Liderii separatiști din Luhansk și Donețk anunță referendumuri de aderare la Federația Rusă. Medvedev: Alipirea celor două entități ar justifica utilizarea forţei împotriva Ucrainei

20 septembrie 2022, 15:37 Societate 155
Leonid Pasechnik, Denis Pushilin,.  Sursa: Valentin Sprinchak/Tass

Liderii separatiști din regiunile ocupate Luhansk și Donețk, Leonid Pasecinik și Denis Pușilin, au venit marți, 20 septembrie, cu inițiativa de a organiza „imediat” referendumuri în regiunile ocupate pentru anexare la Federația Rusă. Autoritățile de ocupație din republica seapartistă Luhansk au anunțat deja data desfășurării unui pretins referendum de aderare la Federația Rusă, care va începe pe 23 septembrie și va dura cinci zile.

În solicitările lor, cei doi lideri separatiști au argumentat că o astfel de decizie ar asigura teritoriile și ar restabili „justiția istorică”, transmite agenția de stat rusă, Ria Novosti.

Populaţia din Herson cere de asemenea un referendum, potrivit lui Kirill Stremusov, şeful administraţiei numit de Rusia.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia.

Într-o postare pe canalul său de Telegram, Medvedev a spus că a face în aşa fel ca autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR, acronimele în limba rusă) să devină oficial parte a Federaţiei Ruse constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja.

„Referendumurile în Donbas au o importanță enormă, nu numai pentru protecţia sistematică a rezidenţilor din DNR şi LNR şi alte teritorii eliberate, ci şi pentru restabilirea dreptăţii istorice”, afirmă Medvedev

Medvedev, în prezent vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, susţine că Moscova ar trebui să permită acestor regiuni ale Ucrainei să se alăture Rusiei, întrucât aceasta ar oferi Kremlinului o justificare în plus pentru utilizarea forţei militare în Ucraina.

„O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare”, a declarat Medvedev.

„Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate”, susţine el.

Alipirea celor două regiuni la Federaţia Rusă va schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei pentru decenii. Şi nu doar al Rusiei. Pentru că după organizarea referendumurilor şi integrarea celor două entităţi în componenţa Federaţiei Ruse transformarea geopolitică în lume capătă un caracter ireversibil, scrie fostul preşedinte în postarea sa din Telegram.

Nu mai puţin important este faptul, afirmă el, că după modificarea Constituţiei, niciun viitor lider al Rusiei, niciun responsabil rus nu va putea anula decizia alipirii celor două regiuni la Federaţia Rusă.Ucraina a reacționat spunând că amenințarea cu referendumuri este un „șantaj naiv” și un semn că Rusia este speriată. „Așa arată frica de înfrângere. Inamicul se teme și se reacționează primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță", a declarat Andrii Ermak, șeful de cabinet al lui Zelenskiy.

Cu trei zile înainte de a ordona invazia Ucrainei din 24 februarie, președintele Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. De asemenea, Putin a semnat acorduri de prietenie și cooperare cu liderii autoproclamați Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, care prevăd că părțile lor „confirmă și respectă integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor existente” ale Rusiei.

Independența republicilor Donbass a fost recunoscută și de Osetia de Sud, Abhazia, Siria și Coreea de Nord.

Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa faţă de Kiev cu ajutorul Kremlinului după invazia rusă a Crimeei în 2014. Însă până la recenta invazie, separatiştii controlau doar aproximativ o treime din suprafaţa pe care o revendicau.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media