VIDEO/ Oficial NATO: Rusia încearcă să submineze guvernarea de la Chișinău și să descurajeze parcursul pro-european al R. Moldova

13 februarie 2023, 17:27 Externe 320
Mircea Geoană.  Sursa: NATO

Rusia nu are suficiente forțe ca să ajungă în regiunea separatistă a Republicii Moldova, așa cum planifică, susține Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. În același timp, însă, Moscova încearcă să submineze guvernarea de la Chișinău pentru a descuraja parcursul pro-occidental al țării, a afirmat luni oficialul.

„Astăzi Rusia nu are forțe suficiente pentru că a ajunge în Transnistria încercuind Ucraina din spate... Pentru că ăsta este planul - să ia Odesa și să creeze un coridor terestru spre Transnistria. Dar nu vedem ca Rusia să aibă forțe ca sa facă asta. Dar ce încearcă să facă, este să descurajeze parcursul pro-vest (pro-european) al Republicii Moldova”, a declarat Geoană într-o conferință de presă organizată înainte de cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München.

Totodaă, oficialul Alianței Nord-Atlantice a sugerat că Moscova intenționează să destabilizeze situația de securitate a Republicii Moldova și să submineze guvernarea de la Chișinău.

„Ei (rușii) încearcă să lucreze cu „diviziunile” care există în acea țară, încearcă să submineze conducerea Maiei Sandu și încearcă să facă din Moldova o Ucraina, o Georgia sau Bosnia...”, a menționat el.

În același context, Geoană a reiterat că Rusia nu are capacitatea și nici intenția să pornească un război împotriva NATO, deoarece are „suficiente probleme” în Ucraina.


Declarațiile vin după ce luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Moscova continuă să încerce să destabilizeze situația de securitate a Republicii Moldova - de această dată, cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, inclusiv cetățeni străini, în acțiuni violente, pentru a forța schimbarea puterii de la Chișinău.

Șefa statului a spus că documentele recepționate de la instituțiile ucrainene demonstrează „o bună documentare” a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea activităților subversive pe teritoriul Republicii Moldova și a îndemnat instituțiile statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media