Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, reținut și condus la IP Buiucani: Ar fi încercat să intre în curtea Președinției pentru a periclita activitatea instituției

30 septembrie 2022, 11:19 Justiție 811
Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a fost reținut astăzi, 30 septembrie, de oamenii legii și condus la Inspectoratul de Poliție Buiucani, după ce ar fi încercat să intre, alături de protestatari, în curtea Președinției cu scopul de „a periclita activitatea instituției.”

„Angajații Poliției de nenumărate ori l-au somat pe Dinu Țurcan cât și pe participanți să renunțe la intențiile lor, dar aceștia nu sau conformat cerințelor legale. Pentru nesubordonarea cu rea-voinţă dispoziţiei sau cererii legitime ale colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, cât și ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, opunerea de rezistenţă, acesta a fost condus la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru documentare”, anunță Poliția R. Moldova.

Pe caz a fost inițiată o procedură contravențională în stabilirea tuturor circumstanțele.

Poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni violente.

„Persoanele care nu vor respecta conduita impusă de legea cu privire la întruniri, fie vor instiga sau comite acte de violență, vor purta răspundere conform legislației. Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, precizează oamenii legii.

Amintim că astăzi, 30 septembrie, președinta Maia Sandu, și Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, au susținut o conferință de presă, la Președinție.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul financiar acordat R. Moldova în ultima perioadă, subliniind că vizita la Chișinău a comisarului European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, „confirmă dialogul foarte bun pe care-l avem cu Comisia Europeană în calitate de stat candidat pentru aderare la UE”, menționând nemijlocit necesitatea ajutorului UE în atenuarea consecințelor războiului în domeniul energetic.

De cealaltă parte, comisarului European pentru Buget și Administrație al UE, Johannes Hahn, a dat asigurări că Uniunea Europeană este alături de noi în aceste momente dificile, reconfirmând încă odată „cetățenilor că Europa nu este doar de partea voastră, noi chiar dorim să vă ajutăm în special ce țin de lanțurile logistice, în livrările de energie”, iar în curând va fi găsită o soluție fezabilă agreată de toți.


Deputatul fugar Ilan Șor, liderul formațiunii care-i poartă numele, a recunoscut că răsplătește oamenii care vin la protestele pe care le organizează, însă nu pentru prezență, dar pentru „pentru a-și achita transportul și cumpăra mâncare”. Asemenea afirmație a fost făcută de acesta într-o nouă adresare video pe rețelele de socializare în care, din nou, a lansat acuzații în adresa guvernării.

„Justificările” lui Șor vin după ce Procuratura Anticorupție a oferit pentru TVR Moldova mai multe detalii despre protestul din fața Parlamentului și a Președinției organizat de Ilan Șor. Astfel, potrivit datelor oficiale, „fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi - între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest”, au declarat pentru TVR Moldova procurorii anticorupţie.

Joi, Ziarul de Gardă a publicat o anchetă în care patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor și au participat la mitingul din 18 septembrie din Chișinău. Ulterior, trei din cei patru jurnaliști sub acoperire ai ZdG au fost remunerați cu câte 400 de lei, bani oferiți în plic de „oamenii lui Șor”.

Nu este prima dată când se vehiculează că participanţii la protestele anti-guvernamentale ale Partidului Şor sunt aduşi organizat din raioane de către activiştii formaţiunii, iar la întoarcerea acasă sunt remunerați financiar.

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul ȘOR își aduce simpatizanții în stradă pentru a protesta împotriva guvernării PAS. Totodată, formațiunea a anunțat regim non-stop de protest „până actualul regim va demisiona” și a instaurat „orășelul schimbării” în fața Parlamentului și Președinției. Oamenii din „orășelul schimbării” care protestează în corturi 24/24, la fel, se vehiculează că ar fi remunerați financiar.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media