminar, cinci au fost răniți. Printre acestea se numără și o fată de 15 ani. Toată lumea este în spital într-o stare de severitate moderată", - a remarcat președintele administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.
Reznicenko a subliniat că atacul este în desfășurare și a îndemnat oamenii să rămână în locuri sigure.
Ulterior, primarul din Dnipro, Boris Filatov, a precizat că numărul victimelor a crescut la opt persoane.
UPDATE 09:50. Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a anunțat pe pagina sa de Facebook că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.
De asemenea, Ucraina a făcut un apel oficial la partenerii inițiativei cu o propunere de a o prelungi cu cel puțin 1 an și de a include portul Nikolaev în ea.
Potrivit lui Kubrakov, de la 1 august, când au început lucrările inițiativei de cereale, Ucraina a exportat peste 11 milioane de tone de produse agricole în 38 de țări ale lumii.
Ministrul ucrainean asigură că Ucraina poate crește volumul exporturilor de alimente.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 1 noiembrie pentru a discuta despre „acordul de cereale”.
În final, Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat un mesaj pe 2 noiembrie, în care a confirmat „reînnoirea punerii în aplicare a Acordului”.
În seara aceleiași zile, într-un mesaj video, Zelenskiy a anunțat un rezultat diplomatic semnificativ pentru Ucraina și întreaga lume — inițiativa de export de cereale va continua să funcționeze.
UPDATE 09:33. Armata ucraineană anunță propriile calcule aproximate despre pierderile forțelor ruse de la începutul războiului:
personal - 83.110 (+400) persoane au fost lichidate,
tancuri ‒ 2.878 (+7) unități,
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.804 (+7) unități,
sisteme de artilerie – 1.860 (+0) unități,
RSZV / MLRS – 393 (+0) unități,
sisteme de război antiaeriene ‒ 209 (+0) unități,
aeronave – 278 (+0) unități,
elicoptere – 261 (+0) unități,
Nivel operațional-tactic UAV – 1.531 (+6),
rachete de croazieră ‒ 474 (+0),
nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,
vehicule și rezervoare de combustibil – 4.362 (+2) unități,
echipament special ‒ 160 (+0).
UPDATE 09:10. Presa ucraineană relatează despre presupuse explozii de la Odesa, Dnipro și Kiev după anunțarea unei alerte de raid aerian în toată țara.
Potrivit „Dumskaya”, o explozie puternică a sunat la Odesa înainte de alarma. „Suspilne Media” a relatat că în orașul Dnipro s-au auzit zgomote de explozii. UNIAN scrie despre exploziile repetate din Nipru. „Există rapoarte de probleme cu electricitatea într-o parte a orașului”, notează agenția.
La Kiev se aud explozii, relatează presa locală. TSN relatează despre activitatea de apărare aeriană în regiunea Kiev.
O alertă aeriană a fost declarată în toată Ucraina, cu excepția Crimeei anexate.
După cum a raportat șeful administrației militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim, în jurul orei 08:00 dimineața au fost lansate primele rachete.
„Trei rachete au zburat deasupra regiunii Harkiv. Au fost observate și peste regiunea Poltava. Aviația a urcat în cer în regiunile Kiev, Cernihiv și Cherkasî", scrie UNIAN. Canalele de monitorizare raportează activitatea apărării antiaeriene atât în regiunile Harkiv, cât și în regiunea Cherkasî, punctează publicația.
„Există informații despre posibile atacuri cu rachete inamice asupra regiunii noastre”, a scris Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale Harkiv, pe canalul său de telegram.
La începutul acestei săptămâni, Rusia a lansat cel mai masiv atac cu rachete asupra infrastructurii energetice de la începutul invaziei. Potrivit părții ucrainene, armata rusă a lansat aproximativ 100 de rachete. Majoritatea dintre ele au fost doborâte de apărarea aeriană, a spus armata ucraineană. Armata rusă susține că rachetele și-au atins țintele (și asociază acele ținte cu infrastructura militară).
UPDATE 08:47. Deportarea și adopția ilegală a copiilor ucraineni în familiile rusești sunt promovate în mod activ în Rusia. Acest lucru poate face parte din campania rusă de depopulare a ucraineanilor, a anunțat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).
Analiştii spun că pe 9 noiembrie, cunoscuţi bloggeri militari ruşi au început să distribuie o serie de documente despre mai mulţi copii ucraineni din Donbass, adoptaţi de familiile ruse.
Ei susțin că doar în 2022, autoritățile ruse au „evacuat” peste 150.000 de copii din Donbas, deși oficialii ucraineni au spus anterior că doar 6-8.000 au fost deportați.
ISW amintește cum șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, a spus că lucrează cu comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru a desfășura „muncă preventivă” și „educație militaro-patriotică” a „adolescentilor dificili” din Donețk și regiunile Luhansk până în Cecenia.
„Programele de adopție forțată și deportare a copiilor sub pretextul unor vacanțe și programe de reabilitare constituie probabil baza unei campanii masive de depopulare a Rusiei, care ar putea încălca Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid”, cred analiștii ISW.
UPDATE 08:10. Ambasadorul Poloniei la NATO a spus că „responsabilitatea finală revine Rusiei”, în urma rachetei mortale care a ajuns marți pe teritoriul polonez și a provocat moartea a două persoane.
