SUA le recomandă cetăţenilor lor să evite călătoriile în Rusia

13 februarie 2023, 10:38 SUA 159
Ambasada Rusiei în Moscova.  Sursa: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Statele Unite ale Americii (SUA) le-au transmis cetăţenilor lor să părăsească Rusia în cel mai scurt timp din cauza războiului din Ucraina şi a riscului unor arestări arbitrare din partea agenţiilor ruse de aplicare a legii, relatează luni agenția Reuters.

„Cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat”, a transmis ambasada SUA la Moscova, într-un comunicat de presă emis pe 12 februarie 2023. „Să aveți o prudență sporită din cauza riscului de detenții ilegale”. „Nu călătoriți în Rusia”, a spus ambasada.

Statele Unite și-au avertizat în mod repetat cetățenii să părăsească Rusia. Ultimul avertisment public de acest fel a fost în septembrie, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a bărbaților apți de luptă, în toamna anului 2022.

„Serviciile de securitate ruse au arestat cetăţeni SUA pentru acuzaţii false, au identificat cetăţeni SUA în Rusia pentru arestare şi hărţuire, le-au negat dreptul la un tratament corect şi transparent şi i-au condamnat în cadrul unor procese secrete sau fără a prezenta probe credibile”, a menţionat ambasada SUA în Rusia.

Misiunea diplomatică a SUA a precizat că autorităţile ruse pun în aplicare legi locale împotriva unor cetăţeni SUA care desfăşoară activităţi religioase şi că acestea au deschis anchete penale „discutabile” contra unor cetăţeni americani implicaţi în activităţi religioase.

În luna ianuarie, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat că Rusia a deschis un dosar penal împotriva unui cetăţean american bănuit de spionaj, adaugă agenţia de presă britanică.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media