„Operatorii de transport rutier ne-au comunicat că angajații Poliției contactează telefonic șefii și proprietarii întreprinderilor pentru a-i amenința că dacă vor oferi transport protestatarilor atunci se vor alege toți cu probleme.
În afara orelor de muncă, pe teritoriile private ale întreprinderilor dau buzna angajații poliției pentru a crea diferite probleme de activitate și a „stoarce informația” de la paznici privind unitățile de transport preconizate a fi antrenate la transportul protestatarilor, pe traseu unitățile de transport sunt stopate abuziv fiind reținute pentru verificări câte 45 minute - 1 oră, de la șoferi sunt solicitate acte, care nu trebuie să se afle la bordul unității de transport, șoferii sunt intimidați pentru a fi determinați să renunțe la cursă, în locurile de îmbarcare (în sate) stau polițiștii la ușa autobuzelor și verifică actele de identitate ale pasagerilor, intimidează și jignesc pasagerii, unii din care renunță să mai plece în curse.
Angajații Poliției fac poze la actele de identitate ale pasagerilor, la contractele încheiate între operatorii de transport și comanditarii curselor ocazionale, la listele de îmbarcare ale pasagerilor. Datele cu caracter personal și cele care constituie taină comercială sunt colectate într-un mod absolut ilegal, prin abuzuri săvârșite într-un mod deschis de către funcționarii care sunt încrezuți că nu vor suporta nici o sancțiune. În municipiul Chișinău Poliția este implicată plenar pentru a provoca comiterea unor încălcări minore de către șoferi cum ar fi staționarea/oprirea în locuri interzise, debarcarea pasagerilor în locuri interzise etc, acestea fiind comise ca rezultat al acțiunilor abuzive ale Poliției, care este conștientă de faptul că un număr mare de unități de transport nu pot încăpea în spații mici, iar transportul este direcționat în așa mod încât unele încălcări să fie inevitabile.
În decursul săptămânii Poliția organizează controale ilegale pe traseu, stau cu lista unităților de transport care au transportat pasagerii la protest și încearcă să întocmească procese-verbale abuzive, inclusiv să ridice plăcuțele cu numerele de înmatriculare, comunicând șoferilor că aceasta este plata pentru transportarea protestatarilor”, se arată în comunicatul APOTA.
Asociația acuză că polițiștii execută „indicațiile ilegale” ale șefilor inspectoratelor raionale de Poliție precum și a șefilor INSP.
Asemenea acțiuni au avut loc în raioanele Ocnița, Soroca, Florești, Rîșcani, Orhei, Călărași, Cimișlia, Basarabeasca ș.a, se mai menționează în comunicat.
APOTA mai susține că Inspectoratul Național de Investigații (INI) încearcă să „constrângă” operatorii de transport pentru a-i determina să nu mai transporte protestatari și ar fi inițiat, în acest scop, cauze penale mai multor operatori de transport.
În acest context, Asociația transportatorilor cere autorităților centrale să respecte drepturile constituționale la libera circulație și la participarea la proteste.
„Sperăm că autoritățile centrale vor auzi apelul nostru și nu vor admite evoluția situației când transportatorii vor fi nevoiți să-și organizeze propriul protest îndreptat împotriva persecuțiilor.” a transmis președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa.
Solicitată de Replica Media, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, DIana Fetco, a declarat că majoritatea încălcărilor depistate sunt de competența ANTA sau FISC, nu doar a Poliției. Orice persoană care crede că i-au fost lezate sau îngrădite drepturile este în drept să conteste acțiunile autorităților. Or, până la această oră nu a fost depusă nicio contestare, ceea ce prezumă că persoanele vizate sunt de acord cu măsurile întreprinse de oamenii legii și își asumă asta.
Ultimul protest organizat de Partidul ȘOR a avut loc duminică, 2 octombrie. Atunci au fost organizate zeci de de curse de transport de pasageri pentru a aduce organizat manifestanții la Chișinău.
Potrivit Poliției, la manifestație au participat peste 6 mii de manifestanți, aduși spre Chișinău cu unități de transport cu o capacitate estimativă de 9 300 de locuri.
Reprezentanții ȘOR susțin însă că la protest s-au adunat peste 50 de mii de oameni. Mai mult, aceștia au acuzat Poliția că ar fi împiedicat „mii de protestatari” să ajungă la Chișinău, întorcând din drum „zeci de autocare și microbuze”.