Vorbind pentru CNN, ambasadorul Tomasz Szatkowski a spus că incidentul nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina și s-ar fi implicat în crime de război atacând infrastructura civilă.
„Responsabilitatea supremă revine Rusiei”, a spus Szatkowski.
Întrebat despre cum se simt polonezii în urma incidentului, Szatkowski a spus că „un anumit nivel de reținere este de înțeles”, adăugând că autoritățile fac multe pentru a asigura populația. Miercuri mai târziu, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a respins aceste afirmații.
„Am încetat de mult să fim surprinși de încercările dumneavoastră, în orice circumstanțe, în ciuda faptului sau a bunului simț, de a da vina pe Rusia pentru tot”, a spus Nebenzya în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de la New York.
„Astăzi, în ciuda dovezilor clare ale provocării ucrainene-polone, mulți reprezentanți ai țărilor occidentale au afirmat că, chiar dacă rachetele au fost lansate de Ucraina, Rusia este totuși de vină pentru distrugerea infrastructurii critice”, a adăugat Nebenzya.
Liderii Poloniei și NATO au spus că racheta a fost probabil lansată de forțele ucrainene care își apăra țara împotriva atacurilor rusești și că incidentul părea a fi un accident.
Ancheta Poloniei asupra incidentului continuă.
UPDATE 07:40. O comisie a Adunării Generale a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care denunţă ocuparea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea ca fiind ilegală şi „condamnă încălcările drepturilor omului şi abuzurile” comise împotriva populaţiei din zonă, informează EFE și Agerpres.
Textul, axat pe situaţia drepturilor omului în Crimeea şi promovat de Ucraina şi unii dintre aliaţii săi, a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 79 de abţineri.
În rezoluţie, Comisia a treia a Adunării Generale „solicită Federaţiei Ruse să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi să îşi retragă necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional".
De asemenea, face o serie de apeluri către Moscova cu privire la situaţia din Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014 şi ulterior a anexat-o.
UPDATE 07:29. Miercuri 16 noiembrie a avut loc cea de-a șaptea întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (așa-numitul format Rammstein).
Conform rezultatelor sale, țările partenere ale Ucrainei s-au angajat să ofere noi pachete de ajutor, a anunțat ministrul american al apărării, Lloyd Austin, care a convocat întâlnirea Rammstein-7.
Deci, potrivit lui Austin, Suedia s-a angajat să ofere un pachet de ajutor de 287 de milioane de dolari, care include sisteme de apărare aeriană;
- Spania a promis că va trimite încă două lansatoare Hawk și rachete.
- Canada s-a angajat să aloce un pachet de ajutor de 500 de milioane de dolari, care va include echipamente de iarnă pentru Forțele de Apărare ale Ucrainei.
- Germania va ajuta Ucraina cu sisteme de apărare aeriană, artilerie și muniție pentru MLRS.
- Grecia a anunțat transferul de muniție de 155 mm.
- Polonia a anunțat furnizarea de artilerie, muniție și apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune.
Austin a subliniat că gruparea Ramstein a jucat un rol important în asigurarea potențialului militar al Ucrainei. Țările membre ale grupului de contact ajută și la instruirea armatei ucrainene în modul de utilizare a echipamentelor furnizate. În plus, multe țări caută în prezent modalități de a ajuta Ucraina să se protejeze pe termen lung.
UPDATE 07:20. Ministrul Afacerilor Interne, Denys Monastirski, a declarat că în regiunea Herson, oamenii legii au descoperit deja 63 de cadavre torturate. În prezent, în zona deocupată a regiunii se efectuează exhumarea celor care au fost torturați.
„Până acum, 63 de cadavre torturate au fost descoperite pe întreg teritoriul regiunii Herson, dar trebuie să înțelegem că căutarea abia a început. Înțelegem că lunile de ședere ale ruși nu au trecut pe lângă așezări și civili și, prin urmare se vor găsi mult mai multe locuri de tortură și înmormântare a victimelor”, a spus ministrul.
UPDATE 07:00. Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a anunțat că țara ei va oferi Ucrainei aproximativ 34 de milioane de dolari în calitate de ajutor militar suplimentar. S-a remarcat acolo că noul ajutor îndeplinește prioritățile urgente pe care Ucraina le-a identificat, în special:
- aproximativ 5 milioane de dolari SUA vor fi alocate pentru continuarea furnizării de imagini critice prin satelit Forțelor Armate ale Ucrainei;
- mai mult de 18 milioane de dolari vor fi alocați pentru camere suplimentare de înaltă rezoluție pentru drone;
- Până la 10 milioane de dolari vor fi direcționate pentru furnizarea de echipamente suplimentare de iarnă pentru a sprijini forțele ucrainene, în special încălzitoare portabile, pături termice și saci de dormit de la companii canadiene.
Potrivit serviciului de presă canadian, s-a menționat că camerele și imaginile prin satelit sunt esențiale pentru supraveghere, recunoaștere și colectare de informații. Și odată cu debutul iernii, industria canadiană a intensificat pentru a ajuta la satisfacerea rapidă a nevoii critice a forțelor armate de echipamente de iarnă. Ministrul Anand a adăugat țara sa își va continua misiunea de instruire în Marea Britanie până la sfârșitul anului 2023.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie și 16 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
