Acces gratuit la asistență medicală urgentă refugiaților din Ucraina: CNAM anunță că a semnat trei acorduri pentru acoperirea cheltuielilor

4 martie 2023, 10:42 Sănătate 305
refugiați ucraineni.  Sursa: CNN

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a încheiat noi acorduri de colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Documentele prevăd acoperirea cheltuielilor pentru serviciile medicale acordate refugiaților din Ucraina, în condițiile în care din 1 martie 2023 a intrat în vigoare mecanismul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din țara vecină.

Astfel, beneficiarii de protecție temporară strămutați din Ucraina au acces gratuit la asistență medicală urgentă, asistență medicală primară și la examenul medical din motive de sănătate publică.

Esența acordurilor semnate rezidă în următoarele:
1. Acordul de parteneriat dintre UNICEF și CNAM prevede rambursarea cheltuielilor pentru serviciile medicale prestate copiilor (0 – 18 ani) și anume:
a)serviciile medicale de urgență la etapa prespitalicească;
b)serviciile de asistență medicală primară;
c)serviciile medicale de urgență spitalicești.

Bugetul estimat pentru asistența medicală destinată în 2023 copiilor din Ucraina, beneficiari de protecție temporară, este de aproape 21 de milioane de lei.

2. În baza acordului cu OIM vor fi acoperite cheltuielile ce țin de:

a) serviciile de dializă oferite beneficiarilor de protecție temporară strămutați din Ucraina. Serviciile de dializă sunt acordate în condiții de ambulatoriu și staționar de către prestatorii încadrați în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Bugetul estimat este de aproape 260 de mii de dolari.

3. Acordul de parteneriat cu UNFPA, prevede rambursarea cheltuielilor pentru:
a) serviciile medicale de urgență spitalicești, prestate femeilor cu vârste între 18 și 55 de ani.
Bugetul estimat pentru 2023 este de peste 4 milioane 363 de mii de lei.

Prestatorii de servicii medicale vor prezenta Companiei Naționale de Asigurări în Medicină rapoarte și facturi fiscale electronice separat pentru serviciile medicale acordate beneficiarilor de protecție temporară, conform mecanismului stabilit de Ministerul Sănătății și CNAM.

CNAM este deschisă pentru colaborare și cu alți parteneri de dezvoltare care ar putea să acopere:
- serviciile de asistență medicală urgentă prespitalicească și primară pentru adulți (femei și bărbați);
- asistența medicală urgentă spitalicească pentru bărbați.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media